Οργασμός, σεξ, σημείο G & τα μυστικά τους!

25.05.2015
Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για τον γυναικείο κόλπο. Τι από αυτά ισχύει και τι όχι; Ας δούμε τι απαντούν οι ειδικοί για τη φυσιολογία, τη λειτουργία του αλλά και τις ξεχωριστές ιδιότητες ενός σημαντικού οργάνου του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

1. Τι ακριβώς είναι;

Ο κόλπος περιγράφεται σαν ένα μυώδες και ελαστικό όργανο που μοιάζει με σωλήνα και το μήκος του φτάνει περίπου τα 9-12 εκατοστά. Στο επάνω μέρος του, που ονομάζεται θόλος, προβάλλει ο τράχηλος της μήτρας, ενώ το κάτω μέρος του καταλήγει στο αιδοίο. Μπροστά από τον κόλπο, εσωτερικά μέσα στο σώμα, υπάρχει η ουροδόχος κύστη. Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανήκουν τα χείλη (μικρά και μεγάλα). η κλειτορίδα και διάφοροι αδένες. Σκοπός τους να προστατεύουν την είσοδο του κόλπου και να διευκολύνουν τη διείσδυση του πέους.

2. Ο κόλπος διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας!

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι το φυσικό «καθαριστικό και απολυμαντικό» του γυναικείου κόλπου. Είναι δηλαδή φτιαγμένος και σχεδιασμένος από τη φύση να μπορεί να παραμείνει καθαρός. Επίσης τα κολπικά βακτήρια που υπάρχουν σε αυτόν βοηθούν στην ισορροπία του PH και στην παραγωγή μιας ουσίας που δεν επιτρέπει σε άλλα βακτήρια να προχωρήσουν στους ιστούς. Οτιδήποτε λοιπόν έρχεται να ταράξει αυτή την κολπική ισορροπία, π.χ. εσωτερικές πλύσεις που δεν έχει συστήσει ο γυναικολόγος, μπορούν να φέρουν ανισορροπία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής, κολπίτιδας κ.ά.

3. Είναι και αυτορρυθμιζόμενος

Ο γυναικείος κόλπος προετοιμάζει τον εαυτό του για τη σεξουαλική επαφή παράγοντας μια ουσία που λειτουργεί ως λιπαντικό και κάνει το σεξ άνετο και ευχάριστο, καθώς διευκολύνει την είσοδο του πέους και τον οργασμό. Ακόμα όμως και μετά τον οργασμό ο κόλπος είναι έτοιμος να αναλάβει αμέσως και πάλι δράση. Αντίθετα με τους άντρες, που μετά τη σεξουαλική πράξη χρειάζονται χρόνο για να έρθουν ξανά σε οργασμό, οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν άμεσα σε φάση οργασμού, καθώς η ευχαρίστηση στο γυναικείο σώμα προέρχεται από τη διέγερση των νευρικών απολήξεων που βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου.

4. Έχει μεγάλη ελαστικότητα

Ο κόλπος μεγαλώνει με έναν εκπληκτικό τρόπο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά μετά μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση επειδή «όχι μόνο έχει την ελαστικότητα για τη διαστολή που χρειάζεται, αλλά έχει επίσης την ικανότητα να επανέλθει», εξηγούν από την American Gynecological Society (AGS). Όμως ο κόλπος μπορεί να μεγαλώσει και όταν βρίσκεται σε σεξουαλική διέγερση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών.

5. Περισσότερη άσκηση για καλύτερο σεξ

Ο κόλπος μπορεί να δυναμώσει με την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους, ή αλλιώς, όπως είναι ευρέως γνωστό, με τις ασκήσεις «Kegel», οι οποίες συστήνονται μετά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης μπορούν να ωφελήσουν μια γυναίκα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, καθώς οι συγκεκριμένες ασκήσεις αυξάνουν τη διέγερση κατά τη διάρκεια του σεξ, ενισχύουν τους οργασμούς, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα, τη λίπανση στον κόλπο και συμβάλλουν στην πρόληψη της ακράτειας.


Kegel, η τέλεια Sex-άσκηση

Η βασική άσκηση Kegel, γνωστή από το όνομα του εμπνευστή της, μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε σωματική θέση (όρθια, καθισμένη, γονατιστή, ξαπλωμένη κ.ά.) και σε οποιονδήποτε χώρο. Προτιμότερο όμως είναι, τουλάχιστον στην αρχή, να την κάνεις καθισμένη στην τουαλέτα.

Η άσκηση: Ουρείς, αδειάζεις σχεδόν εντελώς την ουροδόχο κύστη και τότε σφίγγεις (σύσπαση) τους πυελικούς σου μυς, για να σταματήσεις τη ροή ούρων – ο βασικός μυς που θα δραστηριοποιηθεί είναι ο PC. Χαλαρώνεις και επαναλαμβάνεις.


6. Το περίφημο σημείο G μήπως είναι μύθος;

Από το 1950 που το «ανακάλυψε» ο Γερμανός γιατρός Ερνστ Γκράιφενμπεργκ, το περίφημο ερωτογενές σημείο G έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Παρότι κάποιοι επιστήμονες δεν παραδέχονται την ύπαρξή του, κάποιοι άλλοι επιβεβαιώνουν ότι πολλές γυναίκες διαθέτουν το σημείο G στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου και σε βάθος 2,5 έως 5 εκ. από την είσοδό του, το οποίο γίνεται αισθητό διά της αφής από τη σπογγώδη επιφάνεια που το περιβάλλει. Οπως κι αν έχει το πράγμα από επιστημονικής πλευράς, σύμφωνα με τις γυναίκες που το έχουν εντοπίσει στο σώμα τους, το σημείο G λειτουργεί ως ενισχυτικό της ηδονής.

7. Τι συμβαίνει τη στιγμή του οργασμού;

Ο οργασμός είναι ουσιαστικά η κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης, κατά την οποία παρατηρούνται αύξηση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού αλλά και ακούσιες συσπάσεις του κόλπου, της μήτρας και των σφιγκτήρων του πρωκτού. Την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης διαδέχεται ένα αίσθημα χαλάρωσης, που οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Παν/μίου Rutgers, στο New Jersey των ΗΠΑ, ο οργασμός στις γυναίκες συνεπάγεται αντιδράσεις σε 30 διαφορετικά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας ακόμα και προσωρινή απώλεια της αίσθησης του πόνου.

8. Κλειτοριδικός ή κολπικός οργασμός;

Το ερώτημα αυτό δεν έχει πάψει να απασχολεί τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, ενώ οι επιστήμονες σήμερα θεωρούν την κλειτορίδα πιο ευαίσθητο όργανο από τον κόλπο, με περισσότερες νευρικές απολήξεις ακόμα και από το πέος. Μάλιστα πολλές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κολπικός οργασμός (και σημείο G μέσα στο γυναικείο κόλπο που τον πυροδοτεί), αλλά μόνο κλειτοριδικός. Οι περισσότερες άλλωστε γυναίκες δηλώνουν ότι προτιμούν τον κλειτοριδικό ερεθισμό, ενώ υπάρχουν και άλλες που θεωρούν ιδανικό το συνδυασμό και των δύο τρόπων διέγερσης. Δεν έχεις, λοιπόν, παρά να ανακαλύψεις τι σε ευχαριστεί περισσότερο και να το μοιραστείς με το σύντροφό σου, συμβουλεύουν οι ειδικοί της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ).

9. Πολλές φορές το σεξ έχει… αγκάθια

O αιφνίδιος πόνος στα γεννητικά όργανα (ή αλλιώς η δυσπαρευνία όπως ονομάζεται), μπορεί να εμφανιστεί πριν, στη διάρκεια ή και μετά τη σεξουαλική επαφή. Πολλές φορές πιθανόν να προκαλεί το λεγόμενο κολεόσπασμο (δηλαδή οι μύες γύρω από την είσοδο του κόλπου σφίγγουν τόσο πολύ που η συνουσία γίνεται αδύνατη). Είναι μια διαταραχή που συνήθως οφείλεται σε ψυχογενή αιτιολογία (ταμπού, αυστηρή ανατροφή κ.ά.). Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα. Όταν οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, πρέπει να αναζητήσεις τη λύση με τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχιάτρου εξειδικευμένου στη σεξουαλική υγεία.

10. Ξηρός κόλπος; Μπορεί να συμβεί

Οι μεταβολές των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων) είναι η κύρια αιτία της ξηρότητας του κόλπου σε όλες τις ηλικίες και τις περιόδους της ζωής κάθε γυναίκας. Με δυο λόγια, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση, λήψη ορισμένων φαρμάκων, κάποιες παθήσεις, αλλά ακόμα και το καθημερινό στρες, οι κολπικές πλύσεις με ακατάλληλα προϊόντα ή το κάπνισμα οδηγούν πολύ συχνά στην εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας του οργανισμού. Επιπλέον, προς το τέλος της τέταρτης δεκαετίας, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να µειώνονται, ο κόλπος ξηραίνεται περισσότερο. Αυτό µπορεί να σηµαίνει έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης, καθώς και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα τα οποία ενυδατώνουν τον κόλπο, ορμονικές κολπικές κρέμες κ.ά.

11. Οι κολπικές εκκρίσεις έχουν σημασία

Οι κολπικές εκκρίσεις δεν αποτελούν πάντα ένα φυσιολογικό φαινόμενο για το γυναικείο οργανισµό. «Όταν η ποσότητά τους αυξάνεται και τα υγρά από διαφανή αρχίσουν να γίνονται καφέ, κίτρινα πρασινωπά ή λευκά και κυρίως δύσοσμα, η πιθανότητα κάποιας λοίµωξης του κόλπου (κολπίτιδας) είναι σχεδόν βέβαιη», διευκρινίζουν οι ειδικοί της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας. «Η ύπαρξη κνησμού και λευκών εκκρίσεων συνήθως συνδέεται με μόλυνση του κόλπου που προέρχεται από μύκητες, ενώ οι εκκρίσεις, λευκές ή αποχρωματισμένες με έντονη οσμή, που γίνεται πιο έντονη μετά το σεξ, μπορεί να οφείλονται σε βακτηριακή κολπίτιδα (που οφείλεται σε μικρόβια)».

12.Τι μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα;

Γενικά κολπικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν τα συνθετικά εσώρουχα, τα στενά παντελόνια, ενώ μερικές φορές η κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής (όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα κ.ά.). Κολπίτιδα μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και από μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα).

13. Πώς αντιμετωπίζονται οι φλεγμονές στην περιοχή του κόλπου;

Επειδή οι φλεγμονές αυτές μπορεί να επηρεάσουν και τη γυναικεία γονιμότητα, θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε καλλιέργεια κολπικού υγρού, για να βρεθεί τυχόν υπεύθυνο μικρόβιο και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπεία μιας κολπίτιδας συνήθως είναι κολπικές αλοιφές, υπόθετα αλλά και αγωγή από το στόμα, την οποία πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

14. Το βαμβάκι είναι η καλύτερη επιλογή

Να προτιμάς γενικά τα βαμβακερά εσώρουχα, ώστε να αποφεύγεις την εφίδρωση, τους ερεθισμούς και την ανάπτυξη μυκήτων. Τα συνθετικά υλικά είναι αλλεργιογόνα, αυξάνουν τη θερμοκρασία, ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων στον κόλπο.

15. Ξέχασε τη λέξη «ντρέπομαι»

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι είναι απαραίτητο να συμβουλεύεσαι το γυναικολόγο σου για οποιαδήποτε απορία ή τυχόν σύµπτωµα (από ξηρότητα, φαγούρα και κνησµό µέχρι δύσοσµες εκκρίσεις, αίµα κ.λπ.) παρατηρήσεις στην περιοχή του κόλπου. Αν η ξηρότητα και η φαγούρα επιμένουν, υπάρχει ενδεχόμενο να υποκρύπτεται κάποια παθολογική δερματική κατάσταση, για την οποία µπορεί να χρειαστεί η λήψη θεραπείας. Η φαγούρα µπορεί επίσης να αντιµετωπιστεί µε τη χορήγηση οιστρογόνων, µόνο όμως εφόσον πρόκειται για ατροφία του κόλπου. Αν εμφανίζεις συχνά κολπικές λοιμώξεις, ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποια ειδικά τεστ για να ελέγξεις τις πιθανές ιατρικές αιτίες και να λάβεις τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ