Πώς θ΄αλλάξεις σελίδα στη ζωή σου: Ξεκίνα νέο κεφάλαιο ΤΩΡΑ

28.02.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια, άλλα γεμάτα ένταση και ενέργεια, άλλα λιγότερο. Σε κάποια κρύβονται ερωτικές ιστορίες, γεγονότα ευχάριστα ή δυσάρεστα. Δεν είναι όλα ίδια. Κι όμως κάποιες στιγμές αν και νιώθεις πως ένα κεφάλαιο τελειώνει, δύσκολα γράφεις τον επίλογό του. Για κάποιο λόγο πασχίζεις να δώσεις συνέχεια, ακόμη κι αν μέσα σου βαθιά ξέρεις πως πρέπει να τελειώσει.

Πόσες φορές σκέφτηκες ή απλά χρειάστηκε ν΄αλλάξεις τη ζωή σου αλλά κάτι σε κρατάει πίσω; Μήπως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος σου ο εαυτός; Μήπως δημιουργείς αντικίνητρα; Μηπως απλα φοβάσαι την αλλαγή; Ίσως απλά να χρειάζεσαι λίγη παρακίνηση... Στη δίνουμε εμείς.

1. Ανάλυσε το παρόν

Θα σου δώσεις τις απαντήσεις που ζητάς

Το πρώτο βήμα που έχεις να κάνεις για να δημιουργήσεις μια νέα σελίδα στη ζωή είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να εξετάσεις τη ζωή σου στην παρούσα στιγμή. Μόνο όταν ξεχωρίσεις τα συναισθηματά σου και συνειδητοποιήσεις ποιές είναι οι αλλαγές που πραγματικά θέλεις να κάνεις θα μπορ΄σεις να ξεκινήσεις να γράφεις το νέο κεφάλαιο της ζωής σου, χωρίς ν΄αφήνεις ανοιχτούς λογαριασμούς. Μόλις ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου ποιά είναι αυτά που πραγματικά σε ενοχλούν και πρέπει να ξεπεράσεις, μόλις αποφασίσεις πού πραγματικά θέλεις να πάς και τι να κάνεις στη ζωή, μόνο τότε θα μπορέσεις να γράψεις τον πρλογο του νέου κεφαλαίου της ζωής σου.

2. Άκου την καρδιά σου

Σπάνια κάνει λάθος

Όταν βρισκόμαστε μπροστά από μεγάλα διλήμματα της ζωής, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρεμβάλλονται για την απόφαση. Απόψεις, φίλων, οικογένεια, λογική, συναίσθημα όλα μαζί συγκρούονται και κάνουν την απόφαση να φαντάζει βασανιστική. Κι όμως, όσο δύσκολο (ή και συναισθηματικό) αν σου ακούγεται το μόνο που οφείλεις ν΄ακούς είναι η καρδιά και το μυαλό σου. Όταν μιλάμε για νέα κεφάλαια στη ζωή σου, εσύ είσαι η πρωταγωνίστρια, όχι οι άλλοι. Προχώρα λοιπόν με την επιλογή που ΕΣΥ θεωρείς ορθότερη και όχι με ότι οι άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να πράξεις. Εσυ ξέρεις καλύτερα από τον οποιονδήποτε πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου.

3. Μη φοβάσαι

Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς

Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, ακόμη και για τους πιο τολμηρούς, ειδικά όταν πρέπει να αφήσεις πίσω σου πράγματα και ανθρώπους. Ακόμη κι αν πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν, προσπάθησε να προχωρήσεις με τόλμη. Ο φόβος δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Αντ΄αυτού προσπάθησε να δεις το μέλλον και το άγνωστο ως πρόκληση και ν΄αντιμετωπίσεις το φοβο της αβεβαιότητας βλέποντας τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Δες τις δυσκολίες σαν ερωτήματα που πρέπει ν΄απαντηθούν παρά σαν εμπόδια που σε σταματούν και προχώρα με θάρρος για το νέο κεφάλαιο.

4. Προκάλεσε τον εαυτό σου

Κρύβεις μεγάλη δύναμη μέσα σου

Δεν πρόκειται να καταφέρεις ν΄αλλάξεις σελίδα στη ζωή αν δεν αποφασίσεις να προκαλέσεις τον εαυτό σου να βγει από μια κατάσταση στην οποία έχει βολευτεί. Για να μπορέσεις να προχωρήσεις πρέπει να περάσεις μέσα από δυσκολίες - ίσως δια πυρός και σιδήρου - ωστόσο να θυμάσαι πως ΜΠΟΡΕΙΣ να το κάνεις. Μπορεί να σου φαντάζει άθλος αλλά να θυμάσαι πως είσαι πολύ πιο δυνατή απ΄όσο νομίζεις. Ξεκλείδωσε τα αποθέματα ενέργειας, δύναμης και πίστης στη ζωή και ξεκίνα το νέο σου ταξίδι προς το άγνωστο.

5. Εστίασε στο μέλλον

Χτίσε τη ζωή που θέλεις

Το ξεκίνημα είναι πάντα δύσκολο, κανείς δεν αντιλέγει και ο πρόλογος του νέου κεφαλαίου γεμάτος ανησυχία, εμπόδια και προβλήματα. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου κίνητρα και θάρρος κι αυτά δεν είναι άλλα από τη σκέψη ενός καλύτερου μέλλοντος που εσύ η ίδια θα χτίσεις λιθαράκι-λιθαράκι. Θέλει σκληρή δουλειά αλλά με κόπο, επιμονή και πίστη αργά ή γρήγορα θα απολαμβάνεις τους καρπούς των κόπων σου.

6. Άδεισε το μυαλό σου & ξεκίνα ένα χόμπυ

Οι μεγάλες αποφάσεις δε λαμβάνονται εν βρασμό

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κάθε συγγραφέα; Η απάντηση είναι μια: πώς θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο. Η αρχή είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι. Από την πρώτη κιόλας πρόταση που θα γραφτεί και μετά, η πένα κυλάει πιο εύκολα, όλα πέρνουν το δρόμο τους. Τι γίνεται όμως όταν η σκέψη έχει στερέψει, όταν πραγματικά δε ξέρεις τι θέλεις να γράψεις, πώς ν΄αρχίσεις, πώς θέλεις να ζήσεις από εδώ και στο εξής; Αντί να σπας το κεφάλι σου, αντί να χάνεσαι στις σκέψεις σου και να νιώθεις πως είσαι εγκλωβισμένη σε ένα λαβύρινθο προσπάθησε να κάνεις ένα διάλειμμα - όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό - και ν΄αδειάσεις το μυαλό σου απ΄όλα όσα σε απασχολούν. Ξεκίνα ένα χόμπυ, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και μέσα από τις δραστηριότητες θα έρθουν και οι απαντήσεις. Σε γενικές γραμμές ο κανόνας είναι ένας: μην αφήνεις τη ζωή σου να περνάει κι εσύ να είσαι παθητικός παρατηρητής. Γίνε πρωταγωνίστρια του δικού σου βιβλίου και ζήσε! Μόνη σου θα γράψεις την ιστορία σου.

7. Δώσε χρόνο & μην απογοητεύεσαι στην πρώτη δυσκολία

Οι δυσκολίες δίνουν νέες ευκαιρίες

Έκανες το μεγάλο βήμα, προχώρησες μπροστά και ξεκίνησες να γράφεις το νέο κεφάλαιο. Και τώρα τι; Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και τη ζωή για να εξελιχτεί, να πάρει το δρόμο της και να δημιουργήσει νέες ιστορίες. Κι όταν τα πράγματα ίσως δυσκολέψουν, μην μπεις στον πειρασμό να κοιτάξεις πίσω, μη γυρίσεις σε προηγούμενα κεφάλαια. Είναι σίγουρα τρομακτική η αβεβαιότητα του μέλλοντος αλλά μαζί με τα δυσάρεστα κρύβει και τόσα ευχάριστα κι είναι κρίμα να μη τα ζήσεις. Άλλωστε, οι δυσκολίες είναι αυτές που μας κάνουν ισχυρούς, ίσως και καλύτερους ανθρώπους. Πάρε μαθήματα και δύναμη από αυτές και ξεκίνα για νέες ιστορίες γεμάτες αισιοδοξία.