Κάνε άσκηση... για τη «γραμμή» σου!

01.10.2014
Γνώρισε και εσυ την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης: τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά και τεκμηριωμένα. Ξέρεις, όμως, ότι ο σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μειώσεις ή να κρατήσεις σταθερά τα κιλά σου;

Παρότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τα επιστημονικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει ότι η σωματική αδράνεια ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της.

Και οι ειδικοί του χώρου τονίζουν ότι το σωματικό βάρος δεν εξαρτάται μόνο από το τι και πόσο επιλέγεις να φας ή να πιείς, αλλά - σε αντίστοιχο ποσοστό - και από το πόσο σωματικά δραστήρια είσαι.

Δώσε σημασία και στις δύο πλευρές της ζυγαριάς

Με άλλα λόγια, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της σιλουέτας σου, σταμάτα να κατηγορείς μεμονωμένα τρόφιμα και ροφήματα ως «παχυντικά» και δώσε έμφαση και στην άλλη πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου, στις θερμίδες δηλαδή που «καις» μέσω της σωματικής δραστηριότητας.
Μην ξεχνάς, ότι ζούμε σε μία καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από καθιστικές δραστηριότητες. Η εργασία περιορίζεται στα όρια ενός γραφείου, οι μετακινήσεις μας γίνονται με το αυτοκίνητο και οι ώρες που περνούμε καθιστοί μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή όλο και αυξάνονται.
Τα νούμερα, μάλιστα, επιβεβαιώνουν ότι ανήκουμε σε έναν από τους πιο σωματικά αδρανείς λαούς, καθώς πρόσφατη έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι μόλις το 7% των συμπολιτών μας γυμνάζεται σε τακτική βάση (δηλαδή πέντε φορές την εβδομάδα), το 24% των Ελλήνων ασκούνται από μία μέχρι τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ το 41% του ελληνικού πληθυσμού περνά περισσότερες από πεντέμισι ώρες την ημέρα στην καρέκλα ή τον καναπέ.

Κινητοποιήσου με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης

Αν δεν έχεις ήδη ακούσει για αυτή, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσεις! Με στόχο να δημιουργήσει μία σωματικά δραστήρια κοινότητα και να αναδείξει τα οφέλη ενός ενεργού τρόπου ζωής, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης» (Move Week), πραγματοποιείται και φέτος από τις 29/09 έως τις 5/10 σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Πρόκειται για μία ετήσια πανευρωπαϊκή διοργάνωση, που συντονίζεται κεντρικά από τη Διεθνή Ένωση Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2013, η επιτυχημένη διοργάνωση έβαλε σε κίνηση 500.000 ευρωπαίους πολίτες, ενώ φέτος μας δίνει μία ακόμη ευκαιρία να θυμηθούμε τα πολλαπλά οφέλη μίας «δραστήριας» καθημερινότητας. Μήπως είναι ευκαιρία να βγάλεις και εσύ τα αθλητικά από τον... «πάγκο»;

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης μπορείς να βρεις στο παρακάτω link: http://moveweek.eu/
Πηγή: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_412_en.pdf


Κωσταλένια Καλλιανιώτη
MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαιτολογικό Γραφείο Nutrimed Αλίμου

www.nutrimed.gr
www.facebook.com/nutrimed.gr