Τα σωστά σνακ που πρέπει να φας πριν από την άσκηση

02.10.2014
Στο προηγούμενο επεισόδιο του WomenOnly Διατροφή, είδαμε τα σνακ που χρειάζεσαι μετά την άσκηση. Αφού τόσο πολύ τα λάτρεψες, επανερχόμαστε με τα σνακ που πρέπει να κατανάλωσεις πριν τη γυμναστική!

Τρως ένα κομμάτι φρούτο και φεύγεις για να ξεκινήσεις το τρέξιμό σου. Πέντε λεπτά αργότερα νιώθεις μία δυνατή κράμπα στην κοιλιά σου.

Προσπαθείς με όλους τους τρόπους να την εξαφανίσεις: χαμηλώνεις το ρυθμό σου, σηκώνεις τα χέρια σου στον αέρα, προσπαθείς να κάνεις μαλάξεις αλλά τελικά το μόνο που σε βοηθάει είναι το περπάτημα. Καταριέσαι το φρουτάκι επειδή σου κατέστρεψε τη γυμναστική.

Μάθε λοιπόν ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σου προκαλέσουν σημαντικές πεπτικές διαταραχές. Γι’ αυτό το λόγο διάβασε τις συμβουλές που ακολουθούν, έτσι ώστε να διαλέγεις στο εξής το σωστό σνακ προτού ξεκινήσεις να αθλείσαι.

-Οι φυτικές ίνες δεν είναι φίλοι σου. Είναι σίγουρο ότι θα σε εμποδίσουν από το να κινείσαι ελεύθερα, ενώ μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αέρια και την ανάγκη να επισκεφτείς νωρίτερα το μπάνιο.

-Να προτιμάς ένα συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες προσφέρουν «καύσιμα» στον οργανισμό σου περισσότερο από τις πρωτεΐνες, οπότε φρόντισε να δώσεις έμφαση σε αυτούς και ιδιαίτερα στους απλούς- όχι στους σύνθετους-, γιατί αυτούς μπορείς να τους χωνέψεις ευκολότερα.

-Να αποφεύγεις τις τροφές που σου προκαλούν συχνά αέρια. Ένα ώριμο αχλάδι με μια χούφτα ξηρούς καρπούς μπορεί να αποτελεί το καλύτερο σνακ για τη φίλη σου, αλλά για σένα μπορεί να είναι μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην κοιλίτσα σου. Αν κάποια τροφή σου είχε προκαλέσει αέρια στο παρελθόν, καλύτερα να την αποφύγεις πριν ξεκινήσεις την άσκησή σου.

-Να θυμάσαι ότι πρόκειται μόνο για ένα σνακ. Δε χρειάζεται να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα φαγητού, γιατί διαφορετικά θα καταλήξεις να έχεις κράμπες ή ένα αίσθημα νωθρότητας. Προσπάθησε να μην ξεπερνάς τις 150 θερμίδες.

-Διάλεξε τη σωστή μπάρα δημητριακών. Κάποιες περιέχουν 200 με 250 θερμίδες, οπότε καλύτερα να φας μόνο τη μισή και να φυλάξεις την υπόλοιπη για μετά τη γυμναστική.

-Σημασία έχει ο σωστός χρόνος. Φρόντισε να καταναλώσεις το σνακ σου μισή ώρα περίπου πριν την άσκηση.

Ορίστε και μερικά από τα πιο αγαπημένα μας σνακ για να τα δοκιμάσεις πριν την άσκηση:

-Μισή φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο βούτυρο αμυγδάλου

-Μισή μπανάνα ανακατεμένη με μισό φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι

-Λίγα καρότα baby με μια μικρή χούφτα φιστίκια

-Δύο κουταλιές της σούπας τυρί cottage ανακατεμένο με 1/4 του φλιτζανιού κομμένα σταφύλια

-Περίπου 30 γραμμάρια τυρί με λίγα κράκερ.