Χάσε κιλά σαν άντρας (No 2)

06.08.2012
Ένα από τα πιο εκνευριστικά στο αγόρι σου, δεν είναι τα ξενοκοιτάγματά του, ούτε τα ρούχα που πετάει από δω και από κει. Το χειρότερο είναι η ευκολία με την οποία σου λέει ανέμελα: "πρέπει να χάσω 5 κιλά, θα κόψω την μπύρα το βράδυ", ενώ εσύ παχαίνεις κοιτώντας τα ντόνατς στο φούρνο. Άσε που εσύ μπορεί να νομίζεις πως ξέρεις και το παραμικρό τρικ αδυνατίσματος κι εκείνος να χάνει βάρος στο πι και φι.
Ένα από τα πιο εκνευριστικά στο αγόρι σου, δεν είναι τα ξενοκοιτάγματά του, ούτε τα ρούχα που πετάει από δω και από κει. Το χειρότερο είναι η ευκολία με την οποία σου λέει ανέμελα: "πρέπει να χάσω 5 κιλά, θα κόψω την μπύρα το βράδυ", ενώ εσύ παχαίνεις κοιτώντας τα ντόνατς στο φούρνο. Άσε που εσύ μπορεί να νομίζεις πως ξέρεις και το παραμικρό τρικ αδυνατίσματος κι εκείνος να χάνει βάρος στο πι και φι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα αγόρια διαθέτουν την ικανότητα γρήγορης απώλειας κιλών εκ φύσεως. Διαθέτουν μεγαλύτερους μυς που τους βοηθούν να καίνε 30% περισσότερες θερμίδες παραπάνω από εμάς καθημερινά. Γενικά, οι γυναίκες έχουν περισσότερο ποσοστό λίπους και είναι βιολογικά προγραμματισμένες να το αποθηκεύουν ευκολότερα. Εν το μεταξύ, τα αγόρια δεν έχουν ν' αντιμετωπίσουν τις μηνιαίες μεταβολές των ορμονών που στα σκαμπανεβάσματά τους, μπορούν να μας αφήσουν πρησμένες, φουσκωμένες και τρελαμένες για λίγη σοκολάτα ακόμα. Όμως, δεν είμαστε χαμένες από χέρι. Τα αγόρια δεν θα τα φτάσουμε ποτέ στο θέμα του αδυνατίσματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε μέρος της ζωής μας μερικές από τις καθαρά ανδρικές συνήθειες που υπάρχουν και να δούμε κι εμείς (στο μέτρο που μας αντιστοιχούν) σημαντικά οφέλη στο σώμα και το πνεύμα μας.

4. Δεν βλέπει το φαγητό σαν μέσο θεραπείας:

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα επιβεβαιώνει αυτό που φοβόμασταν: οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο φαγητό, ειδικά τις στιγμές που είναι στρεσαρισμένες ή απογοητευμένες! Αν σκεφτείς ότι έχουμε το στρες πιο εύκολα στο τσεπάκι μας, καταλαβαίνεις πως οι λιγούρες πάνε και έρχονται. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά τη διατροφική ατασθαλία αισθανόμαστε περισσότερες τύψεις και λέμε ναι σε λίγο παγωτό και γλυκίσματα ακόμα. Κανένας μα κανένας άντρας δεν θα ξεσπάσει στο φαγητό και τα γλυκά εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης ή μιας κακής ημέρας στη δουλειά. Κάνε ό,τι και εκείνος: αξιολόγησε ποιά είναι η ανάγκη εκείνη που κρύβεται πίσω από τη λιγούρα. Βαθμολόγησε την ανάγκη αυτή σε κλίμακα από το 1 έως το 10.Αν η ανάγκη για κάποιο διατροφικό αμάρτημα αξιολογείται με 8, σκέψου ποιά σκηνή μέσα στην ημέρα σε σπρώχνει στο γλυκό: μήπως ήταν το αφεντικό ου σου φώναξε, μήπως η κολλητή που μαλώσατε ή το παιδί σου που πάλι καυγάδισε στο σχολείο; Αξιολογώντας την πραγματική πείνα και τις λιγούρες που προέρχονται από το στρες και την θλίψη, σύντομα θα μάθεις να ελέγχεις την κακή σου διάθεση και το πότε πρέπει να ενδώσεις στις λιγούρες. Άλλωστε, ακόμα και τις μαύρες τους να έχουν, τα αγόρια ξεσπούν στο αλκοόλ. Ακόμα κι έτσι, δύο ποτηράκια βότκα είναι πιο διαιτητικά σε σχέση με μια γαβάθα παγωτό σοκολάτας!

5. Εκείνος αντιμετωπίζει τις καταστάσεις άμεσα και ακαριαία:

Να ακόμα ένας λόγος για τον οποίο τα αρσενικά δεν θα γίνουν ποτέ συνένοχοι στο "συναισθηματικό" φαγητό. Τα αγόρια, όπως και ο καλός σου, αντιδρούν σε ό,τι τους χαλάει και στεναχωρεί άμεσα με πράξεις κυρίως. Αν τον εκνευρίσεις, θα πάει να κόψει ξύλα για το τζάκι, θα κάνει δύο ώρες προπόνηση κικ μποξ και τελικά θα ανακουφιστεί από όλη την κακή ενέργεια. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, και καταλήγουν να καταναλώνουν ένα κουτί με μπισκότα αποφεύγοντας το γυμναστήριο και την άσκηση λόγω κακής συναισθηματικής κατάστασης. Αν είσαι τσαντισμένη, ρίξτο στο χορό και όχι στα γλυκά.

6. Βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του (και τη γυμναστική του):

Εμείς τα κοριτσάκια, είμαστε πολύ πιο πρόθυμα να θυσιάσουμε τον προσωπικό μας χρόνο και την γυμναστική σε σχέση με άλλες δουλειές που τάχα επείγουν (πλύσιμο, σιδέρωμα, η φίλη που χώρισε). Ταυτόχρονα, ενώ ένας άντρας ανταμείβει τον εαυτό του με ένα σετ κοιλιακών, μια γυναίκα ανταμείβει τον εαυτό της με ένα καινούργιο μέικαπ, ένα πεντικιούρ ή μια λαχταριστή μηλόπιτα. Σκέψου όπως κι εκείνος: πόσο πιο ωραίος θα είναι στην πλαζ το καλοκαιράκι επιδεικνύοντας τα μούσκουλά του. Έπειτα, σταμάτα να θυσιάζεις την άσκηση και εκγύμναση του κορμιού σου, για ο,τιδήποτε άλλο μέσα στην ημέρα. Ακόμα και δέκα λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για να δεις σημαντική αλλαγή!

7. Εκείνος δεν λιμοκτονεί κάνοντας δίαιτα:

Στο λεξιλόγιο του αγαπημένου σου και κάθε αρσενικού, η λέξη δίαιτα απλά δεν υφίσταται. Εμείς πάλι, είμαστε σε διαρκή δίαιτα αν όχι λιμοκτονία και αποφεύγουμε κάθε αγαπημένη μας τροφή (τη στιγμή που εκείνος τρώει πατατάκια και πίνει μπύρα βλέποντας το ματς). Κάνε ό,τι κι εκείνος: κάθε φορά που σε πιάνει μια λιγούρα, φρόντισε να ξεχαστείς με κάτι άλλο. Εκείνος παίζει κιθάρα, εσύ μπορείς να ξεσκονίσεις το σπίτι. Έπειτα, ξέχνα τη λέξη δίαιτα. Στο μυαλό σου πρέπει να είναι η σωστή διατροφή που θα σου προσφέρει υγεία, ευεξία και πολλές κατακτήσεις.

Από την Κατερίνα Πατούλια