Οι 6 άκυροι κανόνες του fitness

19.02.2009
Στην προσπάθειά σου να γυμναστείς, ακούς από φίλες , γυμναστές, συναθλήτριες ένα σωρό κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να έχουν αποτέλεσμα οι ασκήσεις που κάνεις, για να χάσεις κιλά γρηγορότερα ή για να μην τραυματιστείς. Όμως, υπάρχουν 6 κανόνες φίτνες που ούτε είναι σωστοί, ούτε χρειάζεται να τους ακολουθείς πιστά!

Στην προσπάθειά σου να γυμναστείς, ακούς από φίλες , γυμναστές, συναθλήτριες ένα σωρό κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να έχουν αποτέλεσμα οι ασκήσεις που κάνεις, για να χάσεις κιλά γρηγορότερα ή για να μην τραυματιστείς. Όμως, υπάρχουν 6 κανόνες φίτνες που ούτε είναι σωστοί, ούτε χρειάζεται να τους ακολουθείς πιστά!

1. Πρέπει να ζυγίζεσαι καθημερινά για να παίρνεις θάρρος.

Λάθος: η ζυγαριά μπορεί να ζυγίζει νερό και μυς. Δεν σου δίνει καμία ακριβή ένδειξη για το λίπος που έχεις κάψει. Για να έχεις μια καλύτερη αίσθηση του λίπους χωρίς να δώσεις ούτε ένα ευρό σε μηχανήματα μέτρησης λίπους, κάνε το εξής: τοποθέτησε τα δάχτυλά σου στην στην κοιλιά και πάρε μια βαθιά ανάσα. Καθώς εκπνέεις, προσπάθησε να πραγματοποιήσεις μερικές συσπάσεις στην κοιλιακή περιοχή και πίεσε δυνατά τις άκρες τον δαχτύλων πάνω στους μπροστινούς κοιλιακούς μυς. Αυτό που κρατάς εκείνη τη στιγμή είναι καθαρό λίπος. Κάνε αυτή την εξέταση στον εαυτό σου 30 λεπτά πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, και θα καταλάβεις πόσο λίπος χάνεις.


2. Ξεκουράσου μεταξύ του κάθε σετ ασκήσεων.

Λάθος: σύμφωνα με την διάσημη προπονήτρια της Νέας Υόρκης Λίνσει Ντάνλαπ, όσο λιγότερο ξεκουράζεσαι ανάμεσα σε ένα σετ ασκήσεων, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψεις. Δοκίμασε να κάνεις δύο σετ ασκήσεων κάθε φορά, το ένα μετά το άλλο χωρίς διάλειμμα. Για παράδειγμα, κάνε ένα σετ πους- απς και αμέσως ένα σετ κοιλιακών. Έπειτα, ξεκουράσου!


3. Μόνο με αερόβια άσκηση χάνεις τις περισσότερες θερμίδες

Λάθος: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέιν, 30 λεπτά άρσης βαρών μπορεί να φέρει απώλεια ακριβώς των ίδιων θερμίδων με 30 λεπτά αερόβιας άσκησης. Άσε που με τα βάρη θα ενδυναμώσεις και τους μυς μαζί με την καύση του λίπους. Ακόμα παραπέρα, η κυκλική άσκηση με βάρη έχει την ικανότητα να αυξήσει τον μεταβολισμό σου για πάνω από 39 ώρες από τη στιγμή της άσκησης. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδύασε την αερόβια άσκηση με βάρη.


4. Όσο ασκείσαι, πρέπει να έχεις ένα καθρέφτη μπροστά σου

Λάθος: αν και οι πεταχτές ματιές σε ένα καθρέφτη, μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις κατά πόσον κάνεις σωστά μια άσκηση, σε ασκήσεις τύπου πιλάτες που πρέπει να διατηρείς την ισορροπία σου, ο καθρέφτης απέναντι, μπορεί να κοστίσει έναν μικρό ή μεγαλύτερο τραυματισμό (κοινώς να φας τα μούτρα σου).


5. Μόνο με τα βαθιά καθίσματα, θα φτιάξεις γλουτούς σαν της Μπιγιονσέ

Λάθος: για να αποκτήσεις τις σφιχτές ζουμερές καμπύλες στους γλουτούς, άσε τα βαθιά καθίσματα και ρίξτο στο ανεβοκατέβασμα των γλουτών: ξάπλωσε ανάσκελα, τοποθέτησε τα χέρια στο πλάι, λύγισε τα γόνατα και ανασήκωσε τους γλουτούς χωρίς να ξεκολλήσεις την πλάτη από το πάτωμα. Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Συμβουλίου Άθλησης, η παραπάνω άσκηση έχει 55% καλύτερα αποτελέσματα στους τέντωνες και 79% καλύτερα αποτελέσματα στους γλουτιαίους απ' ότι έχουν τα βαθιά καθίσματα.

6. Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη για μεγαλύτερη τόνωση

Λάθος: είναι αλήθεια πως η πρωτείνη είναι μια πολύ σημαντική τροφή για τους μυς, αλλά το σώμα σου πολύ λίγη από αυτήν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αν καταναλώνεις περισσότερη πρωτεΐνη απ' όση χρειάζονται οι μυς, ο οργανισμός θα την αποθηκεύσει σαν λίπος. Κράτα σαν βασικό κανόνα την κατανάλωση 20% πρωτεΐνης από την συνολική τροφή που καταναλώνεις. Αν παίρνεις 1800 θερμίδες καθημερινά, μόνο οι 360 (περίπου 90 γραμμάρια) θα πρέπει να είναι πρωτεΐνη σε μορφή κοτόπουλου ή γάλακτος χαμηλών λιπαρών.