Ο κόσμος στα πόδια σου!

04.05.2015
Λίγο-πολύ γνωρίζεις ποιοι είναι οι «εχθροί» των ποδιών σου, πόσο όμως τους παίρνεις στα σοβαρά; Για να μην ξεχνιέσαι, λοιπόν, διάβασε πώς θα τους κάνεις «να πάρουν πόδι».

Τα πόδια, ειδικά τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι, έχουν την τιμητική τους. Όμως είναι και η εποχή που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα. Αυτό βέβαια οφείλεται στη ζέστη, στην υγρασία λόγω εφίδρωσης αλλά και στο ότι πολλοί χρησιμοποιούν παπούτσια που δεν αερίζονται καλά.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα παπούτσια, η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA) δημοσίευσε προσφάτως στοιχεία που έδειξαν ότι το... 88% των γυναικών φορούν παπούτσια που είναι πολύ μικρά ή στενά για τα πόδια τους, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Εταιρείας Ποδιάτρων (SCP) της Βρετανίας, σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες και 2 στους 10 άντρες φορούν παπούτσια που τους πονάνε μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα! Το αποτέλεσμα είναι το 19% των ανδρών και το 29% των γυναικών να υποφέρουν καθημερινά και επί χρόνια από πόνο, κάλλους, μυκητιάσεις, ερεθισμούς στα πλαϊνά των δαχτύλων, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα και άλλες ενοχλήσεις.

Δες λοιπόν ποιοι είναι οι γνωστοί αλλά και οι άγνωστοι «εχθροί» των ποδιών σου και αντιμετώπισέ τους τώρα!

Μυκητιάσεις

Λατρεύουν τα αθλητικά παπούτσια

Αν συνηθίζεις να φοράς κλειστά παπούτσια, και κυρίως αθλητικά, η μυκητίαση που απειλεί τα πόδια σου είναι το επονομαζόμενο «πόδι του αθλητή», η οποία οφείλεται σε μόλυνση είτε με candida είτε με δερματόφυτο. Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Πρόκειται για μια πολύ συχνή μυκητίαση των ποδιών, που συνήθως εμφανίζεται με απολέπιση και φαγούρα ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο, ενώ συχνά επεκτείνεται και στο πέλμα, στα νύχια ή στη ράχη του ποδιού.

Τι μπορείς να κάνεις: Το πιο σημαντικό για να προφυλαχθείς είναι να πλένεις καλά τα πόδια σου σε καθημερινή βάση. Επίσης, πρέπει να τα σκουπίζεις πολύ καλά για να μην υπάρχουν εστίες μολύνσεων, ειδικά στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Και όσο μπορείς καλό είναι να αποφεύγεις τα ντους στο γυμναστήριο και στα αποδυτήρια. Αν έχεις προσβληθεί ήδη από τη μόλυνση, ο δερματολόγος θα σου συστήσει κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο σε σκόνη ή σπρέι και θα πρέπει να επαναλαμβάνεις τη θεραπεία αυτή όσον καιρό χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Μυρμηγκιές

Κάπου τις «κόλλησες»

Πρόκειται για μικρά εξογκώματα του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα και στα πέλματα των ποδιών. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών (όπως δάπεδα σε πισίνες κ.ά.), τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν μυρμηγκιές, ενώ εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει σχισμή στο δέρμα ή υπερβολική υγρασία, όπως αυτή στα ιδρωμένα πόδια. Οι μυρμηγκιές στα πέλματα είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μυρμηγκιές και επώδυνες λόγω της πίεσης που ασκείται κατά το περπάτημα.

Τι να κάνεις: Επειδή οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές και πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα, το καλύτερο είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως, στο ιατρείο του δερματολόγου ή του πλαστικού χειρουργού. Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με ηλεκτροκαυτηρίαση (μέθοδος που καταστρέφει τον ιστό με χρήση ηλεκτρισμού), με λέιζερ διοξειδίου (καταστρέφει επίσης τον ιστό της μυρμηγκιάς) και με τη μέθοδο της κρυοπηξίας (δηλαδή υγρό άζωτο). Όποια μέθοδο και αν επιλέξεις δεν αφήνει σημάδι.

Πόνοι στη φτέρνα

Αναζήτησε την αιτία

Ο πόνος της φτέρνας μπορεί να είναι τοπικός (στο σημείο που γίνεται η τριβή με το παπούτσι) ή και αντανακλαστικός (κατά μήκος της ποδικής καμάρας). Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Ποδιατρικής Εταιρείας (APMA), οι πόνοι, που συνήθως συνοδεύονται και από δυσκολία στη βάδιση, συνήθως οφείλονται στην υπερδραστηριότητα της περιοχής (εξαιτίας εντατικής άθλησης, κοπιαστικής εργασίας, παρατεταμένης ορθοστασίας) αλλά και στη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Επιρρεπείς είναι επίσης όσοι έχουν μεγάλη καμάρα ή περπατούν πατώντας στην εσωτερική πλευρά του πέλματος (δηλαδή όσοι έχουν πλατυποδία). Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η αρθρίτιδα, η τενοντίτιδα, ενώ σπανιότερα ο πόνος οφείλεται σε οστεόφυτα των οστών στο κάτω μέρος του ποδιού. Καμιά φορά μια φλεγμονή στη φτέρνα μπορεί να δημιουργήσει αντανακλαστικούς πόνους και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως π.χ. ενοχλήσεις στη μέση, στο ισχιακό νεύρο και στην περιοχή της λεκάνης.

Τι μπορείς να κάνεις: Θα μειώσεις τον πόνο αν φοράς παπούτσια που προσφέρουν στήριξη στην καμάρα. Φρόντισε ακόμα τα αθλητικά σου παπούτσια να μην είναι πολύ εύκαμπτα στο κέντρο τους, αλλά στο κουντεπιέ. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, κάνε ένα πελματογράφημα. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσεις από πού προέρχεται το πρόβλημα.

Φλεβίτιδα

Οι γυναίκες την έχουν στο... αίμα τους

Οι φλεβίτιδες (κιρσοί, ευρυαγγείες), που συνήθως συνοδεύονται από πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, πρήξιμο ή και τοπική φαγούρα, ταλαιπωρεί τις 7 στις 10 γυναίκες. Για το συγκεκριμένο «εχθρό» των ποδιών ενοχοποιείται κυρίως η κληρονομικότητα. Όμως και η παρατεταμένη ορθοστασία (λόγω εργασίας), η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία φλεβίτιδας.

Τι να κάνεις: Σήμερα μια απλή εξέταση, η φλεβογραφία, μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία: «Για την αντιμετώπιση των φλεβικών προβλημάτων εφαρμόζονται δύο μέθοδοι: η σκληροθεραπεία και το λέιζερ. Και οι δύο συμβάλλουν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ωστόσο οι περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται η κάθε μέθοδος είναι διαφορετικές. Μην ξεχνάς επίσης ότι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για το φλεβικό σύστημα, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος».

Κάλοι & στραβά νύχια

Δεν φταίνε μόνο οι γόβες

Είναι γνωστό ότι οι κάλοι στα δάχτυλα και στα πλαϊνά μέρη του ποδιού εμφανίζονται συνήθως από ακατάλληλα παπούτσια. Επίσης στο μεγάλο κυρίως δάχτυλο αρκετές φορές εμφανίζεται πρήξιμο, όταν οι άκρες των νυχιών μεγαλώνουν στραβά και προς τα έξω, ασκώντας πίεση στους γύρω μαλακούς ιστούς ή ακόμα και όταν αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα. Και αυτό είναι πρόβλημα που συνήθως συμβαίνει σε άτομα που φορούν πολύ στενά ή μικρότερα από το νούμερό τους παπούτσια. Σύμφωνα με τις μελέτες, εκτός από τις ψηλοτάκουνες γόβες πολλά από τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται και στα κλειστά παπούτσια δίχως κορδόνια (slip-on), που κάνουν το πόδι να ολισθαίνει προς τα εμπρός, καθώς και στα παπούτσια τύπου «μπαλαρίνα».

Τι να κάνεις: Για καθημερινή χρήση οι ειδικοί συμβουλεύουν οι μεν γυναίκες να επιλέγουν παπούτσια με χαμηλό τακούνι (όχι πάνω από 4 εκατοστά), κλειστά στο πάνω μέρος του ποδιού και με στρογγυλή φόρμα (το ακριβώς αντίθετο από τις γόβες-στιλέτο) και οι άντρες να προτιμούν παπούτσια με κορδόνια ή στραπς, που επίσης θα είναι στρογγυλά μπροστά. Όσο για τους κάλους, το καλύτερο είναι να επισκεφθείς ειδικό ποδίατρο για την αφαίρεσή τους. Μια προσωρινή λύση είναι και τα λεγόμενα επικάλια, που μπαίνουν σαν δαχτυλίδια γύρω από τον κάλο, ή κάποια έμπλαστρα εμποτισμένα με ειδικά διαλύματα που διαλύουν τον κάλο.

Αναγνώρισε τα σημάδια

Γνώρισε πέντε καταστάσεις που δεν πρέπει να παίρνεις αψήφιστα, αλλά χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια:

  • Ανεξήγητο πρήξιμο: Μέσα στην ένταση της καθημερινότητας τα πρησμένα πόδια είναι φυσιολογική κατάσταση, αφού η κούραση, η ορθοστασία αλλά και η πίεση που ασκείται από τα παπούτσια δυσχεραίνουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που το επίμονο πρήξιμο των ποδιών οφείλεται σε παθήσεις του κυκλοφορικού ή της καρδιάς. Ακόμα σε νεφρικές διαταραχές ή σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Καταστάσεις δηλαδή που χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια.
  • Πληγές που δεν επουλώνονται: Είναι ένα βασικό προειδοποιητικό σημάδι για την ύπαρξη διαβήτη. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση των ποδιών, την κυκλοφορία και τη φυσιολογική επούλωση των πληγών, με αποτέλεσμα ακόμα και μια απλή φουσκάλα να δημιουργεί πρόβλημα. Γι’ αυτό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
  • Κρύα πόδια: Εάν τα πόδια σου είναι διαρκώς κρύα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος. Άλλα πιθανά αίτια είναι ο υποθυρεοειδισμός και η αναιμία. Η νευρική βλάβη του μη ελεγχόμενου διαβήτη μπορεί επίσης να προκαλεί κρύα αίσθηση στα πόδια.
  • Πόνος στο μεγάλο δάχτυλο: Η ουρική αρθρίτιδα είναι η βασική αιτία για τον ξαφνικό πόνο στο μεγάλο δάχτυλο, που συνήθως συνοδεύεται από κοκκινίλα και πρήξιμο. Επίσης ένας από τους ενόχους για την κατάσταση αυτή μπορεί να είναι και η οστεοαρθρίτιδα. Τέλος, εάν ασχολείσαι με τον αθλητισμό, ενδεχομένως ο πόνος να οφείλεται σε διάστρεμμα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης (turf toe), κατάσταση που προκαλείται από βλάβη των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση.
  • Πόνος στα μικρότερα δάχτυλα: Αν νιώθεις ότι περπατάς πάνω σε κάτι σκληρό ή ο πόνος σού καίει στο μπροστινό σημείο του πέλματος και αντανακλάται στα δάχτυλα, ίσως πάσχεις από νεύρωμα του Morton, μια πάχυνση του ιστού γύρω από το νεύρο, που εντοπίζεται συνήθως ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο δάχτυλο. Είναι κατά οκτώ με δέκα φορές συχνότερο στις γυναίκες και οφείλεται σε τραυματισμό ή σε υπερβολική πίεση στα δάχτυλα.


Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τα πόδια μου;

Όπως συμβουλεύουν από την Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA):

  • Αν κάνεις καθιστική εργασία, η καλύτερη άσκηση για τα πόδια είναι ένας συνδυασμός συστηματικών ασκήσεων (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο), που διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα.
  • Κάνεις για 5’ μασάζ στα πέλματα των ποδιών σου χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις, που θα τοποθετήσεις εναλλάξ κάτω από τα πόδια σου. Φρόντισε να κινείς το πέλμα σου παράλληλα με το δάπεδο και πάνω στο μπαλάκι.
  • Φρόντισε τέλος, να ρίχνεις κρύο νερό στα πόδια σου για ένα λεπτό καθημερινά. Έπειτα να το γυρίζεις σε ζεστό για ένα λεπτό πάλι. Στη συνέχεια να χρησιμοποιείς εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό για 5’ συνολικά, τελειώνοντας με κρύο.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ