Σώσε μια ζωή! Ναι μπορείς!

08.05.2015
Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία διοργανώνει εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, την Κυριακή, 10 Μαΐου, στο κέντρο της Αθήνας. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα της προσφοράς αίματος, αλλά και της δωρεάς ομφάλιου αίματος και μυελού των οστών, θα έχουν όσοι παραβρεθούν την Κυριακή, 15 Μαΐου 2015, στην εκδήλωση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, είναι μεταξύ άλλων η ευαισθητοποίηση των νέων καθώς και των υποψήφιων γονιών για τη σπουδαιότητα της δωρεάς του ομφάλιου αίματος του νεογέννητου παιδιού τους σε Δημόσια Τράπεζα.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα βρίσκεται κινητό συνεργείο αιμοδοσίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, με τη συνδρομή των μελών της Επιτροπής Εθελοντισμού της Ε.Α.Ε, καθώς και να εγγραφούν νέοι εθελοντές στην ελληνική δεξαμενή εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων.

Την ενημερωτική εκδήλωση θα συνοδεύει μουσικά το συγκρότημα Bellville, ενώ προσκλήσεις συμμετοχής θα μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης, μπορείς

Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και αφύπνισης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και ειδικότερα την προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος για τους ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, τα μέλη της Ε.Α.Ε. έχουν επισκεφθεί περισσότερες από 28 πόλεις της Ελλάδας. Σε όλες τις πόλεις οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ενημέρωση του κόσμου με διανομή έντυπου υλικού, ομιλίες, εθελοντική αιμοδοσία σε κινητό συνεργείο και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων.

Ουραγός η Ελλάδα σε δότες μυελού και ομφάλιου αίματος!

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: στην Ελλάδα μόνο το 47% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από την εθελοντική προσφορά. Ακόμη, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται μόλις 15.000 δότες μυελού, ενώ στην Κύπρο ανέρχονται στους 110.000! Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της χώρας μας είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Κύπρου, δηλαδή… αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα τους, θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 1.000.000 δότες! Την ίδια στιγμή, στη Ελλάδα λειτουργούν 20 ιδιωτικές τράπεζες ομφάλιου αίματος, με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων, που είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν τόσο για αυτόλογη όσο και για αλλογενή χρήση. Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή ασθενών, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως λευχαιμία, απλαστική αναιμία και μεσογειακή αναιμία. Γι’ αυτό το λόγο, είναι επιτακτική η ανάγκη για τη χώρα μας να αναπτυχθεί η δωρεά μυελού και ομφάλιου αίματος σε Δημόσια Τράπεζα.

Γιατί είναι σημαντική η δωρεά μυελού των οστών και ομφάλιου αίματος;

Πολλά νοσήματα που μέχρι πρότινος ήταν μοιραία, όπως η λευχαιμία, μπορούν σήμερα να αντιμετωπισθούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του πάσχοντα με αιμοποιητικά κύτταρα, που λαμβάνονται από το μυελό, το αίμα ή το ομφάλιο αίμα ενός άλλου ανθρώπου, συμβατού αδελφού ή εθελοντή δότη. Η πιθανότητα εύρεσης συμβατού με τον ασθενή αδελφού είναι μόνο 30%, γεγονός που κάνει φανερή την ανάγκη ύπαρξης μιας μεγάλης Δεξαμενής Εθελοντών δοτών, ώστε όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται αλλογενή μεταμόσχευση να μπορούν να έχουν αυτή την ευκαιρία.

Στην Ελλάδα πραγματοποιείται, σε ετήσια βάση, ανάλογος αριθμός αλλογενών μεταμοσχεύσεων από μη συγγενείς συμβατούς δότες, με τις αναπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς όμως, η Ελληνική Δεξαμενή είναι πολύ ισχνή (μόλις 22.000 δότες) με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων για τους Έλληνες ασθενείς να προέρχεται από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η ανεύρεση ενός δότη συμβατού με τον άρρωστο είναι πιθανότερη μέσα στην εθνική δεξαμενή, η διαδικασία είναι ταχύτερη και βεβαίως υπάρχει οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε και στη χώρα μας ότι μπροστά στην αρρώστια, εμείς και οι άλλοι είμαστε όλοι μέρος μιας αλυσίδας. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας έννοιας που στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που ο ατομισμός και η ιδιώτευση έχουν αναχθεί σε αξίες της εποχής, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη.