Ξεφύγετε από τη στασιμότητα κατά την απώλεια βάρους

16.02.2015
Επειδή δεν υπάρχει εξέλιξη στην απώλεια βάρους, δε σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και πάλι το σχέδιο απώλειας βάρους.

Επιμελώς εργαστήκατε πάνω στη βελτίωση της διατροφής σας καθώς και των συνηθειών σας και ανταμειφθήκατε βλέποντας τα κιλά στη ζυγαριά να μειώνονται. Μετά όμως, χωρίς να έχετε σταματήσει τις υγιεινές επιλογές στη διατροφή σας ή την άσκηση η ζυγαριά έμενε στάσιμη. Έχετε φτάσει σε ένα τέλμα.

Προτού όμως αποθαρρυνθείτε, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό σε τέτοιες διαδικασίες να επιβραδύνεται ο ρυθμός απώλειας βάρους. Κατανοώντας όμως τι προκαλεί τέτοιες επιβραδύνσεις, μπορείτε να προβλέψετε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σας και να αποφύγετε πίσω βήματα στη διαδικασία σας.

Τι συμβαίνει όταν «κολλάει» η διαδικασία;

Όταν λέμε ότι «κολλήσαμε» εννοούμε ότι παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας με άσκηση και δίαιτα δε χάνουμε βάρος. Σε εκείνο το σημείο η απώλεια βάρους γίνεται πιο δύσκολη. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν τους συμβαίνει, παρότι συμβαίνει συχνά, διότι θεωρούν ότι παραμένοντας σε μια χαμηλοθερμιδική διατροφή θα συνεχίσουν να χάνουν βάρος. Η πραγματικότητα όμως μας δείχνει ότι ακόμα και μία καλά σχεδιασμένη προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να περάσει τη φάση της στασιμότητας.

Τι προκαλεί μια τέτοια στασιμότητα;

Η εξέλιξη από την αρχική απώλεια βάρους μέχρι το τέλμα της διαδικασίας ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της διαδικασίας, η γρήγορη απώλεια κιλών είναι φυσιολογική. Όταν μειώνονται οι θερμίδες από τις τροφές που καταναλώνουμε, το σώμα παίρνει την απαραίτητη ενέργεια με την απελευθέρωση γλυκογόνου, τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται στους μύες και στο ήπαρ.

Το γλυκογόνο κρατά επάνω το νερό και έτσι όταν καίγεται γλυκογόνο για ενέργεια, απελευθερώνεται και νερό (περίπου 4 γραμ. νερού για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου) με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια βάρους που είναι κυρίως νερό.

Η στασιμότητα επέρχεται επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται δεδομένου ότι χάνετε και άπαχο ιστό (μυς). Όταν χάνετε βάρος, θα χάνετε και λίπος και μυϊκό ιστό. (Η ιδέα ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν έναν πιο αργό μεταβολισμό είναι ένας μύθος. Σε γενικές γραμμές, το μεγαλύτερο βάρος ενός ατόμου περιλαμβάνει και υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σώματος.)

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι μία νέα ισορροπία με πιο αργό μεταβολισμό πλέον. Αυτό σημαίνει ότι για να χαθούν περισσότερα κιλά, θα πρέπει να αυξηθεί η δραστηριότητα ή να μειώσετε τις θερμίδες που τρώτε. Καταναλώνοντας τις ίδιες θερμίδες θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά δε θα σας οδηγήσει σε παραπάνω απώλεια.