Τι συμβαίνει με τους ψεύτικους λογαριασμούς στο Instagram;

24.05.2018
Τι συμβαίνει με τους ψεύτικους λογαριασμούς στο Instagram;
Θα πρέπει να ανησυχείς όταν αρχίζει να σε ακολουθεί ένα "fake" προφίλ; Μάθε την απάντηση

Αν το προφίλ σου στο Instagram είναι δημόσιο, σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει, να κάνει like και να σχολιάσει τις αναρτήσεις σου. Εκτός αυτού όμως, σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα ψεύτικα προφίλ, επίσης γνωστά ως "bot", αρχίζουν να σε ακολουθούν σχεδόν κάθε μήνα.

Οι περισσότεροι Instagrammers μπορούν να αναγνωρίσουν αυτούς τους ψεύτικους followers: συνήθως έχουν ένα ημιτελές bio, έχουν ελάχιστους followers και δημοσιεύσεις με τυχαίες φωτογραφίες, ή ακόμα και απολύτως καμία ανάρτηση στο προφίλ τους. Θα έπρεπε όμως να ανησυχείς για αυτά τα bots, ή είναι τελείως άκακα;

Τον περασμένο Ιανουάριο, η New York Times "ξεσκέπασαν" τη γιγαντιαία επιχείρηση που περιλαμβάνει την αγορά και πώληση ψεύτικων followers στα social media. Μερικά από αυτά τα bots χρησιμοποιούν τη δραστηριότητα ατόμων σε ό,τι αφορά τα likes τους (χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν) με σκοπό να επηρεάζουν γνώμες και την επιρροή κάποιου στο διαδίκτυο, εξαπατώντας παράλληλα τους χρήστες. Η τιμή αγοράς τους είναι σχετικά φθηνή - με περίπου 70 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει 1,000 bots - και η διαδικασία εξευτελιστικά εύκολη (το μόνο που έχει κάποιος να κάνει είναι απλώς να ψάξει στο google το πώς να αγοράσει Instragram followers).

Τα bots αποτελούν ιδανικούς ψεύτικους followers, αφού μπορούν να ακολουθούν μεγάλο αριθμό λογαριασμών ταυτόχρονα. Στις αρχές του 2017, η εταιρεία προστασίας δεδομένων Imperva δημοσίευσε μια αναφορά, λέγοντας πως τα bots έκαναν το 51.8% της συνολικής διαδικτυακής κίνησης την περασμένη χρονιά. Τα καλά bots είχαν κάνει το 22.9% αυτού του συνόλου, ενώ τα κακά bots, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χάκαραν κωδικούς και είχαν ιούς, έκαναν το 28.9%. Το νούμερο αυτό είναι εκείνο που θα πρέπει να κάνει τους χρήστες να ανησυχούν.

"Οι κίνδυνοι του να ακολουθείσαι από ένα bot ξεπερνούν τα οφέλη", λέει ο Pete Hunt, διευθύνων σύμβουλος της Smyte, μιας εταιρείας που πολεμά την ηλεκτρονική απάτη. "Κατά πάσα πιθανότητα το bot είναι καλοπροαίρετο, μάλλον συνδέεται μαζί σου για να φανεί πιο ρεαλιστικό. Ωστόσο, τα bots χρησιμοποιούνται επίσης για να επιτεθούν στους ανθρώπους. Το bot μπορεί να γίνει φίλος μαζί σου έτσι ώστε να σου στέλνει ιδιωτικά μηνύματα και να προσπαθεί να κάνει spam. "

Παρόλο που δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουμε ένα bot, ο Hunt αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε:

"Οι λογαριασμοί Bot είναι συχνά ολοκαίνουργιοι. Πολλές φορές οι πληροφορίες στο προφίλ τους είναι ελλιπείς. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι εάν το προφίλ δεν έχει πολλές συνδέσεις, ειδικά αν υπάρχει αρκετό καιρό. Μπορείς επίσης να ελέγξεις τη δραστηριότητά τους για ενδείξεις. Κοίταξε τι δημοσιεύουν και πόσες δημοσιεύσεις έχουν κάνει. Εάν κάτι φαίνεται ύποπτο, είναι πιθανό να πρόκειται για bot. "

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις όταν λάβεις την ειδοποίηση ότι ένα bot σε ακολουθεί; Μπορεί να φαίνεται σα μια ενοχλητική ή και περιττή διαδικασία, αλλά είναι σημαντικό να τα κάνεις αναφορά. Θα πρέπει να πας στο προφίλ του bot, να πατήσεις τις τρεις τελείες στην επάνω δεξιά γωνία και να επιλέξεις "Αναφορά". Με αυτόν τον τρόπο, θα μπλοκάρεις το bot και από τη λίστα των ακόλουθων σου.