Τατουάζ: Τι να προσέξεις

04.12.2014
Σκέφτεσαι να υποκύψεις και εσύ στην πιο trendy τάση των τελευταίων χρόνων, τα τατουάζ; Πριν το τολμήσεις, φρόντισε να τηρήσεις όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται, γιατί δεν παύει να είναι μια επεμβατική μέθοδος.

Mικρά και διακριτικά ή μεγάλα και εντυπωσιακά, τα τατουάζ αναμφισβήτητα αποτελούν ένα σύγχρονο τρόπο έκφρασης, ένα «κέντημα» πάνω στο ίδιο μας το σώμα, το οποίο θα το κρατήσουμε για πάντα. Ιδιαίτερα οι νέοι κάτω των 30 φαίνονται όλο και πιο αποφασισμένοι να αποκτήσουν ένα τατουάζ που θα εκφράζει τη διαφορετικότητά τους. Συμβουλευτήκαμε την Ιφιγένεια Pearl, tattoo artist στο Sake Tattoo Crew (www.saketattoo.com), ώστε πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση, να γνωρίζεος ακριβώς τι πρέπει να προσέξεις.

Εμπιστεύσου τους σωστούς επαγγελματίες

«Το πρώτο που πρέπει να κάνει όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα τατουάζ είναι να απευθυνθεί σε ένα οργανωμένο στούντιο, όπου θα είναι ελεγμένο, θα διαθέτει άδεια λειτουργίας και στο οποίο θα τηρούνται οι σωστοί κανόνες υγιεινής. Εδώ να σημειώσουμε ότι το Υγειονομικό μπορεί ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση να κάνει έλεγχο, γι’ αυτό τα νόμιμα στούντιο φροντίζουν να κινούνται σύμφωνα με το νόμο. Οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται, οι βελόνες, τα γάντια του artist, η ποδιά του να είναι μιας χρήσεως και όλα τα εργαλεία να ανοίγονται μπροστά στον πελάτη. Επίσης όσα υλικά επαναχρησιμοποιούνται θα πρέπει να αποστειρώνονται σε κατάλληλους κλιβάνους, οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από μικροβιολογικά εργαστήρια ότι λειτουργούν σωστά και εξοντώνουν όλα τα μικρόβια και τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα εργαλεία. Κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι η σημασία που έχουν τα μελάνια. Ένα σωστό στούντιο θα πρέπει επίσης να εγγυάται ότι τα μελάνια του είναι ασφαλή, υποαλλεργικά, κατάλληλα για έγχυση στο ανθρώπινο δέρμα και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ».

Φρόντισέ το όπως του αξίζει!

«Όταν κάνουμε ένα τατουάζ, μια βελόνα τρυπάει το δέρμα μας και εγχύει μελάνι. Δημιουργείται δηλαδή ένα είδος "πληγής", η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση για τις πρώτες τρεις εβδομάδες, ώστε να μη μολυνθεί και να αναρρώσει. Μόλις τελειώσει η διαδικασία θα τοποθετηθεί πάνω στο φρέσκο τατουάζ μια διάφανη ειδική μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να μείνει για περίπου τρεις ώρες. Αφού αφαιρεθεί, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή ώστε το τατουάζ να μην ερεθιστεί από σκόνη, τριβή με ρούχο, πετσέτα, σφουγγάρι κ.ά., να μην εκτεθεί στον ήλιο, να μη γρατσουνιστεί. Όλες μας οι κινήσεις θα πρέπει να είναι απαλές και προσεκτικές. Θα πρέπει να εφαρμόζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε μια αλοιφή που θα βοηθήσει στην ανάπλαση του δέρματος και θα μας ανακουφίσει από την αίσθηση καύσου που πιθανώς να έχουμε, θα ενυδατώσει βαθιά την επιδερμίδα αν τη νιώθουμε αφυδατωμένη και θα βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση. Εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα και την απλώνουμε απαλά χωρίς να τρίβουμε. Τέλος, για να διατηρηθεί όμορφο και με έντονα χρώματα το τατουάζ μας, θα πρέπει να το προστατεύουμε με αντηλιακό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και όποτε βρισκόμαστε στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Από τη Λετίτσια Μουστακη