10+1 λόγοι για να ερωτευτείς το αϊκίντο

06.10.2014
Αυτόν τον χειμώνα, έχεις πάρει απόφαση να ξεκολλήσεις επιτέλους από τον καναπέ και να κάνεις κάτι για τη σιλουέτα σου που έχει αρχίσει να παίρνει τον κατήφορο, αλλά ψάχνεις κάτι εναλλακτικό και με άμεσα αποτελέσματα; Η τέχνη του αϊκίντο έχει φτιαχτεί για σένα κι απλά περιμένει να την ανακαλύψεις!

Η ζούμπα σε κάνει να πλήττεις, με το πιλάτες σε παίρνει ο ύπνος και οι επαναλήψεις με βάρη στο γυμναστήριο είναι ικανές να σε κάνουν να λατρέψεις αυτά τα τρία επιπλέον κιλάκια που κατά βάθος μισείς αλλά θα ήθελες να ξεφορτωθείς κουνώντας απλά το… μαγικό ραβδί.
Είτε έχεις χάσει τον ενθουσιασμό του να "μετράς πλακάκια" στην πισίνα, είτε τρομάζεις και μόνο με την ιδέα μιας πολεμικής τέχνης, η ουσία είναι ότι έχεις ξεγράψει το γυμναστήριο, αλλά θέλεις να κάνεις κάτι με το σώμα σου που το νιώθεις να σκουριάζει χρόνο με τον χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν έχεις πάρει διαζύγιο από τη γυμναστική ήδη από την εποχή του σχολείου, είσαι η ιδανική υποψήφια για την "τέχνη της ειρήνης", όπως εναλλακτικά ονομάζεται το αϊκίντο.

Ο βασιλιάς της αυτοάμυνας
Εντάξει, το αϊκίντο μπορεί να καταχωρείται επισήμως στις "πολεμικές" τέχνες, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με κλωτσιές, γροθιές και οποιουδήποτε είδους σωματική βία απειλεί να σημαδέψει το προσωπάκι σου ή να αλλοιώσει στα μάτια σου ή στα μάτια των άλλων την εικόνα της θηλυκότητας σου.
Άλλωστε, η ίδια η φιλοσοφία του αϊκίντο βασίζεται στην εξάλειψη της βίας, καθώς αξιοποιεί την ορμή του επιτιθέμενου για τον εξουδετερώσει, ενώ δεν περιλαμβάνει κανενός είδους επίθεση ή αντεπίθεση. Με άλλα λόγια είναι ξεκάθαρα ο "βασιλιάς της αυτοάμυνας", αφού έχει στόχο να προστατεύει τη σωματική σου ακεραιότητα κάτω από όλες τις συνθήκες μαθαίνοντας σε να διατηρείς την αυτοκυριαρχία σου και ταυτόχρονα, να αποφεύγεις τις καταστάσεις εκείνες που μπορεί να σε βάλουν σε κίνδυνο.

Πώς θα σε ωφελήσει

Παράλληλα έχει ένα πλήθος από πλεονεκτήματα που συνδυάζονται τέλεια με τον στόχο σου να αναβαθμίσεις τη γραμμή, τη φυσική σου κατάσταση και αλλά και την ψυχολογία σου. Πιο συγκεκριμένα η προπόνηση του αϊκίντο…

  1. Βοηθά στην ευλυγισία και τη μυϊκή ελαστικότητα και ενδυνάμωση: οι πολλές διατάσεις και η χρήση ολόκληρου του σώματος σου ως αμυντικού μοχλού σε απαλλάσσουν από τα πιασίματα της καθιστικής ζωής και σου χαρίζουν ένα καλλίγραμμο κορμί.
  2. Καλλιεργεία τον συντονισμό των κινήσεων: ο έλεγχος της στάσης του σώματος και η ταυτόχρονη αξιοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων βελτιώνουν τον τρόπο που στέκεσαι και κινείσαι ακόμη κι έξω από το γυμναστήριο.
  3. Αυξάνει την αεροβική ικανότητα και τον έλεγχο της αναπνοής: καθώς μαθαίνεις πώς να χρησιμοποιείς την αναπνοή σου για να βελτιστοποιείς την αποτελεσματικότητα των κινήσεων σου αποκτάς μεγαλύτερη αντοχή.
  4. Είναι καρδιοτονωτική: οι συνεχείς μεγάλες κινήσεις και εναλλαγές στον ρυθμό της άσκησης κάνουν την καρδιά σου να προσαρμόζεται ευκολότερα στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής και ενισχύουν την λειτουργία των αγγείων.
  5. Είναι χαλαρωτική και βοηθάει στον έλεγχο του στρες: την ώρα της άσκησης σε κάνει αυτοσυγκεντρώνεσαι και να εκτονώσεις την ένταση της μέρας, ενώ μαθαίνεις πώς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά απρόοπτες καταστάσεις κρατώντας την ψυχραιμία σου.
  6. Αδυνατίζει: στην κλασική προπόνηση 90 λεπτών καις περί τις 900 θερμίδες (ή και πολύ παραπάνω) που σημαίνει ότι με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, μέσα σε ένα μήνα μπορείς να χάσεις 1,5 κιλό συνεχίζοντας να τρως ακριβώς όπως μέχρι σήμερα –πού να κάνεις και μια μικρή προσπάθεια παραπάνω…
  7. Σου χαρίζει –εγγυημένα- καλλίγραμμα οπίσθια: (χωρίς σχόλιο)
  8. Είναι διασκεδαστική: με τόσες τούμπες και κυλίσματα πάνω στα στρώματα ξαναθυμάσαι τι θα πει να είσαι παιδί.
  9. Τονώνει την αυτοπεποίθηση σου: σε θωρακίζει ψυχικά και πρακτικά απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους, ενώ σε μαθαίνει να εκτιμάς την αξία του σώματος σου και μέσω αυτού αναπτύσσει τον αυτοσεβασμό σου.
  10. Διευρύνει τον κοινωνικό σου κύκλο: όλες οι ασκήσεις γίνονται σε ζευγάρια κάτι που σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα περισσότερο κόσμο.

Και τέλος –άσχετο αλλά σημαντικό- έχει την πιο όμορφη και αρχοντική στολή που μπορείς να φανταστείς σε άθλημα και κρύβει και τις ατέλειες.

Τι να περιμένεις
Εννοείται ότι για να επωφεληθείς στο μέγιστο από το αϊκίντο οφείλεις να το εξασκείς τακτικά, δυο-τρεις φορές την εβδομάδα ας πούμε και να αφιερώσεις περίπου ένα τρίμηνο μέχρι να αποφασίσεις αν είναι για σένα μια ευκαιριακή γνωριμία, ή ένας πραγματικός έρωτας ζωής -αφού το αϊκίντο δεν έχει όριο ηλικίας και συνεχίζει να σου προσφέρει όσο παραμένεις αφοσιωμένη σ' αυτό.

Περισσότερες λεπτομέρειες:
www.hellenicaikido.gr/contact.html

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Αϊκίντο, Μπάμπη Κεράνη Sensei (5 dan) για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχε.

Από την Ελεονώρα Γαλάτη