Περπάτημα ή τρέξιμο;

29.10.2015
Αληθεύει ότι το περπάτημα είναι εξίσου αποδοτικό με το τζόκινγκ και το τρέξιμο; Τι να προτιμήσω από αυτά για να χάσω κιλά;

Περπάτημα, τζόκινγκ και τρέξιμο έχουν παρόμοια οφέλη για τον οργανισμό και συνεισφέρουν σχεδόν εξίσου στη μείωση του σωματικού βάρους, αρκεί να καις περίπου το ίδιο ποσό θερμίδων. Βεβαίως για να κάψεις με περπάτημα τις ίδιες θερμίδες που καις με το τρέξιμο, θα πρέπει να γυμναστείς με παρόμοια ένταση ή, αν η ένταση είναι χαμηλή, να περπατήσεις σε απόσταση κατά περίπου 50% μεγαλύτερη ή για το διπλάσιο χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά η προηγούμενη ενασχόληση με το συστηματικό περπάτημα αποτελεί προϋπόθεση ασφαλείας για να ασχοληθείς με το τζόκινγκ και το τζόκινγκ προϋπόθεση για να κάνεις συστηματικά τρέξιμο.

Επομένως, το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις με περπάτημα, στην αρχή με αργό ρυθμό και σταδιακά πιο γρήγορο. Αν έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα νιώσεις ότι χρειάζεσαι κάτι περισσότερο ή εντονότερο, μπορείς να εντάξεις στο πρόγραμμά σου και το τζόκινγκ. Λόγω των υψηλότερων κραδασμών που δημιουργεί, απόφυγε το τρέξιμο τουλάχιστον μέχρι να χάσεις αρκετά κιλά.