Βερνίκια νυχιών & προβλήματα γονιμότητας: Μήπως φταίει το μανό που δεν κάνεις παιδί;

12.10.2016
Νέα επιστημονική έρευνα συνδέει τα βερνίκια νυχιών με προβλήματα γονιμότητας.

Από το απλό βερνίκι μέχρι τη νέα μόδα του ημιμόνιμου, κάθε γυναίκα λατρεύει να έχει τα άκρα περιποιημένα κι είτε το κάνει μόνη με μανικούρ πςεντικιούρ στο σπίτι, είτε με τη βοήθεια των ειδικών. Όπως και να έχει το χρωματάκι σε νύχια χεριών και ποδιών είναι από τις ελάχιστες απολαύσεις στις οποίες δεν κάνουμε σκόντο γι΄αυτό και τα νέα είναι δυσάρεστα.

Πρόσφατα, ένας επιστήμονας, ο Δρ Πεμ Κουότς, επιδημιολόγος από του πανεπιστήμιο του Στάντφορντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως ο ίδιος προειδοποιεί, προϊόντα περιποίησης νυχιών, με πρώτα τα βερνίκια περιέχουν τοξικά και δυνητικά επικίνδυνα συστατικά όπως το Τολουόλιο, η φορμαλδεϋδη αλλά και φθαλικό διβουτύλιο. Το "τοξικό τρίο" αυτό μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο καρκίνος ή και σοβαρά προβήματα γονομότητας.

Πώς ακριβώς τα βερνίκια μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητά σου; Μάθε περισσότερα

%PHOTO1%

Τα βερνίκια περιέχουν χημικά συστατικά, όπου διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τολουόλιο , φορμαλδεΰδη και φθαλικό διβουτυλεστέρα - το «τοξικό τρίο» που μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και υπογονιμότητα.

Το τολουάλιο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται στα βερνίκια χάρη στον οποίο δημιουργείται το λείο φινίρισμα και μένει ανέπαφο το χρώμα του βερνικιού. Η ουσία, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Το ίδιο συμβαίνει με τον φθαλικό διβουτυλεστέρα που προστίθεται για να προσδώσει γυαλάδα κι ο οποίος έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής .

Η φορμαλδεΰδη από την άλλη είναι γνωστό καρκινογόνο. Χρησιμοποιείται τόσο για την σκληρυνση του βερνικού αλλά κι ως απολυμαντικό για τα εργαλεία περιποίησης των νυχιών.

Ποιές γυναίκες έχουν μεγαλύτερο πρόβλήμα;

%PHOTO1%

Εκτός από αυτή την τριάδα υπάρχουν πολλές άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης νυχιών και πολλά ινστιτούτα αισθητικής δεν έχουν επαρκή εξαερισμό πράγμα που σημαίνει ότι οι χημικές ουσίες που εξατμίζονται από τα προϊόντα για τα νύχια συχνά παγιδεύονται μέσα στο χώρο, Και μπορεί για τις πελάτισσες να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, υπάρχει όμως για τις εργαζόμενες στα ινστιτούτα που πληρώνουν ακριβά το τίμημα.

Η έκθεση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας κι επί συνεχόμενης βάσης στις χημικές αυτές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία, από ερεθισμούς των ματιών και του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά προβλήματα, καρκίνο αλλά και υπογονιμότητα ή προβλήματα κατά τον τοκετό.

Μελέτες έχουν δείξει πως εργαζόμενες σε ινστιτούτα ομορφιάς έχουν αυξημένες πιθανότητες για επιπλοκές κατά την κύηση, ελιποβαρρή βρέφη ή πρόωρο τοκετό.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα