Μακροβιοτική δίαιτα

09.02.2004
Πηγή έμπνευσης για την μακροβιοτική αποτέλεσε η αρχαία κινεζική ιατρική, η οποία είχε σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την επιμήκυνσή της. Οι οπαδοί της μακροβιοτικής υποστηρίζουν ότι μία συγκεκριμένη δίαιτα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού, αλλά και την πρόληψη ψυχολογικών δυσκολιών.
Πηγή έμπνευσης για την μακροβιοτική αποτέλεσε η αρχαία κινεζική ιατρική, η οποία είχε σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την επιμήκυνσή της. Οι οπαδοί της μακροβιοτικής υποστηρίζουν ότι μία συγκεκριμένη δίαιτα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού, αλλά και την πρόληψη ψυχολογικών δυσκολιών.

Συγκεκριμένα, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει αναποφλοίωτο ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι, βρόμη, νιφάδες σταριού και σίκαλης. Επίσης, άζυμο ψωμί ολικής αλέσεως ή σικάλεως, ζυμαρικά από σιτάρι ολικής αλέσεως και σκληρό αλεύρι σίτου, όχι όμως στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Ακόμη, μπορούμε να καταναλώνουμε 1 ή 2 φλιτζάνια σούπας από λαχανικά, δημητριακά και φασόλια.

Από τα λαχανικά, τα οποία πρέπει να αποτελούν το 1/4 της διατροφής μας, καλό θα είναι να αποφεύγουμε το σπανάκι, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τα σπαράγγια.

Τέλος, το κρέας, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα τυποποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, ο σολομός, οι τροφές με πρόσθετα, τα γλυκαντικά, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ, τα τροπικά φρούτα, τα αναψυκτικά, το κατεργασμένο ρύζι και αλεύρι ανήκουν και αυτά στις τροφές που καλό είναι να μην περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ