Σωστή διατροφή για καλή υγεία

03.10.2005
Η σωστή διατροφή εκτός από την ενέργεια που δίνει στον οργανισμό μας, χαρίζει υγεία και προλαμβάνει παθήσεις. Αν είστε 20: Εχετε μόλις ξεκινήσει να εργάζεστε σκληρά και αρκετές ώρες την ημέρα. Πρέπει να τρώτε πάντα πρωινό. Αν δεν προλαβαίνετε, ένα σάντουιτς ή ένα άπαχο γιαούρτι γύρω στις 10 το πρωί είναι ιδανικά. Αποφεύγετε φαγητό με πλούσια λιπαρά το μεσημέρι...
Η σωστή διατροφή εκτός από την ενέργεια που δίνει στον οργανισμό μας, χαρίζει υγεία και προλαμβάνει παθήσεις.

Αν είστε 20
Εχετε μόλις ξεκινήσει να εργάζεστε σκληρά και αρκετές ώρες την ημέρα. Πρέπει να τρώτε πάντα πρωινό. Αν δεν προλαβαίνετε, ένα σάντουιτς ή ένα άπαχο γιαούρτι γύρω στις 10 το πρωί είναι ιδανικά. Αποφεύγετε φαγητό με πλούσια λιπαρά το μεσημέρι. Θα σας προκαλέσει υπνηλία. Αντίθετα, τα φρούτα ή ένα ελαφρύ σάντουιτς σας προσφέρουν ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Βρίσκεστε ακόμη σε περίοδο που τα κόκαλά σας αναπτύσσονται. Η τροφή σας λοιπόν πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Αν είστε 30
Βρίσκεστε στο αποκορύφωμα της καριέρας σας και το πιθανότερο είναι να σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά. Αν μια εγκυμοσύνη είναι στα άμεσα σχέδιά σας φροντίστε ώστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές που περιέχουν φολικό οξύ (μια μορφή σιδήρου), όπως είναι το σπανάκι και το μοσχαρίσιο κρέας. Φρούτα, λαχανικά και γάλα πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινή σας διατροφή. Καλό να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Αποφεύγετε το συκώτι. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία σε ειδικές περιπτώσεις ευθύνεται για τις γενετικές διαταραχές.

Αν είστε 40+
Οσο μεγαλώνετε πρέπει να εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με βιταμίνη D, όχι όμως περισσότερο από 10mg την ημέρα. Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Μία φορά την εβδομάδα να τρώτε ψάρι. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθούν στους πόνους των αρθρώσεων. Αν δεν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείτε να παίρνετε 800mg ασβεστίου καθημερινά (εφοδιαστείτε από το φαρμακείο). Τρώτε φρούτα και λαχανικά, αφού περιέχουν ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Θέλω