Το νέο γκαράζ θα είναι μόνο για ποδήλατα [μη χαίρεστε, δεν είναι στην Ελλάδα]

22.03.2015
Η Στοκχόλμη του 2020 θα διαθέτει 700 θέσεις για ποδήλατα, αποδυτήρια, καταστήματα για service ποδηλάτων και καθόλου μηχανοκίνητα μέσα. Το νέο γκαράζ στη Στοκχόλμη θα δημιουργηθεί για να μπαίνουν μόνο ποδήλατα και καθόλου αυτοκίνητα. Θα είναι σχεδιασμένο για να χωράει 700 ποδήλατα.

Η Στοκχόλμη του 2020 θα διαθέτει 700 θέσεις για ποδήλατα, αποδυτήρια, καταστήματα για service ποδηλάτων και καθόλου μηχανοκίνητα μέσα.

Το νέο γκαράζ στη Στοκχόλμη θα δημιουργηθεί για να μπαίνουν μόνο ποδήλατα και καθόλου αυτοκίνητα. Θα είναι σχεδιασμένο για να χωράει 700 ποδήλατα.

«Η πόλη του «μέλλοντος» δεν θα είναι σχεδιασμένη για να έχει το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς» δήλωσε ο Roger Mogert, επίτροπος πολεοδομίας στη Στοκχόλμη. «Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε τη μετακίνησή μας με το ποδήλατο, και φυσικά για να πετύχουμε το στόχο μας πρέπει να οργανώσουμε μία πιο ασφαλή και αποτελεσματική λύση στάθμευσης.»

Το γκαράζ θα βρίσκεται δίπλα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και θα είναι σχεδιασμένο από το μηδέν για ποδηλάτες. Αντί για πόρτες με λαβές, θα έχει εισόδους που θα ανοίγουν αυτόματα, έτσι ώστε οι ποδηλάτες να εισέρχονται κατευθείαν μέσα στο παρκινγκ από το δρόμο. Οι σχεδιαστές σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα κατάστημα για service ποδηλάτων και αποδυτήρια με προσωπικά ντουλάπια για να κλειδώνουν τα πράγματά τους όσοι αφήνουν τα ποδήλατά τους στο πάρκινγ.

Σε αντίθεση με άλλα γκαράζ, θα είναι ένα μέρος που για τους ανθρώπους θα είναι ένας ευχάριστος χώρος.

«Ένα παρκιγκ απαιτεί πολύ μεγάλες επιφάνειες για την πρόσβαση και τη στάθμευση των αυτοκινήτων καθώς και ράμπες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα.» Λέει η Rahel Belatchew Lerdell, CEO της εταιρείας Belatchew Architects, που σχεδιάζει το γκαράζ. «Το γκαράζ των αυτοκινήτων είναι ένας χώρος ο οποίος δε σου αφήνει περιθώρια για καμία άλλη δραστηριότητα, πέρα του να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου και να φύγεις, αφού ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Σε αντίθεση με το γκαράζ ποδηλάτου όπου μπορείς να δημιουργήσεις από μικρά καταστήματα για service ποδηλάτων μέχρι και μικρά καφέ. Έτσι ο χώρος θα αποκτήσει την εικόνα μιας μικρής γειτονιάς ζωντανής και ασφαλής αφού θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω γύρω.»

Το γκαράζ θα είναι σε μία πολυκατοικία που θα έχει περίπου 60 διαμερίσματα, στα οποία όμως κανένας ένοικός της δε θα έχει το δικαίωμα να παρκάρει το αυτοκίνητό του, παρά μόνο το ποδήλατό του. «Δεδομένου ότι το κτίριο είναι στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο σταθμό του τρένου, δε νομίζουμε ότι οι κάτοικοι της πολυκατοικίας χρειάζονται αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους» εξηγεί η Lerdell. «Για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, θα υπάρχουν άλλες λύσεις όπως το car-sharing».

Το ποδήλατο γκαράζ είναι ένα από μελλοντικά σχέδια της Στοκχόλμης. «Η ποδηλασία και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από ότι οι μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα. Το έργο αυτό ελπίζουμε ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε άλλες χώρες και ελπίζουμε να αποδειχθεί μία επιτυχία που θα μπορέσει να γίνει έμπνευση και για άλλα παρόμοια έργα για την ανάπτυξη» δήλωσε ο Mogert.

«Σε όλον τον κόσμο είναι φανερό ότι όλοι οι αρχιτέκτονες ψάχνουν να βρουν λύσεις για τη μετακίνηση αφού όλες οι μεγάλες πόλεις υποφέρουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση». Προσθέτει η Lerdell «το ποδήλατο είναι λοιπόν μία τέτοια λύση και πιστεύω ότι θα δούμε πολλά τέτοια ποδηλατικά πάρκα στο μέλλον».