Γιατί είναι επικίνδυνα τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη

18.06.2015
Η παρακεταμόλη είναι το παυσίπονο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο καθώς και το μόνο που θεωρείται πιο ασφαλές στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να επηρεάσει το ανδρικό αναπαρωγωγικό σύστημα ενός αγοριού ήδη από τη μήτρα της μαμάς του.

Η παρακεταμόλη με άλλα λόγια μπορεί να βλάψει το αρσενικό έμβρυο, προκαλώντας από γενετικές ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων μέχρι και στειρότητα ή καρκίνο των όρχεων.

Γιατί όμως επηρεάζει τα αγοράκια κι όχι τα κοριτσάκια;

%PHOTO1%

Για ολα ευθύνεταi η τεστοστερόνη, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται με τη λήψη παρακεταμόλης, όπως δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Ενδιβούργου. Κι επειδή φυσικά πειράματα σε έμβρυα δε γίνονται, οι μελετητές έκαναν τη σχετική έρευνα με ποντίκια.

Τα πειραματόζωα εμβολιάστηκαν με ανθρώπινο ιστό και τους χορηγήθηκαν ορμόνες που μιμούνται την κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια τους χορηγήθηκε παρακεταμόλη σε δόσεις ισοδύναμες με εκείνες που λαμβάνει ένας άνθρωπος κάθε φορά που παίρνει ένα χάπι.

Λαμβάνοντας παρακεταμόλη για μία μόνο ημέρα δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Ωστόσο, μετά από μια εβδομάδα λήψης της ουσίας το ποσοστό της τεστοστερόνης έπεσε κατακόρυφα.

Οι ερευνητές συσνιστούν στις έγκυες να ακολουθούν πειστά τις οδηγίες του γιατρού και να λαμβάνουν φάρμακα μόνο σε συνενόηση μαζί του και μόνο μετά από δεύτερη σκέψη.

Πότε μια έγκυος να πάρει παυσίπονο & πότε όχι;

%PHOTO1%

Εννοείται πως σε ιδιαίτερες περιπτώσεις - όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός που μπορεί νε έχει επιπλοκές στην κύηση - η λήψη παρακεταμόλης είναι απαραίτητη. Αυτό που συνιστούν όμως οι επιστήμονες είναι η αποφυγή συχνής λήψης της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης ενώ αν χρειαστεί να ληφθούν δισκία, η εγκυος θα πρέπει να λάβει τη μικρότερη δυνατή δόση.

Μικρά πονάκια ή κρυολογηματάκια δε χρειάζονται θεραπεία και φάρμακα και μπορούν να αντιμετωπιστούν εναλλακτικά.

Ένας ακόμη λόγος για να μην παίρνεις τα παυσίπονα σαν καραμέλες στην εγκυμοσύνη:

Συνδέονται με ελλειματική προσοχή και υπερκινητικότητα. Μάθε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

%PHOTO1%

Παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του Αουκλαντ συσχετίζει την παρακεταμόλη με διαταραχές συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα την ελλειματική προσοχή και υπερκινητικότητα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από πανευρωπαϊκή μελέτη που έγινε σε 871 βρέφη.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη χρήση φαρκάκων παρακεταμόλης και αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και τις συνέπειές της. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας περίπου τα μισά παιδιά των οποίων η μητέρα είχε λάβει παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνισαν ΔΕΠΥ (ελλειματική προσοχής κι υπερκινητικότητα) στην ηλικία των 7-10 ετών.