Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία ιστορία 600 ετών

10.12.2021
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία ιστορία 600 ετών
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο διαχρονικά σύμβολα των Χριστουγεννων. Και η ιστορία του κρατάει 6 ολόκληρους αιώνες. Η προέλευση των χριστουγεννιάτικων δέντρων έχει τις ρίζες της στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Το 1419, μια τοπική συντεχνία στο Freiburg έστησε για πρώτη φορα την παραμονή των Χριστουγέννων ένα δέντρο και το διακόσμησε με μήλα, γκοφρέτες, γιρλάντες και μπισκότα με τζίντζερ. Έγγραφα που έχουν βρεθεί από εκείνη την εποχή, κάνουν λόγο για χριστουγεννιάτικα δέντρα διακοσμημένα με μάλλινα νήματα, άχυρα, μήλα, καρύδια και κουλούρια.

Η παλαιότερη αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων βρίσκεται στα νοτιοδυτικά γερμανικά σύνορα, στο Στρασβούργο, στην Αλσατία (που ήταν τότε τμήμα της Ρηνανίας και σήμερα ανήκει στη Γαλλία), όπου τα απλά χριστουγεννιάτικα δέντρα πωλούνται από τον 17ο αιώνα ως Weihnachtsbaum (η γερμανική λέξη για το χριστουγεννιάτικο δέντρο). Το «πρώτο διακοσμημένο εσωτερικό δέντρο» καταγράφηκε το 1605, στο Στρασβούργο και το είχαν στολίσει με τριαντάφυλλα, μήλα, γκοφρέτες και άλλα γλυκά, σύμφωνα με έρευνες.

Διάβασε και αυτό: Τι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα σου το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου

Η ζήτηση για χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν τόσο μεγάλη εκείνη την εποχή, που ψηφίστηκε νόμος στο Στρασβούργο, ο οποίος δεν επέτρεπε ούτε καν την κοπή κλαδιών πεύκου. Στη δεκαετία του 1530 σε όλη την περιοχή της Αλσατίας επιτρεπόταν να υπάρχει μόνο ένα δέντρο σε κάθε νοικοκυριό.

Τον Δεκέμβριο του 1964, το περιοδικό TIME έκανε λόγο για ένα νέο χριστουγεννιάτικο τρεντ: τα ψεύτικα δέντρα.

Τα δέντρα από πολυβινύλιο φαίνονταν πιο αληθινά από ποτέ και αποτελούσαν περίπου το 35% της αγοράς των χριστουγεννιάτικων δέντρων των ΗΠΑ, η οποία έφθανε τα 155 εκατομμύρια δολάρια.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, τα ψεύτικα δέντρα κυριαρχούν στη βιομηχανία των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Από τα περίπου 95 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά που είχαν στο σπίτι τους χριστουγεννιάτικα δέντρα το 2018, το 82% των δέντρων ήταν ψεύτικα και το 18% ήταν φυσικά, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η αλλαγή του κλίματος έχει κάνει τα δέντρα να μεγαλώνουν δύσκολα. Τα τεχνητά δέντρα είναι επίσης αυτά με το μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σχέση με την αγορά αληθινών δένδρων.

Αυτό το είδες: Έρευνα: Ποια δώρα αρέσουν στους άντρες και ποια στις γυναίκες;

Ωστόσο η Εθνική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δένδρων των ΗΠΑ έκανε έκκληση στους καταναλωτές με περιβαλλοντική συνείδηση λέγοντας ότι τα πραγματικά δέντρα υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες καθώς καλλιεργούνται στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ πολλά πλαστικά δέντρα κατασκευάζονται στην Κίνα. Επίσης, όπως υποστηρίζει η Ένωση, τα πραγματικά δέντρα είναι ανανεώσιμες πηγές και ανακυκλώσιμα ενώ τα ψευτικα περιέχουν μερικά μη βιοδιασπώμενα τμήματα.

Πριν από πέντε δεκαετίες, ένας καθηγητής στο Μόντρεαλ, ο οποίος δούλεψε σκληρά για να κατασκευάσει ένα πραγματικό δέντρο που θα αντέχει πολύ, εξήγησε στο TIME το μεγαλύτερο φιλοσοφικό επιχείρημα για τη διατήρηση της παράδοσης των πραγματικών χριστουγεννιάτικων δέντρων: «Ζούμε σε ένα τεχνητό περιβάλλον. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που απέμειναν τα οποία είναι φυσικά».