15’ για να αποκτήσεις το σώμα των σταρ!

02.10.2015
Βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια; Ας δούμε πώς με 10-20 λεπτά την ημέρα μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε το σώμα μας όπως οι σταρ, χωρίς κόπο αλλά με ειδικό τρόπο.

Ελκυστικές προτάσεις γυμναστικής που, μέχρι πριν λίγο καιρό, απευθυνόντουσαν μόνο σε εξειδικευμένο κοινό: αθλητές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα… Σήμερα πλέον απευθύνονται και σε εμάς, τους «κοινούς θνητούς»…

1. Λειτουργική προπόνηση

Η γυμναστική των stars του θεάματος και των αθλητών!

Η λειτουργική προπόνηση (functional training), βασίζεται στις φυσικές κινήσεις που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ταιριάζει σε άτομα που: ζουν με έντονους ρυθμούς, χρειάζονται πιο χαλαρούς τρόπους εκγύμνασης, επιθυμούν εύκαμπτο και κομψό σώμα, κάνουν κάποιο σπορ, έχουν προβλήματα στη μέση ή στις αρθρώσεις, κι επίσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπόσχεται: Σωματική και πνευματική ισορροπία, μυϊκή αναζωογόνηση, ξεμπλοκάρισμα αρθρώσεων, απόκτηση συμμετρίας και ρυθμού.

Πώς γίνεται: Τα προγράμματα γίνονται σε ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα, στην οποία έχει εγκατασταθεί το σύστημα λειτουργικής προπόνησης μαζί με βοηθητικά μικροόργανα και βιντεοθόνες στις οποίες προβάλλονται οι ασκήσεις. Οι ασκούμενοι γυμνάζονται ατομικά ή σε ομάδες μέχρι 5 ατόμων.

Πώς λειτουργεί: Στα συμβατικά όργανα γυμναζόμαστε με μονοδιάστατο τρόπο, σηκώνοντας απλώς τα βάρη σε μία δεδομένη κατεύθυνση, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Αντίθετα, στο σύστημα λειτουργικής προπόνησης, οι κινήσεις γίνονται ελεύθερα και απρόσκοπτα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Επιπλέον, το σύστημα μάς παρέχει την επιθυμητή αντίσταση σε οποιοδήποτε σημείο της τροχιάς κίνησης και μάλιστα χωρίς καθόλου κραδασμούς. Τα συστήματα λειτουργικής προπόνησης είναι πολυμορφικά, αποτελούνται δηλαδή από επιμέρους εξειδικευμένα όργανα. Κάθε όργανο διαθέτει προσαρμοζόμενες τροχαλίες, εργονομικά καλώδια, ρυθμιζόμενη αντίσταση και ευέλικτες λαβές, που επιτρέπουν την εκτέλεση εκατοντάδων ασκήσεων με τρισδιάστατο τρόπο και με απόλυτα φυσική ροή.

Χρήση-αποτελέσματα: Μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, τόνωσης, ευκαμψίας κι επίσης ασκήσεις Pilates, yoga, ορθοσωμίας, αποκατάστασης τραυματισμών ή προσομοίωσης τεχνικής αθλημάτων - τα πάντα!

Απαιτήσεις χρόνου: Πλήρης εκγύμναση μέσα σε 25-30 λεπτά - στο μισό δηλαδή χρόνο από ότι με τα συμβατικά όργανα!

2. Προπόνηση ολικής σωματικής δόνησης

Η γυμναστική των αστροναυτών και των διάσημων ηθοποιών!

Η προπόνηση ολικής σωματικής δόνησης (whole-body vibration) συνδυάζει την παθητική και την ενεργητική γυμναστική. Χρησιμοποιούνται εξελιγμένοι τύποι συσκευών δόνησης στις οποίες όμως δεν παραμένουμε «παθητικοί», αλλά εκτελούμε κανονικές ασκήσεις (π.χ. κοιλιακούς ή διατάσεις), έχοντας τοποθετημένο το σώμα μας σε διάφορες θέσεις πάνω σε μία βάση που προκαλεί τις ελεγχόμενες δονήσεις.

Ταιριάζει σε άτομα που: επιθυμούν γρήγορα σωματικά αποτελέσματα, έχουν πρόβλημα χρόνου, είναι αθλητές, επιθυμούν ένα ευεργετικό μασάζ και επίσης σε άτομα που προσπαθούν να προλάβουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, π.χ. μυϊκή ατροφία ή οστεοπόρωση.

Υπόσχεται: Ολοκληρωμένη εκγύμναση σε 10-15 λεπτά, θετικές ορμονικές μεταβολές, βελτίωση κυκλοφορικού, λιποδιάλυση, εξαφάνιση κυτταρίτιδας, προστασία από την οστεοπόρωση.

Πώς λειτουργεί: Τη βασική αρχή της συγκεκριμένης μεθόδου την οφείλουμε στη ρωσική αστροναυτική. Ως γνωστόν, οι κοσμοναύτες χάνουν μεγάλες ποσότητες μυών και παρουσιάζουν μυϊκή ατροφία, που δυσκολεύει την παράταση τής παραμονής τους στο διάστημα. Αναζητώντας λύση στην έλλειψη βαρύτητας, οι ρώσοι επιστήμονες πρότειναν τη χρήση κραδασμών (ταλαντώσεων), μέσω μίας πλάκας δονήσεων, οι οποίοι μεταδίδονται σε όλο σώμα, προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις.

Πώς γίνεται: Μπορούμε να γυμναστούμε σε ομαδικό πρόγραμμα ή ατομικά. Βλέπουμε τις ασκήσεις στην οθόνη του μικροϋπολογιστή του οργάνου και, ανάλογα με τους στόχους μας, επιλέγουμε άσκηση, συχνότητα δονήσεων, ένταση και διάρκεια.

Πλεονεκτήματα: Εύκολη και γρήγορη εκγύμναση με σημαντικά μειωμένη σωματική προσπάθεια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για μασάζ, ως μέσο αποκατάστασης ή ως «συμπλήρωμα» άλλων τρόπων άσκησης.

Απαιτήσεις χρόνου: 10-20 λεπτά ανά συνεδρία, που αντιστοιχούν σε 60-90 λεπτά γυμναστικής με βάρη!

3. Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης

Η γυμναστική των VIPs, των επιχειρηματιών και των managers!

Μέθοδος εκγύμνασης βασισμένη εξ ολοκλήρου στις ψηφιακές τεχνολογίες (computerized training). Τα πάντα ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος μας καθοδηγεί βήμα-βήμα!

Ταιριάζει σε άτομα που: είναι φανατικοί οπαδοί των σύγχρονων τεχνολογιών, θέλουν τον πλήρη έλεγχο σε ό,τι κάνουν, καθώς και σε άτομα που επιθυμούν εξατομικευμένο πρόγραμμα με προσωπική παρακολούθηση, χωρίς όμως τη φυσική παρουσία γυμναστή.

Τι υπόσχεται: Απόλυτα ασφαλή εκγύμναση, πλήρη έλεγχο, 100% επίτευξη των καθορισμένων στόχων.

Πώς γίνεται: Αρχικά ο εργοφυσιολόγος λαμβάνει το ιατρικό μας ιστορικό και κατόπιν μας υποβάλλει σε τεστ φυσικής κατάστασης και σωματομετρήσεις. Τα στοιχεία καταχωρούνται σε υπολογιστή, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό σταθμό δικτύου συνδεόμενων οργάνων άσκησης. Στη συνέχεια, επιλέγονται οι κατάλληλες ασκήσεις και σχεδιάζεται το πρόγραμμα με βάση το πόσες φορές θέλουμε να γυμναζόμαστε εβδομαδιαίως, το χρόνο που διαθέτουμε και τους στόχους που έχουμε. Το πρόγραμμα καταγράφεται σε ειδικό ηλεκτρονικό τσιπάκι («κλειδί»), που μοιάζει σαν πιστωτική κάρτα, το οποίο φέρουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Βάζοντας το τσιπάκι στην ανάλογη υποδοχή του οργάνου που θα γυμναστούμε, ο κεντρικός υπολογιστής ρυθμίζει αυτόματα τις προσωπικές μας παραμέτρους, όπως αντίσταση, σετ και επαναλήψεις, και στην οθόνη του οργάνου εμφανίζονται οδηγίες για την τεχνική της άσκησης και τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα της (animation). Οτιδήποτε κάνουμε (ή δεν κάνουμε!) σε όλο το ημερήσιο πρόγραμμα καταγράφεται στο τσιπάκι, ο κεντρικός υπολογιστής το αξιολογεί μέσω λογισμικού (software) και, εάν χρειάζεται, την επόμενη φορά μας υποδεικνύει αλλαγές και μας δίνει νέες οδηγίες. Συγχρόνως, όποτε το θελήσουμε, μας παρέχει αναλυτική πληροφόρηση με στατιστικά στοιχεία για την πρόοδό μας.

Πλεονεκτήματα: Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα κυριολεκτικά «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα μας και επιπλέον έχουμε συνεχώς δίπλα μας τον προσωπικό μας «ψηφιακό γυμναστή», ο οποίος επιβλέπει, καθοδηγεί, διορθώνει και ελέγχει κάθε μας κίνηση!

Απαιτήσεις χρόνου: 2-4 φορές την εβδομάδα από 30-40 λεπτά τη φορά.

4. Γυμναστική εστιασμένης παρέμβασης

Η γυμναστική των πολιτικών, των μοντέλων και των εραστών της πολυθρόνας!

Με την καθιστική ζωή οι μύες ατονούν, χάνουν το φυσικό τους σχήμα, και το κάτω άκρο τους γίνεται πλαδαρό και «κρεμάει» λόγω της βαρύτητας. Έτσι, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση λίπους, την κακή αιμάτωση και τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, δημιουργούνται «σωσιβιάκια» και «ψωμάκια». Η ανατομική αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη μυϊκής τόνωσης και η σύγχρονη λύση η εστιασμένη γυμναστική (focus training).

Ταιριάζει κυρίως σε άτομα που: έχουν συσσωρευμένο τοπικό λίπος, επιθυμούν γρήγορη μυϊκή τόνωση, θέλουν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα άσκησης που ήδη κάνουν και επίσης σε άτομα που δεν πολυσυμπαθούν την πολύ γυμναστική.

Τι υπόσχεται: Τοπική τόνωση και σύσφιξη, αντιμετώπιση χαλάρωσης, εξαφάνιση «σωσίβιων» και «λαβών της αγάπης».

Πώς λειτουργεί: Οι ασκήσεις γίνονται σε ηλεκτρονικά όργανα εφοδιασμένα με αισθητήρες μυϊκής τάσης. Σε κάθε όργανο, εκτελούμε συγκεκριμένου εύρους κινήσεις («μοίρες») που απομονώνουν πλήρως τους μύες που γυμνάζουμε. Ο τρόπος που εκτελούμε κάθε επανάληψη καταγράφεται σε μικροϋπολογιστή και εμφανίζεται στην οθόνη του οργάνου με αριθμητικές ενδείξεις και γραφήματα. Σε κάθε επόμενη επανάληψη η παρεχόμενη αντίσταση αναπροσαρμόζεται, ώστε να επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Εάν ο μικροϋπολογιστής αντιληφθεί οποιοδήποτε υπερβολική αύξηση της μυϊκής τάσης, αρχικά μας προειδοποιεί με οπτικά και ηχητικά σήματα, κατόπιν ελαττώνει αυτόματα την επιβάρυνση και τέλος εμποδίζει την περαιτέρω εκτέλεση της άσκησης.

Απαιτούμενος χρόνος - αποτελέσματα: Με μόλις 60-90 δευτερόλεπτα σε κάθε άσκηση, συνολικά 5-7 λεπτά (!) σε κάθε πρόγραμμα και συχνότητα προπόνησης όχι παραπάνω από 2-3 φορές εβδομαδιαίως, οι μύες αυξάνουν τη δυναμική τους τάση, γίνονται πιο σφιχτοί και αποκτούν καλύτερο σχήμα.

Εσύ αποφασίζεις…

Κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της. Σου προτείνουμε να τις δοκιμάσεις όλες -μία την κάθε φορά!- και αναλόγως να αποφασίσεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο. Άλλωστε, αυτό κάναμε κι εμείς…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 67

Update: Οκτώβριος 2015.