Το "κλειδί" της ευτυχίας βρίσκεται -και- στο ποιος κάνει τις δουλειές του σπιτιού σου

25.06.2019
Το "κλειδί" της ευτυχίας βρίσκεται -και- στο ποιος κάνει τις δουλειές του σπιτιού σου
Τα συμπεράσματα μιας νέας, σχετικής μελέτης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φαντάσου ότι ένας φίλος ή συγγενής σου, σου δίνει 40 ευρώ, ζητώντας σου να τα ξοδέψεις σε κάτι που θα σε έκανε πραγματικά χαρούμενη. Το πιο πιθανό έιναι ότι θα το ξοδέψεις σε μία αγορά, σε ένα καλό γεύμα, σε ένα ποτό με φίλους ή -πιο σπάνια- σε ένα... μασάζ, επειδή έτσι φτιάχνουμε τη διάθεσή μας ή χαλαρώνουμε λίγο. Η σκέψη του να τα χρησιμοποιήσεις για να αναθέσεις σε κάποιον τρίτο δουλειές του σπιτιού μάλλον δεν περνά από το μυαλό οσυ. Αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή θα ήταν μια πολύ... "ελπιδοφόρα επένδυση" και αυτό που λένε οι μεγαλύτεροι, ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, δεν είναι απολύτως αληθινό.

Είναι λοιπόν δυνατόν να αγοράσεις την ευτυχία σου;

Το αίσθημα ότι δεν υπάρχουν ποτέ αρκετές ώρες στην ημέρα, είναι ένα από τα βασικό "ζητήματα" του σύγχρονου κόσμου. Και πολλοί άνθρωποι ζουν κάτω από διαρκή πίεση χρόνου, κάτι το οποίο μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και συμβάλλει στο άγχος, τις ανθυγιεινές συνήθειες και στην ανάπτυξη της αϋπνίας.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η δαπάνη χρημάτων για πράγματα που είναι σε θέση να σου δώσουν επιπλέον χρόνο, μπορεί να βελτιώσει την ικανοποίηση της ζωής και τη συνολική ευτυχία σου. Εάν ακόμα δεν ξέρεις ποια επιλογή είναι καλύτερη, να ξοδέψεις χρόνο για να εξοικονομήσεις χρήματα ή να ξοδέψεις χρήματα για να εξοικονομήσεις χρόνο, πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη θα σε βοηθήσει να πάρεις την απόφαση και να ανοίξεις το πορτοφόλι σου για χάρη της ευτυχίας.

Διάβασε επίσης: Οργάνωσε σωστά τον χρόνο σου για να σου... φτάνει!

Για να ξεκινήσουν τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of USA) οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν και πόσο συχνά πληρώνουν κάποιον για τις δουλειές του σπιτιού, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα, το καθάρισμα ή ακόμη και σε delivery. Και οι απαντήσεις συγκρίθηκαν με τη συνολική ευτυχία και τα συναισθήματα στρες. Σε όλες τις έρευνες, οι άνθρωποι ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους όταν ξόδευαν τακτικά χρήματα για να αποφύγουν δυσάρεστες καθημερινές δουλειές και ξόδευαν τον ελεύθερο χρόνο τους σε άλλες δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα αυτά δεν εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση, τον αριθμό των παιδιών, το εισόδημα ή το ωράριο εργασίας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα πεδίου για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα. Επέλεξαν τυχαία 60 ενήλικες και τους έδωσαν 40 δολάρια για να τα ξοδέψουν σε μια αγορά που θα εξοικονομούσε το χρόνο τους σε ένα Σαββατοκύριακο και άλλα 40 δολάρια για να τα ξοδέψουν για μια αγορά υλικού πράγματος σε ένα άλλο Σαββατοκύριακο. Μπορεί να είναι μια έκπληξη, αλλά οι άνθρωποι αισθάνθηκαν πιο ευτυχισμένοι όταν δαπάνησαν αυτά τα χρήματα για να αναθέσουν τις υποχρεώσεις του σπιτιού, που δεν ήθελαν να κάνουν οι ίδιοι, σε κάποιον άλλο. Αυτή η εμπειρία συνδέθηκε με την αύξηση του θετικού αποτελέσματος και του λιγότερου χρονικού στρες.

Διάβασε και αυτό: Οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες χωρίς γάμο και παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να κάνουν τη σωστή επιλογή στην πραγματική ζωή. Μια έρευνα σε 98 ενήλικες έδειξε ότι μόνο το 2% αυτών θα χρησιμοποιούσε χρήματα για να εξοικονομήσει χρόνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν τη συμπεριφορά. Πρώτα απ 'όλα, οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τα ξοδέψουν με τόσο "επιπόλαιο τρόπο". Αλλά μπορούμε να δούμε ότι ακόμη και αν δεν έχεις τόσα χρήματα ώστε να σου περισσεύουν, η χρήση τους για να απαλλαγείς από μια ενοχλητική υποχρέωση, είναι μια πολύ έξυπνη επιλογή.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ακόμα και ενοχές για την εξωτερική ανάθεση αυτών των οικιακών υποχρεώσεων ή δεν θέλουν να μοιάζουν σαν να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους, σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας του Ashley Whillans, καθηγητή του Harvard Business School. Και μερικές φορές απλά δεν καταλαβαίνουν τι χάνουν. Είναι ευκολότερο να γνωρίζεις πόσα χρήματα πρόκειται να δαπανήσεις για ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσεις την ευτυχία που μπορείς να κερδίσεις αν αλλάξεις κάτι.

Πλέον γνωρίζεις τουλάχιστον ένα ακόμη μυστικό που μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Και αν θέλεις να κάνεις το όποιο συναίσθημα ενοχής λιγότερο έντονο, προσπάθησε να σκεφτείς τη χαρά και τον ποιοτικό χρόνο που μπορεί να σου προσφέρει αυτό. Φυσικά, μερικές φορές δεν είμαστε σε θέση να συντομεύσουμε τις ώρες εργασίας μας, αλλά είναι εντελώς εντός των δυνατοτήτων μας να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο για να κάνουμε ανεπιθύμητα πράγματα.