Να γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι θυμωμένη

05.07.2018
Να γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι θυμωμένη
Η επιστήμη εξηγεί το γιατί να κοιμόμαστε εκνευρισμένοι κάνει κακό στον εγκέφαλο μας

Μπορεί να επρόκειτο απλώς για μια παλιά, λαϊκή σοφία, αλλά φαίνεται πως πλέον αποτελεί επιστημονική πραγματικότητα: o λόγος για το γεγονός πως τελικά, πράγματι, δεν πρέπει να κοιμόμαστε θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, όσοι αποκοιμιούνται θυμωμένοι, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί για πολλές περισσότερες ώρες -κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή- τα αρνητικά συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαχθούν την επόμενη μέρα από το αποτέλεσμα αυτής της πολύωρης επεξεργασίας, κάτι που εκδηλώνεται μέσω της συμπεριφοράς τους, η οποία γίνεται νευρική και σπασμωδική.

Τα πειράματα της 48ωρης έρευνας έγιναν σε 73 εθελοντές, στους μισούς εκ των οποίων ζητήθηκε να μείνουν ξύπνιοι μετά από ένα εξοργιστικό ή τρομακτικό περιστατικό, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν κανονικά για ύπνο μετά από μία παρόμοια εμπειρία. Βάσει της μελέτης, στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας και με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ξεχνούν οτιδήποτε αρνητικό ή τρομοκρατικό έχει συμβεί στη διάρκεια της μέρας, αν δεν έχουν κοιμηθεί στο ενδιάμεσο διάστημα.