Ποιο γυμναστήριο να διαλέξω;

31.03.2009
Ο Απρίλιος είναι προ των πυλών και κλασικά ήρθε η ώρα που σκέφτεσαι πώς θα βγεις στις παραλίες σε λιγότερο από τρεις μήνες. Οπότε μέσα στον πρόγραμμα ανανέωσης του κορμιού σου, βρίσκεται και το να αρχίσεις να γυμνάζεσαι ξανά. Πριν διαλέξεις γυμναστήριο, δες ποιά είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρεί για να δεις αποτελέσματα.

Ο Απρίλιος είναι προ των πυλών και κλασικά ήρθε η ώρα που σκέφτεσαι πώς θα βγεις στις παραλίες σε λιγότερο από τρεις μήνες. Οπότε μέσα στον πρόγραμμα ανανέωσης του κορμιού σου, βρίσκεται και το να αρχίσεις να γυμνάζεσαι ξανά. Πριν διαλέξεις γυμναστήριο, δες ποιά είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρεί για να δεις αποτελέσματα.

1. Πόσο κοντά είναι; διάλεξε ένα γυμναστήριο που να βρίσκεται είτε κοντά στο σπίτι είτε κοντά στο χώρο εργασίας. Είναι πολύ πιο πιθανό να επισκέπτεσαι ένα χώρο που δεν χρειάζεται να πολυσκεφτείς το πώς θα φτάσεις εκεί και που δεν θα απαιτεί ολόκληρο ταξίδι για να φτάσεις. Σε περίπτωση που θα πηγαίνεις με παρέα, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

2. Δραστηριότητες και εξοπλισμός: η ποικιλία των μηχανημάτων, τα πολλά και διαφορετικά ομαδικά τμήματα (με μεγάλη ποικιλία ωρών για να χωρέσουν στο βαρύ πρόγραμμά σου) αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό είναι απαραίτητα για το γυμναστήριο που θα διαλέξεις. Κάποια γυμναστήρια προσφέρουν ομαδικά τμήματα στα οποία διδάσκονται όλες οι τελευταίες τάσεις του φίτνες, ενώ σε άλλα μικρότερα υπάρχουν τα κλασικά ομαδικά τμήματα αλλά με μεγάλη ποικιλία ωρών για να επιλέξεις.

3. Ο επαγγελματισμός: η επαγγελματική διαχείριση του γυμναστηρίου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αυτό μεταφράζεται στο πολύ απλό: να μπορείς να βρεις έναν υπεύθυνο όταν έχεις κάποιο πρόβλημα ή θέλεις να κάνεις κάποιο παράπονο ή σύσταση. Μην ξεγελιέσαι από τους καυτούς γυμναστές που μπορεί να αποτελούν μια βιτρίνα και να μην έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να σε βοηθήσουν και να σου δώσουν το κατάλληλο πρόγραμμα άθλησης.


4. Εγκαταστάσεις: πριν υπογράψεις κάποιο συμβόλαιο βεβαιώσου ότι έχεις δει όλους τους χώρους του γυμναστηρίου που πρόκειται να επισκέπτεσαι τακτικά. Μπορεί ο πρώτος όροφος ή το ισόγειο να φαίνονται καθαρά και τακτοποιημένα, όμως τι θα γίνει αν δεις πως οι τουαλέτες είναι βρώμικες, τα αποδυτήρια έχουν διαστάσεις ασανσέρ και η σάουνα ολυμπιακών διαστάσεων προορίζεται για νάνους.

5. Αλυσίδα καταστημάτων: το πλεονέκτημα της υπογραφής συμβολαίου σε ένα γυμναστήριο που είναι μέλος μιας αλυσίδας, είναι ότι μπορείς να μεταφέρεις τη συνδρομή σου σε κάποιο από τα άλλα της καταστήματα σε περίπτωση μετακόμισης. Άσε που μπορείς να αποφύγεις και την εγγραφή, η οποία ισχύει για όλα τα μέλη.

6. Τα μηχανήματα: τσέκαρε αν τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι τελευταίας τεχνολογίας αλλά και ασφάλειας. Η τεχνολογία συνεχώς αλλάζει το ίδιο και οι τιμές. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσεις υπερβολικά για μηχανήματα που ενώ διαφημίζονται ως τελευταίας τεχνολογίας, στην πραγματικότητα είναι παλαιολιθικά.

7. Τα μέλη: με μια πρώτη επίσκεψη μπορείς να δεις αν ένα γυμναστήριο έχει περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη απ' όσα πραγματικά χωράει. Ζήτα να μάθεις αν υπάρχει μέγιστον αριθμός μελών που παρακολουθούν κάποιο ομαδικό μάθημα για να μην βρεθείς στοιβαγμένη στην αίθουσα της γιόγκα.

8. Η ατμόσφαιρα: αν δεν αισθανθείς οικειότητα από την πρώτη επίσκεψή σου στον χώρο του γυμναστηρίου, δεν θα την νιώσεις ποτέ. Προτίμησε το γυμναστήριο που θα σου δώσει την αίσθηση του οικείου. Αν έχεις χρόνο, ζήτα τη γνώμη από κάποια ήδη εγγεγραμμένα μέλη. Συνήθως τα μικρά γυμναστήρια είναι πιο φιλικά από τα μεγαλύτερα.

9. Το συμβόλαιο: πριν υπογράψεις κάποιο συμβόλαιο, σιγουρέψου ότι έχεις διαβάσει καλά ακόμα και τα μικρά γράμματα για να μην βρεθείς να χρωστάς σε πιστωτικές κάρτες.

10. Η τιμή: συνήθως, η ετήσια ή πολύμηνη συνδρομή είναι πιο οικονομική από την μηνιαία και δίνεται εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου. Αν δεις ότι υπάρχει το περιθώριο διαπραγμάτευσης, μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ειδικά προνόμια δίνονται σε φοιτητές και μέλη πολύτεκνων οικογενειών από πολλά γυμναστήρια.


Από την Κατερίνα Πατούλια