10 μυστικά γυμναστικής που ούτε φανταζόσουν

14.04.2009
Νομίζεις ότι έχεις ακούσει τα πάντα περί αδυνατίσματος και γυμναστικής. Μην είσαι τόσο σίγουρη! Βρήκαμε δέκα πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις πόσο αποτελεσματικά είναι - από τα οφέλη του χυμού πίκλας μέχρι το γιατί δεν πρέπει να πας στο γυμναστήριο που πηγαίνουν οι κολλητές. Αυτά τα μαγικά μυστικά θα κάνουν το φερμουάρ να κλείσει ακόμα πιο μαγικά.

Νομίζεις ότι έχεις ακούσει τα πάντα περί αδυνατίσματος και γυμναστικής. Μην είσαι τόσο σίγουρη! Βρήκαμε δέκα πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις πόσο αποτελεσματικά είναι - από τα οφέλη του χυμού πίκλας μέχρι το γιατί δεν πρέπει να πας στο γυμναστήριο που πηγαίνουν οι κολλητές. Αυτά τα μαγικά μυστικά θα κάνουν το φερμουάρ να κλείσει ακόμα πιο μαγικά.

1. Μην αθλείσαι παρέα με τις κολλητές: υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που θεωρούν ότι η άθληση μαζί με φίλους μπορεί να είναι ένα παραπάνω κίνητρο για να επισκεφτείς το γυμναστήριο πιο τακτικά. Πολλοί όμως υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Όταν ξεκινάς να γυμνάζεσαι με τις κολλητές, τελικά καταλήγεις να κουτσομπολεύεις παρά να γυμνάζεσαι. Άσε που εσύ μπορεί να έχεις μεγαλύτερες αντοχές από την κολλητή σου και να αναγκάζεσαι να επιβραδύνεις το ρυθμό για να κρατήσεις την παρέα. Αν σε βοηθά η σκέψη πως υπάρχει κάποια φίλη εκεί κοντά στο γυμναστήριο, μην σταματήσεις. Απλά φύλαξε τα κουτσομπολιά για αργότερα.

2. Διάλεξε τα ρούχα γυμναστικής πολύ προσεκτικά: σύμφωνα με την γνώμη των ψυχολόγων, το κόκκινο χρώμα μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και την θερμοκρασία του σώματος και έτσι να δεις καλύτερα αποτελέσματα. Το κόκκινο χρώμα στέλνει ελαφρά κύματα που μετατρέπονται σε ηλεκτρικά ερεθίσματα για τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, σταθεροποιώντας την θερμοκρασία του σώματος, την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Έπειτα, το πορτοκαλί χρώμα βοηθά και αυτό στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και σε κρατά σε ενεργητικότητα και διάθεση για άσκηση.

3. Μην πεις όχι σε χυμό ανανά ή πίκλας: το αλάτι και το ξίδι που υπάρχει στους δύο αυτούς χυμούς βοηθά τους μυς να επανέρχονται ταχύτερα από την απώλεια νατρίου και ταυτόχρονα βοηθούν στην μείωση των κραμπών. Αν γυμνάζεσαι έντονα ή παίρνεις μέρος σε δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, πιες μισό ποτήρι χυμού ανανά ή πίκλας και ένα ποτήρι νερό πριν την γυμναστική. Όσον αφορά το χυμό ανανά, αυτός μπορεί να μειώσει και το αίσθημα φλόγωσης που νιώθεις μετά την έντονη άσκηση. Το ένζυμο βρομελίνη που περιέχει ο ανανάς, βοηθά στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος που συσσωρεύεται στους μυς και προκαλεί την φλόγωση.

4. Το ελλειπτικό μηχάνημα δεν βοηθά και τόσο: οι περισσότεροι δεν το χρησιμοποιούν καν σωστά και όσοι το κάνουν δεν χρησιμοποιούν αρκετή αντίσταση που θα βοηθούσε στην καύση λίπους. Απλά αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς και η εφίδρωση αλλά αν περιμένεις να κάψεις λίπος πρέπει να είσαι πάνω στο ελλειπτικό για 45 με 60 λεπτά με την ίδια ένταση όπως και αρχικά (πράγμα απίθανο).

5. Μην σε μπερδεύει ο ιδρώτας: ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου να ρυθμίζει την αύξηση της θερμοκρασίας σε αυτό, αλλά δεν σχετίζεται επ' ουδενί με την καύση περισσότερων θερμίδων. Μπορεί στη σάουνα ο ιδρώτας σου να γεμίζει κουβάδες, αλλά μην βαφτίζεις αυτή την κατάσταση ως καύση λίπους.

6. Η πιο αποτελεσματική άσκηση που σου κρατούν κρυφή: το σήκω- κάτσε είναι μιας από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις που οι περισσότεροι γυμναστές είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν αποκαλύπτουν ποτέ. Τι κάνεις: κάθεσαι και σηκώνεσαι και το ανάποδο κρατώντας ένα βαράκι 5 με 10 κιλά πάνω από το κεφάλι σου. Η συγκεκριμένη κίνηση ενώνει όλους τους μυς σε μια στιγμή αυξάνοντας τη δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία σου.

7. Κάνε μου λιγάκι σςςςςςςς: καθώς το λες αυτό, τοποθέτησε τα χέρια στο στομάχι και νιώσε τους κοιλιακούς. Όσο πιο δυνατό είναι το Σςς τόσο πιο αποτελεσματική και η άσκηση. Το συγκεκριμένο δεν βοηθά μόνο στο χτίσιμο των κοιλιακών μυών αλλά και στην καλυτέρευση της αναπνοής, στο διώξιμο του άγχους και στην καλύτερη οξυγόνωση όλου του σώματος.

8. Προσοχή στο καμπούριασμα: πολλές από εμάς και εν' όψει καλοκαιριού δίνουμε βάση στην εκγύμναση των χεριών (γιατί πώς θα βάλεις το τιραντάκι) στο στήθος και των ώμων. Πρόσεξε πως θα γυμνάσεις αυτά τα σημεία γιατί οι περισσότερες από εμάς έχουμε αποκτήσει μια καμπουρίτσα από τις πολλές ώρες στο γραφείο. Το κύρτωμα αυτό σε συνδυασμό με την υπεράσκηση στις περιοχές αυτές μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη και τους ώμους. Καθ' όλη τη διάρκεια των ασκήσεων για τα χέρια και τους ώμους, λύγισε ελαφρά τα πόδια και άνοιξέ τα σε μεσαία απόσταση για να αποφύγεις τραυματισμούς.

9. Τρέξε ξυπόλυτη: σύμφωνα με τους οπαδούς της ''ξυπόλυτης'' άσκησης, τα παπούτσια εμποδίζουν την σωστή ανάπτυξη των ποδιών και την ευλυγισία τους. Τρέξε ξυπόλυτη και βοήθησε τα πόδια σου να αναπτυχθούν σωστά, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα και τους μυς των ποδιών. Φυσικά το ξυπόλυτο τρέξιμο προϋποθέτει μια ραγδαία αλλαγή για άτομα που δεν την έχουν συνηθίσει. Οπότε ξεκίνα το τρέξιμο από το σπίτι και μόλις συνηθίσεις περπατάς και στα κάρβουνα.

10. Όταν δηλώνεις κάτι, έχεις περισσότερες πιθανότητες και να το κάνεις: κάθε μέρα θα λες στον εαυτό σου: ''είμαι η Μαρίνα και είμαι καλά, είμαι η Μαρίνα και θα γίνω λεπτή''. Μην νομίζεις ότι δεν έχει λογική αυτή η κίνηση που χρησιμοποιείται στις συγκεντρώσεις εξαρτημένων ατόμων. Κάντο κι εσύ καθημερινά, από δέκα έως 20 φορές και θα δεις σίγουρο αποτέλεσμα, γιατί η ψυχολογία είναι αυτή που μετράει πάνω απ' όλα.

Από την Κατερίνα Πατούλια