Τι να κάνω με τη βαρυστομαχιά;

11.04.2015
Πώς μπορείς να αποφύγεις τη βαρυστομαχιά και τι πρέπει να κάνεις ώστε να ανακουφιστείς από αυτή, αν το αρνάκι και τα υπόλοιπα πασχαλινά εδέσματα σού «πέσουν» βαριά;

Η μετάβαση από την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας στις γαστριμαργικές ακρότητες του Πάσχα, μπορεί να εντείνει ήδη υπάρχοντα στομαχικά προβλήματα ή να προκαλέσει καινούργια. Εφαρμόζοντας, όμως, μερικές απλές οδηγίες, είναι εύκολο να τα αποφύγουμε.

Πάσχα διαιτητικό και με ελαφρύ στομάχι

  1. Ξεκίνησε την ημέρα σου με 1 ποτήρι χυμό φρούτων ή λαχανικών.
  2. Αργότερα, πιες το καφεδάκι σου και μαζί απόλαυσε 1 μικρό κουλουράκι ή μία λεπτή φέτα τσουρέκι.
  3. Αν έχετε στρώσει τραπέζι ενόσω ψήνεται ο οβελίας, περιορίσου σε 2-3 από τα μεζεδάκια που επιθυμείς περισσότερο και πιες 1 ποτηράκι κρασάκι.
  4. Ξεκίνησε το κυρίως γεύμα με μπόλικη σαλάτα λαχανικών χωρίς πολλά λάδια, φάε μία μέτρια μερίδα ψητού, απόφυγε τα πολλά συνοδευτικά και πιες ακόμα 1-2 ποτηράκια από το ίδιο κρασί. Αν μπορείς, απόφυγε το επιδόρπιο.
  5. Το απόγευμα, πιες τον καφέ σου με «ολίγη» και καταπολέμησε την επιθυμία σου για γλυκό τρώγοντας φρούτα.
  6. Το βράδυ, ξεκούρασε το στομάχι σου τρώγοντας μόνο λίγο γιαούρτι με μέλι.

Πώς να προλάβεις τη βαρυστομαχιά!

  • Μην τσιμπολογάς διαρκώς: το τσιμπολόγημα βάζει σε δοκιμασία το στομάχι, προκαλώντας υπερέκκριση οξέων.
  • Απόφυγε τα γλυκά: τα γλυκά αναγκάζουν το στομάχι να εκκρίνει περισσότερα πεπτικά υγρά, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του.
  • Να μασάς αργά: η καλή μάσηση διευκολύνει την πέψη των τροφών, περιορίζει την κατάποση αέρα και εμποδίζει την υπερφαγία.
  • Μην καταναλώσεις πολλά λιπαρά: τα λιπαρά επιβαρύνουν το στομάχι και δυσκολεύουν την πέψη.
  • Περιόρισε το αλκοόλ: το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και διευκολύνει την απορρόφηση τοξικών ουσιών από τα τοιχώματά του.
  • Απόφυγε το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος: το νερό αυξάνει το περιεχόμενο του στομάχου και συνεπακόλουθα το γαστρικό φόρτο.
  • Μην πίνεις αναψυκτικά: τα αναψυκτικά διαταράσσουν τα πεπτικά οξέα και παρεμποδίζουν τη χώνεψη.
  • Μην ξαπλώσεις με γεμάτο στομάχι: η κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα επιβαρύνει την πέψη και ευνοεί την παλινδρόμηση των τροφών.
  • Το βασικότερο: η εφαρμογή της αρχής του «μέτρου», επιτρέπει να περάσεις πραγματικά καλά, χωρίς να ρισκάρεις μία στομαχική αδιαθεσία ή κάτι πολύ σοβαρότερο.

Ωχ, βαρυστομάχιασα... Τι να κάνω;

  • Απόφυγε το περπάτημα ή άλλες σωματικές δραστηριότητες, χαλάρωσε τα ρούχα σου ή, καλύτερα, φόρεσε κάτι πολύ άνετο.
  • Ξάπλωσε στο κρεβάτι με ανασηκωμένο το κεφάλι και τον κορμό σε ορθή γωνία, αλλά μην κοιμηθείς!
  • Για να ηρεμήσει κάπως το πεπτικό σου σύστημα, πιες λίγο χαμομήλι ή τσάι μέντας ή 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό. Εναλλακτικά και κατ’ εξαίρεση πάρε ένα ελαφρύ αντιόξινο.
  • Απόφυγε τα αεριούχα αναψυκτικά, τους καφέδες και το κάπνισμα.
  • Μην καταναλώσεις κανένα τρόφιμο για τις επόμενες 6 ώρες ή και περισσότερες, φρόντισε όμως, να πίνεις νερό ώστε να μην αφυδατωθείς.

Για καλό και για κακό: Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ύστερα από κάποιες ώρες, συμβουλεύσου τον γιατρό σου, ιδίως εάν είσαι πάνω από 40 ετών, ένιωσες τέτοιου είδους δυσπεψία για πρώτη φορά ή παρουσίασες μαζί με αυτήν ταχυκαρδία δύσπνοια, υπερβολική εφίδρωση, έντονο πόνο ή μούδιασμα οπουδήποτε.

Προσοχή! Το περπάτημα με γεμάτο στομάχι μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση της καρδιάς, ενώ ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό δυσκολεύει την πέψη και ευνοεί την παλινδρόμηση τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ