Κάποιος να μου κάνει μασάζ...

23.02.2016
Τι πιο χαλαρωτικό, αναζωογονητικό και ευπρόσδεκτα ανακουφιστικό από ένα μασάζ; Το άγγιγμα δυο επιδέξιων χεριών μπορεί να διώξει εντάσεις και πόνους και να λειτουργήσει σαν ίαμα για το σώμα και την ψυχή. Οι τεχνικές είναι πολλές, όπως και οι φιλοσοφίες που βρίσκονται πίσω τους. Επίλεξε εκείνη που σου ταιριάζει και ένταξε το μασάζ στην καθημερινότητά σου.

Βρες την αρμονία

Τι κάνει το μασάζ τόσο αποτελεσματικό; Mα φυσικά η ανάγκη του ανθρώπου να τον αγγίζουν που είναι πρωταρχική και διαρκεί από τη στιγμή που γεννιέται μέχρις ότου να κλείσει τα μάτια του. Από την άλλη υπάρχει και η καθαρά «μηχανική» δράση των μαλάξεων, τριψιμάτων και των άλλων χειρισμών που γίνονται στη διάρκεια του μασάζ, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, λύνοντας τους μυϊκούς σπασμούς, αποκαθιστώντας τις μικρο-μετατοπίσεις. Πέρα όμως από αυτό, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τα προβλήματα που αποκαθιστά το μασάζ δεν έχουν να κάνουν μόνο με λειτουργικές διαταραχές σε καθαρά σωματικό επίπεδο, αλλά και με ψυχοσωματικές διαταραχές.

ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Σουηδικό μασάζ

Είναι το πιο διαδεδομένο μασάζ σε Ευρώπη και Αμερική. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1830 από τον Σουηδό θεραπευτή Περ Χένρικ Λιγκ και βασίστηκε σε τεχνικές από την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, την Αίγυπτο και την Κίνα. Συνίσταται από κινήσεις που «γλιστρούν» πάνω στο σώμα, συνήθως με κατεύθυνση από τα άκρα στην καρδιά, που το ζυμώνουν και το τρίβουν. Μερικές φορές περιλαμβάνει και κινήσεις των αρθρώσεων.

Προσφέρει: Ψυχοσωματική χαλάρωση και λύνει τις συναισθηματικές εντάσεις, τονώνει με ήπιο τρόπο την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την κινητικότητα, βοηθώντας το άτομο να αποκτήσει καλύτερη συναίσθηση ως προς τη θέση και την κίνηση του σώματός του. Παράλληλα ανακουφίζει από πόνους που συνδέονται με δυσκαμψία των αρθρώσεων, κατάγματα, εξαρθρώσεις και μυϊκές καταπονήσεις και σε διάφορες περιστάσεις χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε ιατρικές θεραπείες. Μπορεί να γίνει είτε σε όλο το σώμα είτε σε μέρος του.

Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αιμορραγιών, θρομβώσεων, κιρσών, ίκτερου, πυρετού, διάρροιας, αιμορραγίας.

Λεμφικό μασάζ

Δημιουργήθηκε από τον Δανό γιατρό Εμίλ Βόντερ το 1932 και όπως δείχνει η ονομασία του επικεντρώνεται στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Η λέμφος είναι ένα υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα μεταφέροντας διάφορα κατάλοιπα του μεταβολισμού και τοξίνες, τα οποία φιλτράρονται από τους λεμφαδένες. Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από αγγεία αντίστοιχα με αυτά του αίματος. Αν η κυκλοφορία αυτή δεν γίνεται κανονικά (εκδήλωση μιας τέτοιας κατάστασης είναι το πρήξιμο των αδένων του λαιμού) αυτές οι ουσίες εισέρχονται στα κύτταρα, προκαλώντας φλεγμονές και άλλα προβλήματα.

Προσφέρει: Το λεμφικό μασάζ με τις πολύ απαλές, ειδικές κινήσεις του προκαλεί αποσυμφόρηση και αποκατάσταση της κυκλοφορίας της λέμφου, πράγμα που βοηθά στην αντιμετώπιση κάθε είδους οιδημάτων, από εκείνα που σχετίζονται με ενοχλήσεις στο νευρικό σύστημα, όπως οι νευραλγίες του τριδύμου και οι ημικρανίες, μέχρι ρευματικές ασθένειες και πρηξίματα της εγκυμοσύνης. Βοηθά επίσης και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ρεφλεξολογία

Όπως πολλές από τις θεραπείες του 20ου αιώνα η ρεφλεξολογία έχει ρίζες στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Κίνας, των αφρικανικών και των ινδιάνικων φυλών. Εν ολίγοις σε όλους τους λαούς που είχαν κατανοήσει τη σημασία του πέλματος για την υγεία. Πράγματι, κάτω από το πόδι μας είναι αποτυπωμένος ο ενεργειακός χάρτης ολόκληρου του σώματος, καθώς συγκεκριμένα όργανα αντιστοιχούν σε διάφορες περιοχές και σημεία του. Εκείνος που διερεύνησε με σύγχρονους όρους τη λειτουργία της ρεφλεξολογίας και της έδωσε τη «δυτική» μορφή της ήταν ο Αμερικανός ωτορινολαρυγγολόγος Γουίλιαμ Φιτζέραλντ, στην αρχή του προηγούμενου αιώνα.

Προσφέρει: Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται για κάθε είδους προβλήματα, στο πεπτικό σύστημα, στην έμμηνο ρύση, στο δέρμα, σε διαφόρων ειδών πόνους και φλεγμονές, κρυολογήματα και πονοκεφάλους. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και τη κόπωσης.


ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 73

Update: Φεβρουάριος 2016.