Βρες ποιο σπορ σου ταιριάζει με βάση το ζώδιό σου

23.03.2015
Ποια σπορ ταιριάζουν περισσότερο στο ωροσκόπιο σου και ποιοι τρόποι εκγύμνασης θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις ταχύτερα την φυσική σου κατάσταση, σύμφωνα με το ζώδιο σου;

ΚΡΙΟΣ

Σκέψου λογικά, αναζήτησε νέες εμπειρίες, συγκράτησε τις παρορμήσεις σου…

Αρνητικοί παράγοντες: Ανυπομονησία, αρνητικότητα, εγωκεντρισμός, επιθετικότητα, ευεξαπτότητα, ηγεμονισμός.

Συχνά προβλήματα: Διαταραχές συγκέντρωσης, ψυχική διέγερση, διαταραχές ύπνου, νευραλγίες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, τρέμουλο, νευρικότητα, δυσπεψία, χρόνια κόπωση.

Fitness: Δεν σου ταιριάζουν τα ομαδικά σπορ που χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό και αντιπαλότητα, εκτός κι εάν είσαι εσύ ο/η αρχηγός. Αντί αυτών, προτίμησε κάποιο ατομικό σπορ στο οποίο μπορείς να διοχετεύσεις το δυναμισμό σου και να μετράς τις επιδόσεις σου (π.χ. αγωνίσματα στίβου όπως το τρέξιμο) ή, εναλλακτικά, μία ήπια πολεμική τέχνη που θα σε βοηθήσει να εκτονώσεις το άγχος σου (π.χ. τάι-τσι). Ασχολήσου επίσης με αθλητικές δραστηριότητες που συνδυάζουν τη σωματική άσκηση με τη τεχνολογία (σκι, ξιφασκία, τένις, τοξοβολία, πατινάζ, μηχανικά σπορ, όργανα cardio όπως ο διάδρομος) ή απαιτούν μεγάλη πνευματική συμμετοχή (σκάκι, μπριτζ, γιόγκα).

ΤΑΥΡΟΣ

Τιθάσευσε την επιθετικότητά σου, άντλησε ευχαρίστηση από την κίνηση…

Αρνητικοί παράγοντες: Αδυναμία αυτενέργειας, απληστία, ευαισθησία, εύκολος επηρεασμός, μεταβλητότητα, ξεροκεφαλιά.

Συχνά προβλήματα: Διαταραχές όρεξης, αναποφασιστικότητα, κινητική αστάθεια, αυχενικό σύνδρομο, αρθρίτιδες, λαρυγγίτιδα, οισοφαγίτιδα, προβλήματα θυρεοειδή.

Fitness: Δεν τα πηγαίνεις καλά με τα ομαδικά σπορ και τα πολυσύχναστα γυμναστήρια. Σου ταιριάζουν περισσότερο αθλήματα και δραστηριότητες που απαιτούν αρκετό δυναμισμό, αντοχή, οργάνωση και μεθοδικότητα, αλλά δεν έχουν το στοιχείο της βιαίας σύγκρουσης ή των επαφών με αντίπαλο όπως π.χ. προπόνηση με βάρη, bodybuilding, πυγμαχία σε σάκο (όχι με αντίπαλο), μοντέρνος χορός, χορογραφημένο αερόμπικ και γιόγκα. Το καλύτερό σου είναι η γυμναστική στο σπίτι με λαστιχάκια, βαράκια, σάκο μποξ και ελλειπτικό, συνοδεία έντονης μουσικής. Άλλες πάλι φορές, προτιμάς τα πιο χαλαρά προγράμματα και λατρεύεις την… παθητική γυμναστική, κοινώς εσύ να κάθεσαι και το μηχάνημα να… δουλεύει.

ΔΙΔΥΜΟΣ

Βρες την ισορροπία μέσα από τον πειραματισμό, αυτοσχεδίασε εκ του ασφαλούς…

Αρνητικοί παράγοντες: Ανησυχία, έπαρση, επιπολαιότητα, ευαισθησία, ευερεθιστικότητα, κινητικότητα, εύκολη «βαρεμάρα».

Συχνά προβλήματα: Επιρρέπεια σε ατυχήματα, απαξία, συναισθήματα απελπισίας, καταναλωτική μανία, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, άσθμα, βαρυστομαχιά, νευραλγίες, νευρικότητα, νεύρωση στομάχου.

Fitness: Φημίζεσαι για την υπερκινητικότητά σου, τα καλοσχηματισμένα χέρια και την ευκολία απόκτησης μυών. Βαριέσαι όμως εύκολα και τα παρατάς επίσης εύκολα, συνήθως με τις πρώτες δυσκολίες. Σου ταιριάζουν αθλήματα και δραστηριότητες που έχουν ποικιλία και εναλλαγές («λίγο απ’ όλα») και ταυτόχρονα σου επιτρέπουν να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα, να πειραματίζεσαι και να αυτοσχεδιάζεις όπως π.χ. ομαδικά σπορ (μπάσκετ, πόλο), τζόκινγκ, κολύμβηση, γυμναστική με βάρη, κυκλική προπόνηση, cross training. Προτίμησε μεθόδους άσκησης που απελευθερώνουν το μυαλό, γυμνάσου με βάση το ένστικτο και απόφυγε τα αυστηρά προγράμματα που δεν σου αφήνουν περιθώρια προσωπικής έκφρασης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Σκέψου συντηρητικά, δράσε πρακτικά, επένδυσε στον εαυτό σου…

Αρνητικοί παράγοντες: Εσωστρέφεια, κτητικότητα, κυκλοθυμία, υπερσυναισθηματικότητα, υπερευαισθησία.

Συχνά προβλήματα: Εποχικές συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές συγκέντρωσης, υπνηλία, πεπτικά προβλήματα, γαστρίτιδες, κολίτιδες, κυκλοφορικό, οπισθοστερνικοί πόνοι, αυχενικό.

Fitness: Δεν τα πας καλά με κλειστούς χώρους όπως τα γυμναστήρια, πολυκοσμία, συνωστισμό και ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο κ.ά.). Αντίθετα λατρεύεις το σπίτι σου και για αυτό μπορείς να γυμναστείς αποτελεσματικά με κάποιο οικιακό όργανο ενδυνάμωσης ή καρδιαγγειακής άσκησης. Τα σπορ δεν ανήκουν στις μεγάλες σου αγάπες, παρεκτός κι εάν γίνονται στο φυσικό περιβάλλον – η θάλασσα, τα ποτάμια και τα βουνά, σε συνεπαίρνουν! Κάθε φορά που βρίσκεσαι στο ύπαιθρο, σίγουρα θα παρακινηθείς και σίγουρα θα… κινηθείς, έστω για να ξεμουδιάσεις. Αν έχεις καλή και έμπειρη παρέα συναθλητών, ασχολήσου με δυναμικό βάδισμα, τρέξιμο, κολύμβηση, κωπηλασία, ράφτινγκ, ορειβασία.

ΛΕΩΝ

Πέταξε τα περιττά, κράτα τα ουσιαστικά, ξέχνα το «όλα ή τίποτα»…

Αρνητικοί παράγοντες: Ανυπομονησία, αυθαιρετικότητα, εγωκεντρισμός, ευεξαπτότητα,

υπερβολές, φιλοδοξία, ωραιοπάθεια, έλλειψη αυτοκριτικής.

Συχνά προβλήματα: Πανικός, κατάθλιψη, κυκλοθυμία, γενικευμένη διαταραχή άγχους, κενά μνήμης, ταχυκαρδίες, ζαλάδες, ημικρανία, πρηξίματα, οισοφαγίτιδα.

Fitness: Έχεις την τάση της υπερβολής και συνάμα της προβολής. Τα πας καλά με τα γυμναστήρια, τα βάρη, το πιλάτες, το αερόμπικ και οτιδήποτε απαιτεί αυστηρό πρόγραμμα. Σου αρέσουν επίσης τα ομαδικά αθλήματα που απαιτούν πειθαρχία και υπευθυνότητα, όπου σίγουρα θα επιδιώξεις να αριστεύσεις και να γίνεις δημοφιλής. Αν έχεις περάσει τα 30 έτη, επικεντρώσου σε υπαίθριες καρδιαγγειακές δραστηριότητες, όπως π.χ. ζωηρό βάδισμα, τρέξιμο και κολύμβηση. Επιπρόσθετα, λόγω της ευαισθησίας που έχεις στη σπονδυλική στήλη, πρέπει να κάνεις συχνά ασκήσεις που βελτιώνουν τη σωματική στάση (κοιλιακούς, ραχιαίους, γλουτιαίους).

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ανάκτησε τη χαμένη αυτοπεποίθησή σου, σταμάτα να αγχώνεσαι για κάθε τι...

Αρνητικοί παράγοντες: Αναβλητικότητα, αυτοκριτική, έλλειψη αυτοπεποίθησης, τελειομανία, εμμονή με την υγεία.

Συχνά προβλήματα: Ψυχική διέγερση, νευρική υπερένταση, συναισθήματα απελπισίας, αϋπνία, διαταραχές όρεξης, δυσπεψία, προβλήματα σε αυχένα, σπονδυλική στήλη και γόνατα, ακμή.

Fitness: Δεν αγαπάς τα ομαδικά αθλήματα και τις δραστηριότητες που είναι δύσκολες, πολύπλοκες, απαιτούν έντονο συναγωνισμό ή το περιβάλλον που γίνονται, δεν είναι και τόσο καθαρό. Τα πας καλά με σπορ και τρόπους γυμναστικής που είναι διασκεδαστικοί και στοχεύουν στη διατήρηση της καλής υγείας, π.χ. τραμπολίνο, τένις και κολύμβηση, εφόσον δεν έχουν μεγάλη διάρκεια (βαριέσαι εύκολα!). Επειδή χρειάζεσαι παρακίνηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να γυμνάζεσαι υπό την επίβλεψη προσωπικού γυμναστή. Δοκίμασε επίσης σπορ που γίνονται σε φυσικό περιβάλλον όπως π.χ. πεζοπορία, ποδηλασία, σκι, κανό.

ΖΥΓΟΣ

Μην παρασύρεσαι από το παιχνίδι, κάνε συμβιβασμούς χρησιμοποιώντας το ζύγι…

Αρνητικοί παράγοντες: Ανυπομονησία, ματαιοδοξία, παρασύρεται εύκολα, υπεροψία.

Συχνά προβλήματα: Διαταραχές συγκέντρωσης, διαταραχές του ύπνου, νεφρολιθίαση, χολολιθίαση, κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, κολικοί, πονοκέφαλοι, πρηξίματα.

Fitness: Στην πλειονότητά τους, όσες/-οι ανήκουν στο ζώδιο του ζυγού έχουν στενούς ώμους, μικρά οστά, ασύμμετρη σωματική ανάπτυξη και αυξημένες κατακρατήσεις υγρών. Αν έχεις παρόμοια χαρακτηριστικά, εστίασε τις προσπάθειές σου στην εκγύμναση των μυών του κορμού και των χεριών, κάνοντας εξειδικευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης και μυϊκής τόνωσης. Γυμναστική με βάρη, αερόμπικ χωρίς κραδασμούς, πιλάτες, πεζοπορία, κολύμβηση και όλα τα ήπια θαλάσσια σπορ, συμπεριλαμβανομένων ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας, σου ταιριάζουν ιδιαίτερα. Αντίθετα, δεν τα πας καλά με σπορ που καταπονούν υπερβολικά τα κάτω άκρα – ίσως πρέπει να αποφύγεις τρέξιμο σε ανώμαλα εδάφη, αθλήματα που έχουν άλματα (π.χ. μπάσκετ), σκι χιονιού και ορειβασία.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Απόφυγε τις υπερβολές, χαλιναγώγησε τις ορμές, μείωσε το ρίσκο…

Αρνητικοί παράγοντες: Ανταγωνιστικότητα, ανυπομονησία, ξεροκεφαλιά, επιφανειακή αυτοκριτική, αυτοκαταστροφικότητα.

Συχνά προβλήματα: Δυσθυμία, κυκλοθυμία, γαστρεντερικές διαταραχές, συχνουρία, οφθαλμολογικά προβλήματα, τραυματισμοί.

Fitness: Είσαι πολύπλευρο ταλέντο, ψάχνεις συνεχώς για νέα πράγματα, απολαμβάνεις καινοτομίες και αλλαγές. Παρεπόμενα, σε έλκει οτιδήποτε νεωτεριστικό, ίσως και ακραίο, που ανεβάζει την αδρεναλίνη, όπως π.χ. τα extreme sports. Οι συμβατικοί τρόποι εκγύμνασης, όπως η τυπική προπόνηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, δεν ωφελούν τη ψυχολογία σου. Προτίμησε είδη γυμναστικής που είναι δύσκολα και απαιτητικά (π.χ. πολεμικές τέχνες, πυγμαχία, τρίαθλο, cross training) ή σπορ που πρέπει να «παλέψεις» με τη φύση και τις καιρικές συνθήκες. Ορειβασία, σκι βουνού, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, πτήσεις με αλεξίπτωτο, πτώσεις με σκοινί, μηχανικά σπορ είναι μερικές καλές επιλογές, εφόσον τηρείς τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Στόχευσε συγκεκριμένα - χωρίς υπαρκτό στόχο, τα βέλη χάνονται στο πουθενά..

Αρνητικοί παράγοντες: Υπέρμετρος αλτρουισμός, ανησυχία, ανυπομονησία, αποκλείει τη βοήθεια των άλλων, εγωισμός.

Συχνά προβλήματα: Φοβίες, διαταραχές ύπνου, ρίγη, εξάψεις, προβλήματα σε ήπαρ και πάγκρεας, νευρικότητα, ισχιαλγία, πόνοι στη μέση, μυϊκή ατονία.

Fitness: Είσαι ζώδιο κατά βάση σωματικά δραστήριο και αθλητικό, επομένως η γυμναστική μάλλον είναι ήδη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου. Εντούτοις, αντιμετωπίζεις αρκετά προβλήματα τραυματισμών όταν κάνεις συστηματικά έντονες κραδαστικές δραστηριότητες (π.χ. άλματα, χορευτικό αερόμπικ, μπάσκετ), άρση βαρών ή/και γυμναστική στο σπίτι. Επειδή έχεις δυνατά πόδια, υποπίπτεις συχνά στο λάθος να τα καταπονείς υπερβολικά – χαλάρωσε περισσότερο, μην παραμελείς τη ξεκούραση, μην ξεχνάς τις διατάσεις! Επιπλέον, λόγω της ευπαθούς σπονδυλικής σου στήλη, πρέπει να κάνεις πιο συχνά προγράμματα ενδυνάμωσης, ρυθμικές ασκήσεις κινητικής ισορροπίας, θεραπευτική γυμναστική, κολύμβηση και ασκήσεις στο νερό (υδρογυμναστική).

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Βάλε προσγειωμένους και δομημένους στόχους, εκμεταλλεύσου τη δύναμη της συνήθειας…

Αρνητικοί παράγοντες: Εσωστρέφεια, καθωσπρεπισμός, μυστικισμός, τελειομανία, υπέρμετρη φιλοδοξία.

Συχνά προβλήματα: Διαταραχές όρεξης, αισθήματα κατωτερότητας και αυτοϋποτίμησης, ναυτίες, αστάθεια, μυαλγίες, αυχεναλγίες, αρθραλγίες, νευραλγίες, ημικρανίες.

Fitness: Παρότι σε χαρακτηρίζει η εργατικότητα, η πειθαρχία και η αφοσίωση στο πρόγραμμα, δυσκολεύεσαι να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και δεν αποδίδεις καλά σε ομαδικά αθλήματα ή σπορ με ανταγωνισμό. Η γυμναστική σου πρέπει να έχει μακροχρόνιους στόχους και να είναι δομημένη με μικρά βήματα, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις και χωρίς συχνές αλλαγές (σχεδόν σταθερή ρουτίνα). Σου ταιριάζουν ιδιαίτερα το ήπιο αερόμπικ, οι ασκήσεις σε όργανα, τα βάρη και η γυμναστική με επίβλεψη προσωπικού γυμναστή. Τόλμησε να δοκιμάσεις γιόγκα, πιλάτες, τάι-τσι και γενικά προγράμματα που απαιτούν αυτοσυγκέντρωση και επιμονή σε συγκεκριμένες κινήσεις - θα ενθουσιαστείς!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Μην παρασύρεσαι από στιγμιαίες παρορμήσεις, σκέψου αργά, πράξε γοργά…

Αρνητικοί παράγοντες: Αρνητικότητα, εκκεντρικότητα, εσωστρέφεια, νωχελικότητα, εμμονή στη λογική.

Συχνά προβλήματα: Διαταραχές ύπνου, μνήμης και συγκέντρωσης, απαξία, χρόνια κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια, υπέρταση, κράμπες, ευπάθεια σπονδυλικής στήλης.

Fitness: Δεν σου αρέσουν οι πολύπλοκες ασκήσεις, αναστατώνεσαι με τις πολλές αλλαγές, προτιμάς τα ήδη γνωστά και το σταθερό πρόγραμμα. Ρυθμική γυμναστική, ασκήσεις με βάρη, ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμβηση, κωπηλασία σε όργανο και… πνευματική γυμναστική (brain fitness), είναι οι μεγάλες σου αγάπες. Επειδή υποφέρεις από κυκλοφορικά προβλήματα, χρειάζεσαι περισσότερες καρδιαγγειακές ασκήσεις καθώς και γυμναστική με συμμετοχή μεγάλων μυϊκών ομάδων, πολλές επαναλήψεις και μικρά διαλείμματα. Θα τα καταφέρεις επίσης με αθλητικά παιχνίδια που βασίζονται σε συστήματα τακτικής και στρατηγική (πόλο, μπάσκετ, γκολφ) ή σπορ που συνδυάζουν νερό και αέρα (π.χ. θαλάσσιο σκι, σέρφινγκ, τρίαθλο).

ΙΧΘΥΕΣ

Εμπιστεύσου τη φαντασία σου, κοντρόλαρε την ανυπομονησία σου…

Αρνητικοί παράγοντες: Αβεβαιότητα, ανυπομονησία, εσωστρέφεια, εύκολος επηρεασμός, μυστικισμός, συναισθηματισμός, υποχωρητικότητα.

Συχνά προβλήματα: Μελαγχολική διάθεση, δυσθυμία, διαταραχές συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα, εποχικές συναισθηματικές διαταραχές, αίσθημα απώλειας της πραγματικότητας, οιδήματα, γαστρεντερικά προβλήματα.

Fitness: Παρότι αποτελεί αναγκαιότητα, η γυμναστική δεν συγκαταλέγεται ούτε στις συμπάθειές σου, ούτε στις προτεραιότητές σου. Αν αποφασίσεις να γυμναστείς, επίλεξε κάτι όχι απαιτητικό και όχι κουραστικό – ειδάλλως, θα το παρατήσεις σύντομα. Προτιμότερο να ασχοληθείς με αγχολυτικές δραστηριότητες που διέπονται από πνευματισμό και εμπεριέχουν τεχνικές διαλογισμού, όπως π.χ. γιόγκα. Μπορείς επίσης να κάνεις θαλάσσια σπορ, κολύμβηση, γυμναστική με βάρη και βάδισμα. Σου ταιριάζουν -αλλά δεν σε ενθουσιάζουν!- ομαδικά αθλήματα χωρίς κόντρες με συμπαίκτες (π.χ. βόλεϊ), καθώς επιθυμείς να προσφέρεις στο σύνολο και δεν έχεις αρχηγικές τάσεις.

Πριν ξεκινήσεις ή αλλάξεις οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 139.

Επικαιροποίηση: Μάρτιος 2015.