Ψώνισε μέχρι τελικής πτώσης... κιλών

18.01.2010
Αν ο καλός σου δεν σε έχει αφήσει να κάνεις ούτε μία αγορά με την έναρξη των εκπτώσεων, αν όλοι σε κατηγορούν ως σπάταλη και πολυέξοδη, ήρθε η ώρα να τους αποστομώσεις. Κι αυτό γιατί, κάνοντας ψώνια μπορείς να κάψεις μέχρι και 48. 000 θερμίδες και να φτιάξεις κορμί ζηλευτό.

Αν ο καλός σου δεν σε έχει αφήσει να κάνεις ούτε μία αγορά με την έναρξη των εκπτώσεων, αν όλοι σε κατηγορούν ως σπάταλη και πολυέξοδη, ήρθε η ώρα να τους αποστομώσεις. Κι αυτό γιατί, κάνοντας ψώνια μπορείς να κάψεις μέχρι και 48. 000 θερμίδες και να φτιάξεις κορμί ζηλευτό.

Βήμα και θερμίδα (καμμένη): Μια νέα έρευνα δίνει ανάταση σε όλες τις γυναίκες και τα νούμερα που δίνει είναι σαφή.

Μια μέση γυναίκα καίει περίπου 385 θερμίδες ψάχνοντας για ευκαιρίες στα μαγαζιά σε διάρκεια ενός πρωινού ή απογεύματος. Όπως φαίνεται σε μια και μόνο εξόρμηση στα μαγαζιά, καλύπτουμε κοντά στα 5 χιλιόμετρα, ενώ ετησίων μπορείς να φτάσεις και 247 χιλιόμετρα.

Στην εν λόγω έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό των καταστημάτων "Debenhams" τονίζεται πως μια γυναίκα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στο σώμα της σε ένα απόγευμα στα μαγαζιά, παρά στο γυμναστήριο. Πάνω από το 50% των γυναικών που ερωτήθηκαν (σε συνολικό αριθμό 2000 γυναικών) αποκάλυψαν πως αισθάνονται πιο κουρασμένες μετά από μια βόλτα στα μαγαζιά, παρά μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα αρσενικά που δεν σπαταλούν πάνω από 50 λεπτά στα μαγαζιά, καλύπτοντας μόλις 2,4 χιλιόμετρα/ ανά εβδομάδα.

Τα ψώνια κάνουν καλό στην καρδιά: αν ανησυχείς και για το καρδιαγγειακό σου σύστημα, σκέψου απλά πως καλύπτεις απόσταση 7.305 βημάτων σε κάθε εξόρμησή σου στα μαγαζιά, που προσεγγίζει κατά πολύ το συνιστώμενο αριθμό των 10.000 βημάτων που προτείνουν οι γιατροί για γερή καρδιά. Πρόσθεσε και το βάρος από τις γεμάτες τσάντες, και έφτιαξες ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης που θα έκανες και στο γυμναστήριο.

Τα παράξενα της έρευνας:

1. Μόνο εννιά στις δέκα γυναίκες φορούν άνετα παπούτσια ή αθλητικά σε κάθε τους εξόρμηση στα μαγαζιά, ενώ τα 2/3 δεν υπολογίζουν τη συνήθειά τους αυτή ως μια σημαντική μορφή άσκησης. Κρίμα!

2. Το 1/3 των γυναικών κάνει μία σοβαρή επίσκεψη στα μαγαζιά κάθε εβδομάδα, ενώ 8 στις 10 γυναίκες παραδέχτηκαν πως ψωνίζουν περισσότερες ώρες εφόσον βγουν στα μαγαζιά παρέα με φίλες. Στο ενδιάμεσο κάνουν ένα διάλειμμα για κάποιο καφέ.

3. Βέβαια, οι κυρίες που ζουν για να ψωνίζουν, δεν δείχνουν να χρειάζονται διαλείμματα για ανεφοδιασμό. 45% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν κάνουν διαλείμματα αλλά ψωνίζουν μέχρι τελικής πτώσης.

4. Σε ξεχωριστό γκάλοπ, οι ειδικοί υπολόγισαν πως καίμε 5 θερμίδες για κάθε ένα λεπτό τσάρκας στα μαγαζιά, αριθμός που μπορεί να φτάσει τις 48.000 θερμίδες το χρόνο!

5. Μια μέση γυναίκα κάνει 11 εξορμήσεις στα μαγαζιά και ξοδεύει 13 ώρες περπατώντας για το σουπερμάρκετ, το εμπορικό ή την τοπική αγορά, κάθε μήνα!

Και οι χρυσοί κανόνες:

Α. Απαγορεύονται οι κυλιόμενες σκάλες και το ασανσέρ.

Β. Όσο κουρασμένη και να νιώθεις, δεν σταματάς να δοκιμάζεις ρούχα και παπούτσια. Αποτελούν το καλύτερο ζέσταμα των μυών.

Γ. Δεν παίρνεις μαζί τον αγαπημένο σου. Ούτε θα κάψεις θερμίδες αλλά και ούτε θα ψωνίσεις.

Δ. Ακόμα κι αν ξοδέψεις όλα σου τα χρήματα, το κορμί συνεχίζει να έχει όφελος. Με άδεια τσέπη και περικοπές σε αλκοόλ, φαγητό και καφέδες, θα κάνεις την καλύτερη δίαιτα με φυσικό τρόπο!

Ε. Κράτησε τις σακούλες γερά και με ελαφρώς λυγισμένη μέση. Αν μπορείς, σήκωσέ τες εναλλάξ για καλύτερη άθληση των χεριών.

Από την Κατερίνα Πατούλια