Το μητρικό γάλα γίνεται βιομηχανικό προϊόν

17.03.2015
Η αναβίωση ενός από αρχαιότερα επαγγέλματα του κόσμου προσαρμόζεται στους σύγχρονους κανόνες της αγοράς και της ζήτησης. Από την Ελεονώρα Γαλάτη

Καθημερινά εκατοντάδες συσκευασίες κατεψυγμένου μητρικού γάλακτος συγκεντρώνονται στη Βιομηχανική Πόλη (City of Industry) στην Καλιφόρνια προκειμένου να υποστούν την απαραίτητη επεξεργασία και να διατεθούν στη συνέχεια σε συμπυκνωμένη μορφή σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών έναντι αμοιβής χιλιάδων δολαρίων για κάθε μωρό.

Το μητρικό γάλα, το πρώτο και αρχαιότερο εξειδικευμένο είδος διατροφής των ανθρώπων έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο βιομηχανικό προϊόν και μια από τις νεότερες δραστηριότητες της βιοτεχνολογικής παραγωγής.

Χαρακτηριστικά, η εταιρεία Prolacta Bioscience έχει ήδη δεχτεί επενδύσεις 46 εκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της που μοιάζει με μια οποιοδήποτε φαρμακευτική μονάδα παραγωγής, το ανθρώπινο γάλα που συγκεντρώνεται καθημερινά απ’ όλες τις γωνιές των Η.Π.Α., συμπυκνώνεται και μετατρέπεται σε ένα προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ειδικό για τη διατροφή των πρόωρων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με κόστος πολλών χιλιάδων δολαρίων ανά νεογνό.

Φυσικά, ένα μέρος του κέρδους καρπώνονται και οι θηλάζουσες γυναίκες που βρίσκονται στη βάση της παραγωγικής αλυσίδας και πωλούν το γάλα τους για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Τυπικό παράδειγμα, η Γκρέτι Αμάγια (Gretty Amaya) που ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό που αποκαλεί «δουλειά μερικής απασχόλησης» προκειμένου να τα βγάλει πέρα οικονομικά όταν πήρε άδεια μητρότητας άνευ αποδοχών πριν από πέντε μήνες. Η κυρία Αμάγια που ζει στο Μαϊάμι, έχει κερδίσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.000 δολάρια αντλώντας γάλα από το στήθος της το περίσσευμα του οποίου πουλάει στην Prolacta, αφού ταΐσει τη νεογέννητη κόρη της.

«Πρόκειται για λευκό πλάσμα» εξηγεί ο Σκοτ Έλστερ (Scott A. Elster), επικεφαλής της εταιρείας, συγκρίνοντας το συμπυκνωμένο ανθρώπινο γάλα με το πλάσμα του αίματος που συγκεντρώνεται από τους εθελοντές αιμοδότες και αφού υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολύνσεων και την παραγωγή προϊόντων που βοηθούν τους αιμοφιλικούς.

Παρότι η εκμετάλλευση του μητρικού γάλακτος από τις θηλάζουσες μητέρες και τη σύγχρονη βιομηχανία μπορεί να φαντάζει σοκαριστική σε πρώτη προσέγγιση, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι το επάγγελμα της τροφού –ή της παραμανας, στα νεώτερα χρόνια- ήταν από τα πρώτα αποκλειστικά γυναικεία επαγγέλματα από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι πρόκειται για την αναβίωση ενός από τα παραδοσιακά επαγγέλματα, το οποίο απλά προσαρμόζεται στους νέους κανόνες της αγοράς και τη ζήτησης.

Πηγή: New York Times