Να γυμνάζομαι όταν είμαι αδιάθετη;

27.05.2015
Μάθε αν μπορείς να κάνεις γυμναστική στις «δύσκολες μέρες».

Είμαι 25 ετών και γυμνάζομαι 4 με 5 φορές την εβδομάδα. Θα ήθελα να μου πείτε πρώτον εάν ενδείκνυται να γυμνάζομαι κατά τη διάρκεια της περιόδου μου και δεύτερο εάν υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στην ανακούφιση των πόνων της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής έμμηνου ρύσης, μπορεί να μειωθεί λίγο η αντοχή και η ανθεκτικότητα, λόγω κυρίως της αυξημένης απώλειας σιδήρου και της γενικότερης ευαισθησίας του οργανισμού, αλλά η ικανότητα σωματικής απόδοσης παραμένει κατά κανόνα σχετικά σταθερή.

Επομένως, το αν θα κάνεις ή όχι γυμναστική είναι καθαρά θέμα δικής σου απόφασης, που θα εξαρτηθεί από το πώς αισθάνεσαι σωματικά και, κυρίως, ψυχολογικά. Ειδικές πάντως ασκήσεις, που να ανακουφίζουν από τους πόνους, δεν υπάρχουν.

Συνιστώνται όμως ως πλέον κατάλληλες οι ήπιες διατατικές ασκήσεις, οι αναπνευστικές ασκήσεις χαλάρωσης και οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς.

Αντίθετα, καλό είναι να αποφύγεις τις πολύ κουραστικές ή πολύ έντονες ασκήσεις γιατί αργότερα, μετά τη διακοπή της άσκησης, είναι πιθανό να αυξηθούν τόσο οι πόνοι όσο και η αιμορραγία.