H μια λέξη που δε θέλουν να ακούν οι νάρκισσοι

15.10.2018
H μια λέξη που δε θέλουν να ακούν οι νάρκισσοι
Οι έρευνες εντόπισαν τη φράση που μπορεί να τρελάνει άτομα με έντονα στοιχεία ναρκισσισμού!

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε πότε αποκαλούμε κάποιον νάρκισσο. Σύμφωνα με την Susan Krauss Whitbourne, καθηγήτρια ψυχολογίας και εγκεφαλικής λειτουργίας, νάρκισσος είναι κάποιος που έχει την πεποίθηση πως είναι τέλειος, πως είναι καλύτερος από όλους τους υπόλοιπους και πιστεύει ότι του αξίζει περισσότερη προσοχή και αναγνώριση. Φυσικά, οι νάρκισσοι δε θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν αντικείμενο κριτικής.

Διάβασε επίσης: Έτσι θα καταλάβεις όταν κάποιος λέει ψέματα

Μιλώντας στο Psychology Today, η Whitbourne μεταφέρει πως όσο δύσκολο είναι για τους νάρκισσους να δεχθούν κριτική, άλλο τόσο -ίσως και πιο δύσκολο- είναι για εκείνους να δεχθούν το "όχι" σαν απάντηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή ερώτηση. Η ίδια προσθέτει πως το «όχι» ισούνται με απόρριψη, και η απόρριψη είναι δυσβάσταχτη για έναν τέτοιο άτομο.

Σε έρευνα του 2016 που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο του Kentucky με σκοπό να αναλύσει τις αντιδράσεις των νάρκισσων όταν αισθάνονται ότι τους απορρίπτουν, παρατηρήθηκε πως η λέξη "όχι} είχε ως άμεση αντίδραση την αφύπνιση των εκδικητικών συναισθημάτων. Σύμφωνα με τους εισηγητές της έρευνας, David Chester και C. Nathan DeWal, αυτή η αντίδραση έχει τις ρίζες της βαθιά στην παιδική ηλικία και την σχέση του ατόμου με τους γονείς του. Αυτοί που έχουν πιο έντονη αντίδραση στο ''όχι'' είναι πιο πιθανό να μεγάλωσαν με γονείς που δεν διατηρούσαν μια σταθερή αντιμετώπιση απέναντί τους, ταράζοντάς τους διαρκώς με αντιδράσεις τύπου "σκοτσέζικο ντους".

Αυτό το διάβασες; Αγχωμένη ξανά; Tips για να χαλαρώσεις ακόμα κι όταν είσαι super busy!

Ακόμη μερικά χαρακτηριστικά των νάρκισσων είναι τα εξής:

1. Ηγετική προσωπικότητα και επίκληση στον εαυτό του ως αυθεντία
2. Επιβεβαίωση μέσω της αναγνώρισης
3. Αυτοθαυμασμός και ματαιοδοξία
4. Επιδειξιομανία
5. Άμετρες φιλοδοξίες