Ασάνες γιόγκα για θυρεοειδή (ασκήσεις)

19.12.2014
Τόνωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και απομάκρυνε τις διαταραχές που συνδέονται με αυτόν υιοθετώντας συγκεκριμένες πρακτικές της γιόγκα.

Πολλές από τις σωματικές στάσεις της γιόγκα (ασάνες), εκτός από τα οφέλη τους στο μυϊκό σύστημα, τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα, επιδρούν επίσης στους αδένες του σώματος, όπως ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας και οι γονάδες. Οι παρακάτω πρακτικές ασκούν πίεση στην περιοχή του λαιμού και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

5 ασκήσεις για να τονώσεις την λειτουργία του θυρεοειδούς

* Άσκηση 1

Στάση κόμπρας (Μπουτζανγκάσανα)

Ξάπλωσε μπρούμυτα, με το μέτωπο να ακουμπάει στο πάτωμα και τα πόδια τεντωμένα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Φέρε τις παλάμες στο πάτωμα κάτω από τους ώμους, με τα δάχτυλα να δείχνουν προς τα εμπρός. Κράτα τα χέρια κοντά στο σώμα, με τους αγκώνες να δείχνουν προς τα πίσω, λίγο πάνω από το πάτωμα. Χαλάρωσε όλο το σώμα και ιδιαίτερα το κάτω μέρος της πλάτης. Εισέπνευσε, σφίξε απαλά τους γλουτούς και σήκωσε αργά το κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, το στήθος και την κοιλιά μέχρι λίγο κάτω από τον αφαλό. Σήκωσε τον κορμό μέχρι εκεί που είναι άνετα για τη μέση σου. Χρησιμοποίησε για να σηκωθείς αρχικά τους μυς της πλάτης και μετά των χεριών, για να σηκώσεις περισσότερο τον κορμό και να κάμψεις προς τα πίσω την πλάτη. Στην τελική στάση το ηβικό οστούν παραμένει σε επαφή με το πάτωμα και ο αφαλός σηκώνεται το πολύ τρία εκατοστά. Το κεφάλι γέρνει απαλά προς τα πίσω. Παραμείνετε για λίγο κρατώντας την αναπνοή σας. Εκπνεύστε και επιστρέψτε διαδοχικά στην αρχική στάση. Χαλαρώστε και επαναλάβετε μέχρι πέντε φορές.

* Άσκηση 2

Στάση ανύψωσης γλουτών-(Κανταράσανα)

Ξάπλωσε ανάσκελα. Λύγισε τα γόνατα τοποθετώντας τα πέλματα στο πάτωμα με τις φτέρνες κοντά στους γλουτούς. Κράτα τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης. Βεβαιώσου ότι τα γόνατα και τα πέλματα είναι ευθυγραμμισμένα. Τράβα τους ώμους προς τα κάτω, φέρνοντας τις παλάμες προς τις φτέρνες. Κράτα τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα ή, αν είναι εφικτό, πιάσε τους αστραγάλους σου. Εισέπνευσε βαθιά, σήκωσε τους γλουτούς και φέρε τους όσο πιο πάνω μπορείς τη λεκάνη, την κοιλιά και το στήθος, πλησιάζοντας το στέρνο προς το σαγόνι σου. Κράτα τα πέλματα σε συνεχή επαφή με το πάτωμα. Στην τελική στάση ανύψωσης το σώμα στηρίζεται στο κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, τους βραχίονες και τα πέλματα. Μείνε για λίγο κρατώντας την αναπνοή σου. Εξέπνευσε και κατέβασε αργά την πλάτη και τους γλουτούς στο πάτωμα. Κάντε πέντε έως δέκα επαναλήψεις.

* Άσκηση 3

Στήριξη στους ώμους-(Σαρβανγκάσανα)

Ξάπλωσε με τα πόδια ενωμένα και τεντωμένα. Τα χέρια δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω. Με την υποστήριξη των χεριών σήκωσε αργά τα πόδια, κρατώντας τα τεντωμένα. Όταν τα πόδια είναι κάθετα, πίεσε τα χέρια κάτω στο πάτωμα. Αργά και απαλά σήκωσε τους γλουτούς και τη σπονδυλική στήλη, φέρνοντας τον κορμό σε κάθετη στάση. Λύγισε στους αγκώνες και τοποθέτησε τις παλάμες στην πλάτη σου, ώστε να τη στηρίζεις. Σπρώξε ήπια την πλάτη, ώστε το στέρνο να πλησιάσει στο σαγόνι σου. Στην τελική στάση, τα πόδια είναι κάθετα, ενωμένα και ευθυγραμμισμένα με τον κορμό. Το σώμα στηρίζεται στους ώμους, στον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Κλείσε τα μάτια και μείνε για όσο σου είναι άνετο. Επέστρεψε σταδιακά στην αρχική θέση.

Αναπνοή: Εισέπνευσε καθώς φέρνετε τα πόδια κάθετα. Κράτα την αναπνοή καθώς σηκώνεις τον κορμό. Κάνε αργή, βαθιά κοιλιακή αναπνοή, παραμένοντας στην τελική στάση. Κράτα την αναπνοή όταν κατεβάζεις το σώμα.

* Άσκηση 4

Στάση κάμψης εμπρός-(Γιογκαμουντράσανα)

Κάτσε σε στάση σταυροπόδι και κλείσε απαλά τα μάτια. Χαλάρωσε για λίγο ολόκληρο το σώμα, αναπνέοντας κανονικά. Φέρε τα χέρια πίσω από την πλάτη και κράτα με τη δεξιά παλάμη τον αριστερό σου καρπό. Εισέπνευσε βαθιά. Καθώς εκπνέεις, κάμψε τη σπονδυλική σου στήλη προς τα εμπρός, κρατώντας την ευθυγραμμισμένη. Άσε το κεφάλι σου να πέσει μπροστά και, αν είναι εφικτό, ακούμπα το μέτωπο στο πάτωμα ή όσο πιο κοντά μπορείς. Μένοντας σε αυτή τη στάση χαλάρωσε όλο το σώμα, αναπνέοντας αργά και βαθιά. Παράμεινε σε αυτή τη στάση για 1-2 λεπτά. Εισέπνευσε και επανάφερε τον κορμό στην όρθια θέση.

* Άσκηση 5

«Κλείδωμα» του λαιμού-(Τζαλαντάρα μπάντα)

Κάτσε σε άνετη στάση σταυροπόδι, με τη σπονδυλική στήλη όρθια. Τοποθέτησε τις παλάμες πάνω στα γόνατα. Κλείσε απαλά τα μάτια και χαλάρωσε. Πάρε μια βαθιά εισπνοή και κράτα μέσα τον αέρα. Ενώ κρατάς την αναπνοή, γείρε το κεφάλι προς τα εμπρός και πίεσε το σαγόνι στο στέρνο σου. Ταυτόχρονα τέντωσε τα χέρια, πίεσε τις παλάμες στα γόνατα και φέρε τους ώμους προς τα πάνω και μπροστά. Κράτα αυτή τη στάση για όσο μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου με άνεση. Μη ζορίζεσαι. Κατόπιν χαλάρωσε τους ώμους, λύγισε τα χέρια, σήκωσε απαλά το κεφάλι και εξέπνευσε αργά. Πάρε 2-3 κανονικές αναπνοές και επανέλαβε την πρακτική μέχρι 5 φορές.