Πόνος στο σεξ & πριν από την περίοδο

29.12.2016
Πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ και πριν από την περίοδο; Γυναικολογική εξέταση έχεις κάνει πρόσφατα; Αν παρουσιάζεις τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν γιατρό άμεσα για να αποκλειστεί κάθε πιθανή πάθηση ή κατάσταση, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση.

Τι εστί ενδομητρίωση; Πρόκειται για πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία - στην ηλικιακή ομάδα από 19-35 ετών και χαρακτηρίζεται από δυνατούς πόνους πριν την περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως χαμηλά στην κοιλιά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί και αιμορραγίες. Αν δηλαδή έχεις πόνους και παρατηρείς παράλληλα αύξηση της ροής του αίματος πέρα από το συνηθισμένο, μην το καθυστερείς άλλο και κλείσε ραντεβού σε ένα γυναικολόγο. Αν δε έχεις προβλήματα με το έντερο ή έχεις επώδυνη ούρηση, τα καμπανάκια είναι σαφή και δείχνουν με μεγάλη πιθανότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι είναι η ενδομητρίωση;

Υπό κανονικές συνθήκες, το ενδομήτριο αποκολλάται κάθε μήνα με την έμμηνο ρήση. Στην περίπτωση όμως που μια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση, ο ενδομητρικός ιστός που ξεφεύγει από το εσωτερικό της μήτρας, εγκαθίσταται σε διάφορα σημεία της κοιλιάς, στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες ή ακόμη και στην ουροδόχο κύστη ή το έντερο, δημιουργώντας φλεγμονή και συμφήσεις, εξού και ο έντονος πόνος.

Υπάρχει περίπτωση να μην προκαλεί πόνο;

Η ενδομητρίωση, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο πως θα προκαλέσει έντονους πόνους. Υπάρχουν περιστατικά γυναικών με ενδομητρίωση που δεν το είχαν αντιληφθεί μέχρι τη στιγμή που αποφάσισαν να γίνουν μανούλες, αφού η πάθηση προκαλεί και υπογονιμότητα (σε ποσοστό 50%). Συνήθως με την κατάλληλη θεραπεία, η γονιμότητα επανέρχεται και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από τον γυναικολόγο που θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα συστήσει τις ανάλογες εξετάσεις. Η οριστική διάγνωση βέβαια γίνεται μόμο με λαπαροσκόπηση.

Υπάρχει θεραπεία;

Θεραπεία υπάρχει και μπορεί να είτε είτε φαρμακευτική (ορμονική θεραπεία με λήψη αντισυλληπτικών χαπιών), είτε χειρουργική (καυτηριασμός των ορατών εστιών & αντιμετώπιση των συμφύσεων)και σε πολλές περιπτώσεις συνδιασμός και των δύο παραπάνω.