Παραδοσιακά γιατροσόφια: Δες ποιο βοηθάει πού!

26.03.2015
Με ποιους αποτελεσματικούς και συγχρόνως ασφαλείς τρόπους μπορείς να αντιμετωπίσεις διάφορες ήπιες καταστάσεις φυσικά;

Πρακτικές, εμπειρικές λύσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά μέσα από τη λαϊκή παράδοση έρχονται να προσφέρουν ανακούφιση σε μικροπροβλήματα υγείας. Διάβασε λοιπόν, με ποιους αποτελεσματικούς και συγχρόνως ασφαλείς τρόπους μπορείς να αντιμετωπίσεις διάφορες ήπιες καταστάσεις φυσικά, μέχρι να πας στον γιατρό. Θυμήσου τα βότανα να είναι συσκευασμένα και γνωστής προέλευσης, ενώ τα τρόφιμα καλύτερα να είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Δυσκοιλιότητα; Χυμός μήλου!

Αποχυμώνεις 1-2 κόκκινα μήλα με τη φλούδα και πίνεις τον χυμό με άδειο στομάχι, πριν από τον νυχτερινό ύπνο. Το μήλο περιέχει πηκτίνη και σορβιτόλη, ουσίες που δρουν σαν ήπια υπακτικά.

Άγχος; Χαμομήλι!

Βράζεις 2 κουταλάκια χαμομήλι για 3’, σουρώνεις και προσθέτεις 1 κ. γλ. μέλι. Πίνεις 2-3 ροφήματα ημερησίως. Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Πόνοι αρθρώσεων; Μέντα!

Σε ½ λίτρο ελαιόλαδο προσθέτεις μία χούφτα μέντα (φρέσκια ή ξερή). Ζεσταίνεις λίγο σε μπεν μαρί και κάνεις ήπιο μασάζ για 10’. Η μέντα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα αναλγητικά. Το μασάζ και η θερμότητα αυξάνουν τη ροή αίματος τοπικά και βοηθούν να υποχωρήσει ο πόνος.

Κρυολόγημα; Πόντζι

Βάζεις 2 ποτηράκια τσίπουρο σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 2 κ. γλ. μέλι ή ζάχαρη. Ανακατεύεις και βράζεις ελαφρώς μέχρι να φουσκώσει. Πρόκειται για παραδοσιακό θερμαντικό από τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού Φθιώτιδος, ιδανικό για τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Οσφυαλγία; Χαμομηλόλαδο!

Ζεσταίνεις 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μπεν μαρί, προσθέτεις 1 χούφτα ξερό χαμομήλι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει αραιό μείγμα. Το αφήνεις να χλιάνει αρκετά και κάνεις ελαφρά εντριβή 2-3 φορές ημερησίως. Επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, δρα μυοχαλαρωτικά, ελαττώνει τη φλεγμονή και απαλύνει τον πόνο.

Δυσπεψία; Δίκταμο ή Μαστίχα!

Βάζεις 2 κ. γλ. δίκταμο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνεις για 10’, ύστερα το σουρώνεις και πίνεις 1-2 φορές ημερησίως. Δίκταμο και μαστίχα έχουν καταπραϋντική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο πεπτικό σύστημα.

Έλεγχος όρεξης; Πιπερόριζα!

Προσθέτεις λίγη τριμμένη πιπερόριζα σε ½ ποτήρι φρέσκο ντοματοχυμό και το πίνεις όταν νιώσεις πείνα.

Κριθαράκι ματιών; Λεμόνι!

Κόβεις ένα κομμάτι λεμόνι και ρουφάς αργά τον χυμό του. Μπορείς ακόμη να κάνεις κατάπλασμα από άνθος αραβοσίτου, αναμεμειγμένο με λίγο νερό.

Ψείρες; Ξίδι!

Διαλύεις αρκετό ξίδι σε χλιαρό νερό και με το μείγμα καθαρίζεις σχολαστικά τα μαλλιά χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή χτένα.

*Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.