Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση;

28.05.2015
Αν κι εσύ θέλεις να αρχίσεις να γυμνάζεσαι συστηματικά, μάθε με ποια άσκηση μπορείς να ξεκινήσεις.

Έχω διαβάσει για τα οφέλη των αερόβιων ασκήσεων πάνω στην προστασία της καρδιάς, στην καύση λίπους και στη βελτίωση της διάθεσης. Ποια όμως είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση για εμένα που είμαι 35 ετών και δεν έχω γυμναστεί ποτέ μου συστηματικά;

«Καλύτερη» αερόβια άσκηση είναι αυτή που σου αρέσει περισσότερο και σου επιτρέπει να την κάνεις επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να την βαριέσαι και χωρίς να σου προκαλεί δυσφορία. Η γενική αρχή είναι ότι μπορείς να ασχοληθείς με οποιοδήποτε είδος αερόβιας άσκησης επιθυμείς ή και με περισσότερα από ένα, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει το καθένα κι επίσης την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Για παράδειγμα, το βάδισμα σε ανοικτούς χώρους ή στο ύπαιθρο δεν έχει καμία ιδιαίτερη απαίτηση εξοπλισμού, εκτός από ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και συστήνεται ακόμα και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Όμως, είσαι ευάλωτος/-η στις καιρικές συνθήκες και ειδικά στη βροχή και το κρύο, επιβαρύνεσαι από την ατμοσφαιρική ρύπανση και, σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να προσέχεις τα αυτοκίνητα, τα αδέσποτα, τους άλλους ανθρώπους που βαδίζουν δίπλα σου, τις «ανωμαλίες» τους εδάφους και.. τα σκαμμένα πεζοδρόμια.

Αντίθετα, το βάδισμα σε κλειστό χώρο δεν επηρεάζεται από τα τερτίπια του καιρού, αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλου ελεύθερου χώρου ή κυλιόμενου διαδρόμου ή ανάλογου οργάνου. Οπότε, εάν η επιλογή σου είναι το βάδισμα ή το τρέξιμο, θα πρέπει να βρεις τον κατάλληλο εξωτερικό χώρο (π.χ. κάποιο γήπεδο ή κάποια προστατευμένη διαδρομή) ή να το κάνεις σε γυμναστήριο ή να αγοράσεις κάποιο σχετικό οικιακό όργανο εκγύμνασης.

Από την άλλη μεριά, εάν έχεις κάποιο μικροπρόβλημα υγείας, για παράδειγμα πόνους στα γόνατα, είναι σημαντικό η αερόβια άσκηση που θα κάνεις να μην πιέζει υπερβολικά τις αρθρώσεις και να μην δημιουργεί μεγάλη ποσότητα κραδασμών. Στην περίπτωση αυτή το κολύμπι κι οι ασκήσεις σε κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, η στατική ποδηλασία και το βάδισμα σε διάδρομο με αντικραδασμικό δάπεδο είναι καταλληλότερα από ό,τι το τζόκινγκ στο ύπαιθρο, το αερόμπικ ή το μηχανικό στεπ («σκάλες»).