Τα SOS που αγνοείς για το βάρος σου (No2)

02.09.2010
Αντί να κρατάς μουτράκια στη ζυγαριά, καλό είναι να μάθεις τις sos αλήθειες που αγνοείς για το βάρος σου και τα σκαμπανεβάσματα του!

Ακόμα ένα καλοκαίρι η γυμναστική πήγε περίπατο, η δίαιτα σταμάτησε και τα κιλά σου δεν δείχνουν να έμειναν ίδια, τουλάχιστον όπως αποδεικνύει η κακιασμένη ζυγαριά. Αντί να κρατάς μουτράκια στη ζυγαριά, καλό είναι να μάθεις τις sos αλήθειες που αγνοείς για το βάρος σου και τα σκαμπανεβάσματα του!

6. Ο ύπνος.... και θρέφει και αδυνατίζει:
Ο ύπνος προσφέρει πληρότητα, η πληρότητα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, όσο καλύτερα νιώθεις, τόσο λιγότερο φαγητό χρειάζεσαι και όταν κλείνει το στόμα, πέφτει και η κοιλίτσα. Αντίθετα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανέφεραν πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να τρελάνει την ισορροπία των ορμονών μας, αυξάνοντας την έκκριση της ορμόνης γκρελίνης που ανοίγει την όρεξη και μειώνοντας τη λεπτίνη που διατηρεί το αίσθημα κορεσμού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάμε ακόμα και χωρίς να χρειαζόμαστε πραγματικά κάτι να φάμε. Άσε που όσο κοιμάσαι, δεν μπορείς να φας έτσι κι αλλιώς.

7. Το βάρος.... του καλού σου παίζει ρόλο!
Το θέλεις ή δεν το θέλεις, οι διατροφικές συνήθειες και το πρόγραμμα άθλησης του αγαπημένου σου μπορούν να παίξουν ρόλο και σε σένα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "New England Journal of Medicine" υποστηρίζει πως αν ο ένας σύζυγος είναι παχύσαρκος, ο άλλος έχει 37% περισσότερες πιθανότητες να γίνει εξίσου παχύσαρκος.

Μάλιστα, η παχυσαρκία μπορεί να ξεπεράσει το ζευγάρι και ν' απλωθεί και στο στενό φιλικό κύκλο του. Το ανάποδο, ισχύει μεν αλλά όχι εξίσου δυναμικά.

8. Τα αντιοξειδωτικά.... αδυνατίζουν
Οι ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό σου όχι μόνο σε κάνουν ν φαίνεσαι μεγαλύτερη αλλά σε παχαίνουν κιόλας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν και τα κύτταρα του οργανισμού που είναι υπεύθυνα να ειδοποιήσουν τον εγκέφαλο πως είμαστε πλήρεις φαγητού. Οι ελεύθερες ρίζες είναι κυρίως προϊόν κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κακούς υδατάνθρακες όπως τα γλυκίσματα ή τα τσιπς.

Ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις, είναι να κόψεις το έτοιμο φαγητό και να το ρίξεις σε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

9. Κάνε μια δίαιτα.... μία όμως!
Παντού γύρω σου βομβαρδίζεσαι από διαφορετικές δίαιτες και συχνά τη μια ακολουθείς ένα πρόγραμμα και την επόμενη ένα άλλο. Κι εκεί κάνεις το λάθος. Γιατί ν είχες την υπομονή ν' ακολουθήσεις μια και μόνο δίαιτα προσαρμοσμένη στα θέλω και στις απαιτήσεις σου, σίγουρα θα έβλεπες αποτελέσματα. Δυστυχώς, εσύ τη μια λες ναι στην Άτκινς, την άλλη στη δίαιτα του κέικ και τελικά παχαίνεις αντί να χάνεις κιλά, αφού ο οργανισμός και ειδικά ο μεταβολισμός σου μπερδεύεται!

Το κλειδί είναι να μείνεις πιστή σε μια δίαιτα ή καλύτερα ακόμα να υιοθετήσεις ένα τρόπο υγιεινής διατροφής που θα στηρίζεται σε προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχο κρέας και πολλά λαχανικά και φρούτα!

10. Ναι, μπορείς να είσαι σε φόρμα κι ας έχεις παραπανίσια κιλά:
Ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποστηρίζει πως δεν έχει σημασία το μέγεθος στο οποίο ανήκεις, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την υγεία σου. Με άλλα λόγια μπορείς να έχεις λίγα κιλά παραπάνω χωρίς ν' αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Archives of Internal Medicine" με δείγμα 5,440 ενήλικων Αμερικανών έδειξε πως το 51% των υπέρβαρων και το 37% των παχύσαρκων που συμμετείχαν σε αυτή, είχαν απολύτως φυσιολογικές ενδείξεις υγείας (εξετάσεις αίματος, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, χοληστερόλη). Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο άρθρο, άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος, εμφάνιζαν ανωμαλίες στη λειτουργία του μεταβολισμού τους σε ποσοστό 23% που τα έκανε πιο ευάλωτα σε καρδιακά νοσήματα σε σχέση με άλλα παχύσαρκα άτομα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην αμελείς τα 30 λεπτά σωματικής άσκησης τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Κι ακόμα κι αν δεν διαθέτεις ούτε τη μισή ωρίτσα, κάνε σημαντικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη φυσική σου κατάσταση και υγεία. Κόψε το ασανσέρ, μείωσε τη χρήση αυτοκινήτου και πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατο!

Από την Κατερίνα Π.