Νιώθω φούσκωμα! Τι να κάνω;

26.05.2015
Η κοιλιακή δυσφορία είναι συνήθως πιο συχνή στις γυναίκες. Αναζήτησε λοιπόν την αιτία και δες πώς μπορείς να ανακουφιστείς.

Συμβαίνει όταν τρως πολύ γρήγορα;

Θα μπορούσε να είναι δυσπεψία

Εμφανίζεται συνήθως μετά τα γεύματα, με έντονο βάρος στο στομάχι, πόνο ή φούσκωμα στην κοιλιά, καούρες, αίσθημα ναυτίας, τυμπανισμό. Μία από τις βασικές αιτίες της είναι η ανεπαρκής παραγωγή τριών ενζύμων (αμυλάσης, πρωτεάσης και λιπάσης), που είναι απαραίτητα για τη σωστή χώνεψη των τροφών. Στη δυσπεψία επίσης συμβάλουν το άγχος αλλά και οι κακές διατροφικές συνήθειες (τηγανητά, πολύ ζεστές ή παγωμένες τροφές, οινοπνευματώδη, καρυκεύματα). Για να διευκολύνεις την πέψη, καθιέρωσε μικρά και συχνά γεύματα και φρόντισε να τρως ήρεμα χωρίς άγχος. Μπορείς ακόμη ύστερα από κάθε γεύμα να μασάς λίγο ωμό μάραθο ή μαϊντανό (βοηθούν στην ελάττωση των αερίων του εντερικού σωλήνα). Για το πρόβλημα μειωμένης έκκρισης γαστρικών οξέων μπορεί να βοηθήσει η λήψη ενός συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων που διατίθενται σε διάφορες μορφές.


Συμβαίνει κάθε φορά που τρως γαλακτοκομικά;

Θα μπορούσε να είναι δυσανεξία στη λακτόζη

Μια πολύ συχνή μορφή δυσανεξίας, από την οποία, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, υποφέρουν 7 στους 10 Έλληνες. Εκδηλώνεται με φούσκωμα, διάρροια, πρήξιμο και οφείλεται σε έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Ετσι θα πρέπει να αποφεύγεις το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα του και να προτιμάς τα προϊόντα χωρίς λακτόζη. Επίσης μπορείς να μειώσεις τα ποσοστά λακτόζης στο γάλα βράζοντάς το. Για τη δυσανεξία στο γάλα υπάρχουν: η «δοκιμασία ανοχής λακτόζης» (αιματολογική εξέταση) και η «δοκιμασία εκπνοής λακτόζης».


Συμβαίνει κάθε φορά που τρως τροφές με γλουτένη;

Ίσως πάσχεις από κοιλιοκάκη

Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για την «κοιλιοκάκη», που στην ιατρική ορολογία σημαίνει δυσανεξία στη γλουτένη (μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη). Τα τυπικά συμπτώματα της κoιλιoκάκης συνήθως περιλαμβάνουν: «τάση διάτασης» της κοιλιάς, χρόνια διάρροια ή –σπανιότερα– δυσκοιλιότητα. Η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται αποκλειστικά από γαστρεντερολόγους, αρχικά με αιματολογικές εξετάσεις, όπου ανιχνεύονται ειδικού τύπου αντισώματα, ενώ ολοκληρώνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου.


Νιώθεις στρεσαρισμένη ή τρως γρήγορα και ακατάστατα;

Ίσως πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Φούσκωμα, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο) είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου. Εκτός από το να αποβάλεις το άγχος σου και να τρως χωρίς βιασύνη, θα πρέπει να εντοπίσεις ποιες τροφές σε ενοχλούν και σε τι βαθμό. Συνήθως τα τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι κυρίως αυτά με φυτικές ίνες (χόρτα, όσπρια, φρούτα και πράσινες σαλάτες). Πρόκειται για μια λειτουργική (και όχι παθολογική) διαταραχή, που δεν εγκυμονεί κινδύνους, όμως για να αποκλειστούν άλλα σοβαρότερα προβλήματα συνήθως συστήνονται: ορθοσκόπηση για τον έλεγχο του παχέος εντέρου και κολονοσκόπηση.


Δεν βελτιώνεται η κατάσταση;

Καλύτερα να επισκεφθείς κάποιον ειδικό

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής(ΕΛΙΓΑΣΤ): Για το φούσκωμα στην κοιλιά συνήθως ευθύνεται η παρουσία αέρα στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και έντερο), κάτι που ιατρικά ονομάζεται μετεωρισμός ή τυμπανισμός. Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως είναι το ευερέθιστο έντερο, τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη και η ανεπάρκεια λακτάσης. Ακόμα, το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn), σε δυσπεψία, σε χρόνια δυσκοιλιότητα, σε αεροφαγία κ.ά. Αρκετά συχνά στις γυναίκες ευθύνεται και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, ενώ σπανιότερα το κοιλιακό φούσκωμα μπορεί να κρύβει και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως κύστες, υγρό στην κοιλιά κ.ά. Γι’ αυτό όταν το σύμπτωμα επιμένει, επιβάλλεται να απευθύνεσαι στο γιατρό και να μην παίζεις με την υγεία σου.


Προσοχή στο τραπέζι

Μην φορτώνεις το στομάχι σου

Η μεγάλη ποσότητα τροφής είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Επίσης, να μασάς καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σου, έτσι ώστε η τροφή να φτάνει στο στομάχι περισσότερο επεξεργασμένη. Απόφυγε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό. Θα γεμίσει το στομάχι σου με αέρα. Το καλύτερο είναι να τα τρως μία-δύο ώρες ύστερα από ένα γεύμα ή μία ώρα πριν από αυτό. Απόφυγε και τα πολλά αναψυκτικά, γιατί όχι μόνο δεν διευκολύνουν την πέψη, αλλά προκαλούν φούσκωμα και δυσπεψία.

*Oι πληροφορίες του άρθρου δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ