Διώξε τις αλλεργίες από το σπίτι

28.04.2015
Τι γίνεται όταν το φιλόξενο σπιτικό σου γίνεται καταφύγιο αλλεργιογόνων που κάνουν δυσάρεστη τη ζωή σου μέσα σε αυτό; Δες πώς θα δείξεις την έξοδο στους «ανεπιθύμητους επισκέπτες» από κάθε δωμάτιο.

Νομίζεις ότι στο σπίτι σου κατοικείς μόνο εσύ και τα μέλη της οικογένειάς σου; Πόσο λάθος κάνεις! Άθελά σου συγκατοικείς με ένα σωρό μικροοργανισμούς, όπως π.χ. η σκόνη, τα ακάρεα, η μούχλα, ακόμα και η γύρη από τα ανοιχτά παράθυρα, τα οποία πυροδοτούν τις αλλεργίες. Αν το φτέρνισμα, η καταρροή και τα κόκκινα δακρυσμένα μάτια συνοδεύουν την παραμονή σου εκεί, πέρα από τις θεραπείες που θα σου συστήσει ο γιατρός, δες και πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι σου... ασφαλή ζώνη!

Κρεβατοκάμαρα

Είναι το δωμάτιο που ευθύνεται για τις περισσότερες αλλεργίες εξαιτίας της παρουσίας ακάρεων στο στρώμα, στα σεντόνια και στα σκεπάσματα.

Τι να κάνεις:

  • Να πλένεις τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τα προστατευτικά καλύμματα του στρώματος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στους 60° C, τα μαξιλάρια και τα σκεπάσματα μία φορά το μήνα.
  • Αντικατάστησε τα πουπουλένια παπλώματα και τις ολόμαλλες κουβέρτες με άλλα από συνθετικό υλικό που να μπορείς να πλένεις συχνά.
  • Απόφυγε τα πολλά διακοσμητικά μαξιλαράκια και ριχτάρια πάνω στο κρεβάτι, όπως επίσης και το επενδεδυμένο με ύφασμα κεφαλάρι, γιατί δεν πλένονται συχνά.
  • Προτίμησε βαμβακερές ή συνθετικές κουρτίνες που πλένονται στο πλυντήριο (και όχι με στεγνό καθάρισμα). Αν έχεις περσίδες στα παράθυρα, τότε είναι προτιμότερο να τις αντικαταστήσεις με κουρτίνα τύπου ρόλερ.
  • Αν είσαι αλλεργική στη γύρη, μην ανοίγεις τα παράθυρα στις 8-10 το πρωί. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις συγκεκριμένες ώρες είναι αυξημένη η πυκνότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα.
  • Τα πιο αλλεργιογόνα αντικείμενα στο παιδικό δωμάτιο είναι τα λούτρινα αρκουδάκια. Αν το παιδί σου δεν θέλει να τα στερηθεί, θα πρέπει να τα πλένεις με ζεστό νερό μία φορά την εβδομάδα. Καλό είναι να διατηρείς όλα τα παιχνίδια του μέσα σε κλειστό κουτί και όχι εκτεθειμένα σε ράφια.

Καθιστικό

Ίσως να μην υπάρχουν τόσα αλλεργιογόνα όσα στην κρεβατοκάμαρα, σίγουρα πάντως πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου.

Τι να κάνεις:

  • Επίλεξε έπιπλα από φυσικά υλικά, ώστε να απομακρύνεις ευκολότερα τη σκόνη. Ο καναπές και οι πολυθρόνες καλύτερα να είναι από δέρμα, βινύλιο ή άλλο συνθετικό υλικό, το οποίο μπορεί να καθαριστεί εύκολα με υγρό πανάκι. Για τον ίδιο λόγο οι καρέκλες είναι προτιμότερο να είναι από ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό χωρίς υφασμάτινα αλλά καλύτερα δερμάτινα μαξιλαράκια.
  • Απόφυγε τα φυτά που χρειάζονται πολλή υγρασία (π.χ. φτέρες) ή απλώστε στην επιφάνεια του χώματος χαλίκι ενυδρείου.

Κουζίνα

Καθαριότητα είναι η λέξη κλειδί για την κουζίνα.

Τι να κάνεις:

  • Επίλεξε ένα δυνατό απορροφητήρα, ο οποίος θα απομακρύνει αποτελεσματικά υδρατμούς, μυρωδιές και καπνούς, διατηρώντας το περιβάλλον της κουζίνας πιο υγιεινό.
  • Φρόντισε ο κάδος των σκουπιδιών να έχει καπάκι και να τον αδειάζεις καθημερινά.
  • Καθάριζε τον πάγκο της κουζίνας, το νεροχύτη και τα πλακάκια με νερό στο οποίο έχετε διαλύσει απορρυπαντικό, ξεπλένεις και στεγνώνεις πάντα με πανί για την αποφυγή μούχλας. Επίσης όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστά δοχεία.
  • Να ελέγχεις τακτικά το εσωτερικό των ντουλαπιών, ειδικά το χώρο κάτω από το νεροχύτη, για τυχόν υγρασία και μούχλα, και καθαρίζεις με ξίδι διαλυμένο σε νερό.

Μπάνιο

Η απομάκρυνση της υγρασίας και η αποφυγή μούχλας είναι το μυστικό.

Τι να κάνεις:

  • Να ανοίγεις το παράθυρο μετά το μπάνιο ή το ντους για να φεύγουν οι υδρατμοί. Αν δεν υπάρχει παράθυρο, χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα. Έχε υπόψη σου ότι ο εξαερισμός δεν απομακρύνει την υγρασία.
  • Να πλένεις το χαλάκι και την κουρτίνα του ντους στο πλυντήριο στους 60° C τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν χρησιμοποιείς κάθισμα στην μπανιέρα ή ειδικά αντιολισθητικά πλαστικά επιβάλλεται να τα καθαρίζεις τακτικά.

Σε όλο το σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις αλλεργίες είναι να διατηρείς το σπίτι σου καθαρό και χωρίς υγρασία.

Τι να κάνεις:

  • Απόφυγε τις μοκέτες από τοίχο σε τοίχο, αν αυτό είναι ανέφικτο, προτίμησε κάποια με κοντό πέλος. Τόσο οι μοκέτες όσο και τα χαλιά θα πρέπει να πλένονται συχνά, καθώς αποτελούν αγαπημένη «κατοικία» για σκόνη και ακάρεα.
  • Απόφυγε τα μπιμπελό, τα διακοσμητικά, τα χαρτιά και τα περιοδικά πάνω στα έπιπλα. Μαζεύουν σκόνη και δυσχεραίνουν την καθαριότητα.
  • Σκούπιζε πάντα με ηλεκτρική σκούπα – τελευταίας τεχνολογίας δηλαδή με ισχυρό μοτέρ που θα απορροφά τη σκόνη και κυρίως με φίλτρα ΗΕΡΑ που αιχμαλωτίζουν και τα μικρότερα σωματίδια.
  • Το συχνό σφουγγάρισμα –ακόμα και κάθε μέρα– είναι η ιδανική μέθοδος καθαρισμού, καθώς απομακρύνει σκόνες, ακάρεα και μικροοργανισμούς.
  • Η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι 18-22° C και το επίπεδο της υγρασίας 40-50%. Σε αυτές τις συνθήκες δύσκολα επιβιώνουν οι αλλεργιογόνοι μικροοργανισμοί. Εάν μένεις σε περιοχές με υγρασία χρησιμοποίησε αφυγραντήρες.
  • Βγάζεις πάντα τα παπούτσια πριν μπεις στο σπίτι. Σύμφωνα με τις έρευνες, μεταφέρουν περισσότερα μικρόβια και μικροοργανισμούς από οτιδήποτε άλλο.
  • Το τρίχωμα και το σάλιο των κατοικίδιων ευθύνεται για το 30% των αλλεργιών. Χρειάζεται να βουρτσίζεις καθημερινά το ζωάκι σου (καλύτερα σε ανοιχτό χώρο), να το κάνεις μπάνιο τακτικά και να μην του επιτρέπεις να κοιμάται στο υπνοδωμάτιό σου, ούτε να ανεβαίνει σε καναπέδες και κρεβάτια.

Γνώρισε τους «εχθρούς»

Ακάρεα σκόνης: Είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες μας. Δεν είναι βλαβερά, εκτός και αν κάποιος είναι αλλεργικός σε αυτά. Λατρεύουν την υγρασία (άνω του 75%) και τη θερμοκρασία 25-30° C.

Μούχλα: Είναι μύκητες που τρέφονται από οργανικό υλικό, το οποίο διασπούν και απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες που προκύπτουν. Δημιουργείται σε περιβάλλον υγρό και θερμό.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ