Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους διαρκώς; Δες πώς μπορείς να σταματήσεις ΤΩΡΑ

25.05.2018
Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους διαρκώς; Δες πώς μπορείς να σταματήσεις ΤΩΡΑ
Μια κλινική ψυχολόγος συμβουλεύει και προτείνει αυτά τα πέντε βήματα

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ είχε κάποτε πει ότι η σύγκριση μπορεί πραγματικά να γίνει ο κλέφτης της χαράς. Κι όμως, φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη, μια σύγχρονη ψυχολογική επιδημία και μια συνήθεια της οποίας οι περισσότεροι είμαστε θύματα. Είτε σε συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες, είτε στο γυμναστήριο είτε όσο χαζεύεις την κεντρική σου στο Instagram, θα την έχεις βιώσει και εσύ σίγουρα.

Εάν η παρόρμηση να συγκρινόμαστε παραείναι δυνατή για να την αγνοήσουμε και αν είμαστε πάντα οι δικοί μας χειρότεροι επικριτές, ποιο είναι το μυστικό της λύσης; Υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθεί; Η κλινική ψυχολόγος Dr Lisa Firestone μοιράζεται μερικές χρήσιμες συμβουλές για να σταματήσουμε αυτήν την τοξική συνήθεια.

Εξέτασε από που πηγάζει η επιθυμία σου να συγκρίνεσαι
"Πολλές φορές οι γονείς μας μας συγκρίνουν με άλλους, είτε πρόκειται για τα αδέρφια μας ή ένα άλλο παιδί, κατι που «φυτεύει» τον σπόρο στο κεφάλι μας", λέει η Firestone. "Μια γυναίκα ήρθε πρόσφατα σε ένα από τα εργαστήρια μου και είπε οτι η μητέρα της πάντοτε της έλεγε πράγματα όπως: ‘Είσαι πιο όμορφη από τα άλλα μικρά κορίτσια’ ή ‘είσαι πιο έξυπνη από τους άλλους ", κυρίως επειδή ήθελε να είναι η μητέρα του ομορφότερου και πιο έξυπνου κοριτσιού. Ήταν, δηλάδή, περισσότερο γι 'αυτήν παρά για το παιδί της. Τώρα, κάθε φορά που αυτή η γυναίκα μπαίνει σε ένα δωμάτιο, ακόμα και στα 40 της, συγκρίνει τον εαυτό της με όλους εκεί μέσα. Αναφέρω αυτό το παράδειγμα διότι δείχνει πόσο σημαντικό είναι να σκεφτούμε κριτικά το γιατί συγκρίνουμε τους εαυτούς μας και πότε. Η αναγνώριση της πηγής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ισχύος της."

Κάνε τη σύγκριση σε κάτι παραγωγικό
"Όταν ζηλεύεις ένα χαρακτηριστικό ή μια συμπεριφορά που έχει κάποιος άλλος, σκέψου το ως μια ευκαιρία για αυτοβελτίωση - όχι με αυτοκριτικό τρόπο, αλλά με έναν τρόπο αυτοβελτίωσης", λέει η Firestone. "Με τη σωστή προοπτική, το να κάνεις παρατηρήσεις σχετικά με την επιτυχία άλλων ανθρώπων μπορεί πραγματικά να σε ενδυναμώσει. Αντί να αναρωτηθείς γιατί δεν έχεις αυτό που έχουν ή δεν έχουν καταφέρει αυτό που έχουν καταφέρει, αναρωτήσου τι μπορείς να μάθεις από αυτό.

Πρόσεξε το πώς τα κοινωνικά μέσα μπορούν να δημιουργήσουν ψευδώς την εικόνα της τελειότητας
"Τα social media μας έκαναν να συγκρινόμαστε όλη την ώρα", λέει η Firestone. "Παλιότερα ακούγαμε για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των ανθρώπων που γνωρίζαμε προσωπικά, αλλά τώρα μαθαίνουμε για όλους τους ανθρώπους όλη την ώρα. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι τείνουν να μοιράζονται μόνο τα καλύτερα σημεία της ζωής τους στα κοινωνικά μέσα, δημιουργώντας μια λανθασμένη αψεγάδιαστη εικόνα. Έτσι, τροφοδοτείται ο φόβος μας ότι δεν έχουμε αρκετά ή ότι δεν κάνουμε αρκετά. Όλοι μπορούν να χαμογελούν σε μια φωτογραφία στις διακοπές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένοι στην καθημερινότητα τους."

Κατέγραψε τις εσωτερικές σου σκέψεις
"Όταν γράφεις τις σημαντικές εσωτερικές σκέψεις σου και τις αναλύεις, είναι ευκολότερο να καταλάβεις πότε παραμορφώνονται", λέει η Firestone. "Θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι λένε για εσένα. Είναι μια άσκηση που συχνά ενθαρρύνω τους πελάτες μου να κάνουν».

Πέρνα το χρόνο σου με ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για εσένα και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά
"Φίλοι ή συγγενείς που σε κάνουν να νιώθεις ο εαυτός σου - αυτοί είναι οι άνθρωποι που αξίζει να έχεις κοντά σου", λέει η Firestone. "Δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να περνάς χρόνο με ανθρώπους που σε βοηθούν να εξελίσσεσαι. Βρες ανθρώπους που σε εκτιμούν ακριβώς όπως είσαι, αλλά που επίσης σε βοηθούν να λύσεις προβλήματα όταν το χρειάζεσαι ή που σε απομακρύνουν από τη ζώνη ασφάλειας σου. Εξερεύνησε δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις ικανή και ικανοποιημένη. Επικεντρώσου στο να δημιουργήσεις νόημα στη ζωή σου αντί να προσπαθείς συνεχώς να αναμετρηθείς με ένα άυλο πρότυπο της δικής σου εφεύρεσης ».