Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;

10.01.2017
Έχεις ακούσει πολλά για το χάπι της επόμενης ημέρας αλλά δε ξέρεις τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργει; Αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης ή επείγουσα μέθοδος έκτακτης ανάγκης;

Πρόκειται για ένα είδος επείγουσας αντισύλληψης, δηλαδή εκτάκτου ανάγκης, και όχι συστηματικής χρήσης, με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

  • Λαμβάνεται με τη μορφή χαπιού όσο το δυνατόν ταχύτερα ύστερα από μια σεξουαλική επαφή όπου δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια αντισυλληπτική μέθοδος ή η μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε, π.χ. έσπασε το προφυλακτικό.
  • Το χάπι αυτό, που περιλαμβάνει συνδυασμό διαφόρων ορμονών, είναι αποτελεσματικό περίπου στο 80% των περιπτώσεων, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί εγκαίρως, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, η πρώτη δόση του εντός 72 ωρών από τη συνουσία, ωστόσο δεν μπορεί να αποτρέψει την έκτοπη κύηση, ούτε να διακόψει μια ήδη υπάρχουσα εγκυμοσύνη που δεν έχει γίνει αντιληπτή.
  • Στις παρενέργειές του συμπεριλαμβάνονται οι ανωμαλίες στην επόμενη περίοδο, π.χ. πρόωρη ή καθυστερημένη, ναυτία, ζαλάδες, πονοκέφαλος, ευαισθησία στο στήθος κ.ά.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 178
Update: Ιανουάριος 2017

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ