Τενοντίτιδα; Πρόλαβέ την!

06.05.2015
Αν είσαι από τους φανατικούς χρήστες του PC, διάβασε για την πάθηση που απειλεί τους τένοντές σου όταν αυτοί καταπονούνται ή αναγκάζονται να δουλεύουν έντονα και παρατεταμένα.

Παλαιότερα ήταν η «νόσος» που αφορούσε κυρίως τους μουσικούς, τους τενίστες, τους οδοντοτεχνίτες και γενικά τα άτομα με χειρωνακτική εργασία. Σήμερα αφορά ιδιαίτερα τους χρήστες των υπολογιστών! Ο λόγος για την τενοντίτιδα (φλεγμονή που δημιουργείται στο περίβλημα του τένοντα), η οποία συνδέεται άμεσα με τη λάθος τοποθέτηση των χεριών σε σχέση με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή αλλά και με την αποστολή SΜS από το κινητό. Διάβασε λοιπόν πώς θα προλάβεις αλλά και πώς θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Τι ακριβώς είναι η τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα κατατάσσεται στις λεγόμενες παθήσεις από υπερχρήση, δηλαδή σε αυτές που οφείλονται στην εκτέλεση πολλών επαναλαμβανόμενων κινήσεων, κυρίως των ποδιών και των χεριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κινήσεις που εκτελούνται κατά τη χρήση του mouse του υπολογιστή, οι οποίες μπορεί να επαναλαμβάνονται εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και βέβαια οι τένοντες είναι τα «κορδόνια» που μεταφέρουν την κίνηση από τους μυς του σώματός μας στα οστά. Όταν όμως αναγκαστούν να δουλέψουν έντονα και παρατεταμένα ερεθίζονται. Αποτέλεσμα; Δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή.

Πώς εκδηλώνεται

«Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι κυρίως ο πόνος κατά μήκος του ερεθισμένου τένοντα, ο οποίος μπορεί να αντανακλάται και προς τα πάνω σε όλο το άκρο», εξηγούν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας. Ο πόνος συνήθως προκαλείται κατά την κίνηση που εκτελεί ο συγκεκριμένος τένοντας. Σε σοβαρότερες ωστόσο περιπτώσεις ο πόνος εμφανίζεται και τις νυχτερινές ώρες ή συνοδεύεται από πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση.

Ποιους προτιμούν οι τενοντίτιδες

Σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Υποψήφιοι για τενοντίτιδα του καρπού είναι κυρίως όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, παίζουν επαγγελματικά πιάνο ή άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, ασχολούνται με την ενόργανη γυμναστική ή την άρση βαρών.
  • Από τενοντίτιδα επίσης του αγκώνα ταλαιπωρούνται περισσότερο οι αθλητές του τένις αλλά και τα άτομα που κάνουν έντονη χειρωνακτική εργασία (π.χ. μαραγκοί, κηπουροί, κομ­μωτές κ.ά.).
  • Αντίθετα, όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ εμφανίζουν συχνότερα τενοντίτιδες στα ισχία, ενώ οι ποδοσφαιριστές, οι δρομείς, καθώς και όσοι σηκώνουν πολλά βάρη, λόγω επαγγέλματος, υποφέρουν πολύ συχνά από τενοντίτιδες στα γόνατα.
  • Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συνήθως τενοντίτιδες στους ώμους, επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

Κι εγώ που εργάζομαι πολλές ώρες στον υπολογιστή;

Όπως επισημαίνει ο κ. Νικηφόρος Κουρής, χειρουργός ορθοπεδικός: «Η λύση θα δοθεί από την τροποποίηση των συνηθειών σου. Θα πρέπει δηλαδή να προσέξεις ιδιαίτερα τη στάση σου και κυρίως το ύψος της καρέκλας που κάθεσαι όταν δουλεύεις στον υπολογιστή. Προσπάθησε, αν νομίζεις ότι το πρόβλημα είναι η χρήση του mouse, να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς με το άλλο χέρι ή να δουλεύεις περισσότερο με το πληκτρολόγιο. Εξέτασε την αλλαγή του mouse με ένα διαφορετικό τύπο από αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προσπάθησε τουλάχιστον κάθε μία ώρα να κάνεις διάλειμμα 5-10 λεπτών, κατά το οποίο θα τεντώνεις και θα κάνεις ελαφρύ μασάζ στο χέρι σου. Τέλος, ένας ειδικά διαμορφωμένος νάρθηκας ακινητοποίησης που θα φοράς κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια, σε περίπτωση που η τενοντίτιδα σού έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα».

Πώς να αντιμετωπίσω τον πόνο;

  • Με την πρώτη ενόχληση ξεκουράζεις την άρθρωση και βάζεις πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσεις τον πόνο και το πρήξιμο. Βάζεις επίσης ελαστικό επίδεσμο, για να περιορίσεις την κίνηση της άρθρωσης στο ελάχιστο.
  • Η αντιμετώπιση στην οξεία φάση απαιτεί περιορισμό της χρήσης του άκρου ή ανάλογα με τη βαρύτητα και την πλήρη ακινητοποίησή του σε ειδικό νάρθηκα. Συνιστάται επίσης παγοθεραπεία και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εκτός από αντιφλεγμονώδη φάρμακα:

  • Φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις (φόρτισης και χαλάρωσης των μυών).
  • Θεραπευτικό λέιζερ (που μειώνει τη φλεγμονή).
  • Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης για να υποχωρήσει γρήγορα η φλεγμονή, σε περίπτωση που η άρθρωση κινδυνεύει να πάθει αγκύλωση.
  • Μεσοθεραπεία (τοπικές ενέσεις με αντιφλεγμονώδη φάρμακα).
  • Αρθροσκόπηση, ώστε να διαγνωστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος και να μπορεί κατά συνέπεια να κριθεί αν είναι αναγκαία η επέμβαση (σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται με κανένα άλλο θεραπευτικό μέσο).

Να θυμάσαι

  • Η μυϊκή υπερλειτουργία είναι η κύρια αιτία της τενοντίτιδας. Όταν ο μυς «δουλεύει» παραπάνω από τις δυνατότητές του, ο τένοντας κουράζεται και δημιουργείται φλεγμονή.
  • Αν ταλαιπωρείς συστηματικά τους καρπούς, τους αγκώνες ή τους ώμους σου (κάνοντας, π.χ., ένα συγκεκριμένο σπορ, δουλειές στο σπίτι, γράφοντας πολλές ώρες στον υπολογιστή κ.λπ.), είναι πολύ πιθανό να καταπονείς και τους τένοντες, δηλαδή τους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Αποτέλεσμα; Να δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή (τενοντίτιδα), πρήξιμο, να πονάς και να δυσκολεύεσαι να κινήσεις τις αρθρώσεις σου.
  • Εκτός από την καταπόνηση, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της τενοντίτιδας παίζουν: Tο υπερβολικό στρες (οι μύες βρίσκονται διαρκώς σε σύσπαση και δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν). Επιπλέον, η κατασκευή του μυϊκού συστήματος (η οποία μπορεί να βελτιωθεί με άσκηση).
  • Για τη διάγνωση της τενοντίτιδας συνήθως είναι αρκετή η κλινική εξέταση από έναν ορθοπεδικό.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 147.
Επικαιροποίηση: Mάιος 2015.