14 σημάδια δείχνουν πως θα γεννήσεις αγόρι

26.10.2015
Αγοράκι ή κοριτσάκι; Μάθε τι θα γεννήσεις με τον τρόπο της γιαγιάς...

Είσαι έγκυος; Θα κάνεις κοριτσάκι ή αγοράκι; Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να στο δείξουν πριν ακόμη μάθεις το φύλο του μωρού. Κατά πόσο οι πρακτικές αυτές έχουν αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να το βεβαιώσουμε, σου παρουσιάζουμε, ωστόσο, όλα όσα μας έμαθαν οι γιαγιάδες για το ζήτημα σε περίπτωση που θέλεις να κρατήσεις τις παραδόσεις. Από την πλευρά μας το βλέπουμε σαν ένα ευχάριστο παιχνιδάκι με φίλους και συγγενείς.

Μάθε τι θα γεννήσεις με τον τρόπο της γιαγιάς...

%PHOTO1%

#1 Πού είναι η κοιλίτσα; Προς τα πάνω ή προς τα κάτω;

Σίγουρα θα έχεις ακούσει κατά καιρούς μαμάδες και γιαγιάδες να κάνουν "πρόβλεψη" βλέποντας την κοιλιά. Σύμφωνα με την παράδοση αν η κοιλιά είναι χαμηλά τότε φέρνει αγοράκι ενώ η κοιλιά που στέκεται στο... ύψος της προμηνύει κοριτσάκι. Από την πλευρά μου εγώ βέβαια θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου ερωτώντας: τι γίνεται αν κυοφορούνται δίδυμα διαφορετικου φύλου; Υπάρχει κάποια γιαγιάκα να μας απαντήσει;

#2 Πώς είναι η κοιλίτσα; Στρογγυλή ή μυτερή;

Αν η κοιλίτσα είναι στρογγυλή σαν μια μπάλα για παράδειγμα τότε μάλλον έχεις αγοράκι λέει η παράδοση ενώ το οβάλ σχήμα δείχνει προς κοριτσάκι. Όπως και να είναι η κοιλίτσα πάντως ένα είναι σίγουρο: είναι χαριτωμένη.

#3 Τι προτιμάς αλμυρό ή γλυκό;

Λέγεται πως αν θέλεις διακαώς γλυκάκια έχεις κοριτσάκι ενώ αν το έχεις ρίξει με τα μούτρα στα αλμυρά θα κάνεις αγόρι. Εσύ τι λιγουρεύεσαι; Τώρα αν έχεις όρεξη και για τα δύο, τι να πω, μήπως περιμένεις δίδυμα; Μπέρδεμα η υπόθεση.

#4 Προτιμάς την κόρα ή την ψίχα του ψωμιού;

Κι άλλη διατροφική μαντεία δείχνει το φύλο του μωρού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση. Αν ορμήξεις στην κόρα περιμένεις αγοράκι, αν προτιμήσεις την ψίχα τότε έχεις κοριτσάκι.

#5 Μέτρα τα στήθη σου

Άλλος ένας "αλάνθαστος" τρόπος μαντεψιάς είναι η παρατήρηση των μαστών σου. Ποιός από τους δύο είναι μεγαλύτερος; Ο δεξιός ή ο αριστερός; Η παράδοση θέλει όταν το δεξί στήθος μιας εγκύου είναι μεγάλυτερο να κυοφορεί αγόρι. Από την άλλη έρχεται βέβαια ο αντίλογος: μα δεν είναι σύνηθες τα στήθη να έχουν διαφορετικό μέγεθος με το δεξί συνήθως να υπερτερεί;

#6 Μαχαίρι ή ψαλίδι; Που κάθεται η έγκυος;

Μία από τις πιο γνωστές "μαντικές" μεθόδους του φύλου του μωρού είναι κι αυτη. Παλαιότερα οι γυναίκες συνήθιζαν να κρύβουν κάτω από δύο καθίσματα ένα ψαλίδι κι ένα μαχαίρι και ζητούσαν στην έγκυο να κάτσει σε ένα από τα δύο. Αν αυτή καθόταν στο κάθισμα όπου ήταν κρυμμένο το μαχαίρι τότε έβγαζαν το συμπέρασμα πως θα φέρει στον κόσμο αγοράκι ενώ αν καθόταν εκεί όπου βρισκόταν κρυμμένο το ψαλίδι θα γεννούσε κορούλα.

#7 Το κλειδί δίνει τη λύση

Είναι κάτι αντίστοιχο με το ψαλίδι και το μαχαίρι, μόνο που σε αυτή την περίπτωση την απάντηση δίνει ένα κλειδί. Αφήνει κάποιος ένα κλειδί σε ένα τραπεζάκι και ζητάει από την έγκυο να το πιάσει. Αν το πιάσει από την κεφαλή - την φαρδιά δηλάδή άκρη του - έχει γιο. Αν αντίθετα το πιάσει από την στενή άκρη, το σημείο που μπαίνει μέσα στην κλειδαριλα, έχει κόρη. Κάτι σαν κορώνα ή γράμματα...

#8 Ένα παιδάκι θα στο πει

Άλλη μια δοξασία λέει πως ένα μικρό κοροτσάκι - ασυνείδητα - μπορεί να αντιληφθεί το αν κυοφορείται αγοράκι ή κοριτσάκι. Αν το κοριτσάκι σε πλησιάσει με ιδιαίτερη χαρά και επιθυμεί την παρέα σου μάλλον έχεις αγοράκι στην κοιλίτσα, αν πάλι αδιαφορήσει θα γεννήσεις κόρη. Δε το λέμε εμείς, η παράδοση το λέει.

#9Έχεις παγωμένες πατούσες;

Λέγεται πως οι γυναίκες με κρύες πατούσες είναι πιθανό να κάνουν αγοράκια. Κι όμως σε αυτή την περίπτωση η λαική παράδοση επαληθεύεται από την επιστήμη που δείχνει πως όντως οι γυναίκες που κυοφορούν αγόρια παρουσιάζουν κακή κυκλοφορία αίματος με αποτέλεσμα τα πόδια να παγώνουν. Η αιτία, ωστόσο, παραμένει άγνωστη.

#10 Που πήρες βάρος;

Που συσσωρεύτηκαν τα παραπανήσια κιλάκια; Σύμφωνα με όσα λέγονται αν τα κιλά περιορίζονται στην κοιλιά, έρχεται αγόρι ενώ αν έχεις φουσκώσει γενικά σε όλο σου το σώμα και ειδικά στο πρόσωπο, θα κάνεις κοριτσάκι.

#11 Η μαντεία του δαχτυλιδιού

Μια άλλη πρακτική είναι αυτή του δαχτυλιδιού. Δένεις ένα δαχτυλίδι με ένα σκοινάκι (μπορεί να είναι και η βέρα σου) και στη συνέχεια το κρατάς πάνω από την κοιλιά. Αν κινηθεί σε κυκλική φορά έχεις αγόρι, αν κινηθεί σαν εκκρεμές δεξιά -αριστερά περίμενε κοριτσάκι.

#12 Παρατήρησε τα ούρα

Άλλη μια μαντική πρακτική που προτείνουν οι... "παλιές" είναι κι αυτή. Το χρώμα των ούρων θεωρούν πως είναι ενδεικτικό του φύλου του μωρού. Αν είναι έντονο κίτρινο σημαίνει πως έρχεται αγόρι ενώ αν είναι θολό κοριτσάκι.

#13 Οι παλμοί του εμβρύου

Κι αυτή είναι άλλη μια λαική μαντεία σύμφωνα με την οποία αν οι παλμοί του εμβρύου είναι γρήγοροι κυοφορείται κοριτσάκι ενώ αν είναι υποτονικοί πρόκειται γι΄αγοράκι.

#14 Πότε έμεινες έγκυος;

Σύμφωνα με αυτή τη μαντική πρακτική ο μήνας και η χρονιά που έμεινες έγκυος δείχνει το φύλο του μωρού. Αν και τα δύο λήγουν σε μονό αριθμό γεννιέται κορίτσι ενώ έστω το ένα από τα δύο έχει ζυγό αριθμό