Γιατρέ μου, γιατί έχω... μουστάκι;

28.05.2015
Το λέμε «χνούδι στο άνω χείλος», αλλά σε πολλές γυναίκες είναι κάτι πολύ περισσότερο από «χνούδι»! Διάβασε γιατί οι λεπτές τριχούλες μετατρέπονται σε... «μουστάκι» και τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από αυτές.

Η τριχοφυΐα είναι χρήσιμη, γιατί αποτελεί «ασπίδα» προστασίας του δέρματος από το κρύο. Όταν όμως είναι υπερβολική, ιδίως στις γυναίκες, γίνεται σίγουρα αντιαισθητική και ενοχλητική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερβολική τριχοφυΐα είναι ιδιοπαθής, δεν οφείλεται δηλαδή σε συγκεκριμένη αιτία, αλλά αποδίδεται σε ατομική υπερευαισθησία των θυλάκων της τρίχας στα φυσιολογικά επίπεδα των ανδρογόνων, κυρίως λόγω κληρονομικότητας ή εθνολογικής καταγωγής. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες. Διάβασε ποιες είναι οι συχνότερες...

Φταίνε τα... φάρμακα

«Η κορτιζόνη και τα παράγωγά της, τα κορτικοστεροειδή, όταν χορηγούνται συστηματικά, είναι πρώτα στη λίστα των φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα, όχι μόνο στο άνω χείλος αλλά και στο στήθος και στην κοιλιά», μας λέει ο δερματολόγος κ. Χρήστος Ρέμπελος. Αλλά δεν είναι μόνο η κορτιζόνη η αιτία. Υπάρχουν και άλλες ουσίες στον κατάλογο των «ύποπτων» σκευασμάτων για υπερτρίχωση, όπως τα αναβολικά στεροειδή και η σπιρονολακτόνη, αλλά και φάρμακα, όπως κάποια αντιβιοτικά, που όλοι ή οι περισσότεροι τουλάχιστον έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας. «Με αυξημένη τριχοφυΐα, κυρίως στο σώμα, σχετίζονται και άλλες ευρέως διαδεδομένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως η κυκλοσπορίνη, οι ιντερφερόνες, η φενυτοΐνη (χορηγείται σε ασθενείς με επιληψία), η στρεπτομυκίνη, η μινοξιδίλη, η D-πενικιλλαμίνη, η διαζοξίδη, η μετυραπόνη».

Ένοχη η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια εμπειρία που βιώνουν όλες οι γυναίκες συνήθως στο διάστημα μεταξύ 48 και 52 ετών. «Την περίοδο αυτή οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και αυτό προκαλεί, τις περισσότερες φορές, αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό, που εκδηλώνονται συνήθως με εξάψεις, αϋπνία, εφίδρωση, ψυχολογική αναστάτωση αλλά και αυξημένη τριχοφυΐα», μας εξηγεί ο χειρουργός - γυναικολόγος κ. Μάριος Καλογερόπουλος. Η ορμονοθεραπεία με δισκία από το στόμα είναι μια λύση που προτείνεται από πολλούς γιατρούς για την αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά πάντοτε κάτω από προϋποθέσεις και υπό την καθοδήγηση και την τακτική παρακολούθηση του γυναικολόγου.

Ύποπτες οι πολυκυστικές ωοθήκες

Η αυξημένη τριχοφυΐα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών, μιας πάθησης αρκετά διαδεδομένης στις Ελληνίδες. «Πολυκυστικές ονομάζονται οι ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες εντοπίζονται συνήθως ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης», εξηγεί ο χειρουργός - γυναικολόγος κ. Μάριος Καλογερόπουλος. Για να διαπιστώσετε αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, αρκεί μια αιματολογική εξέταση και ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών. «Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που οφείλεται στην ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου. Αυτή η λύση αφορά ασφαλώς τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν άμεσα έγκυες και δεν είναι μόνιμη, καθώς τα ορμονικά σκευάσματα δεν θεραπεύουν το σύνδρομο. Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και τα υπόλοιπα συμπτώματα θα επανεμφανιστούν αν διακοπεί το χάπι», συμπληρώνει ο γιατρός.

Και οι ορμόνες... τρελαίνονται!

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες, κυκλοφορούν στο αίμα και δρουν συντονιστικά για ένα μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων του οργανισμού. Οι ορμόνες δεν μένουν σταθερές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μεταβάλλονται ανάλογα με την ώρα. Οι βασικότερες ορμόνες που σχετίζονται με την υπερτρίχωση είναι τα ανδρογόνα, η κορτιζόλη, η προγεστερόνη και η προλακτίνη. Αν για κάποιο λόγο το ορμονικό σου σύστημα βρίσκεται σε ανισορροπία, πιθανόν να εμφανίζεις αυξημένη τριχοφυΐα. Για να το διαπιστώσεις, ο γιατρός σου θα σου γράψει μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, προκειμένου να εξακριβώσει αν τα επίπεδα των ορμονών σου είναι φυσιολογικά και να σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.


ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Οι προσωρινές...

  • Το ξύρισμα των τριχών στο σώμα αποτελεί την πιο εύκολη και πιο διαδεδομένη μέθοδο αποτρίχωσης. Τα μειονεκτήματά της είναι ότι «αγριεύει» και πολλαπλασιάζει τις τρίχες, εγκυμονεί τραυματισμούς, ενώ οι τρίχες επανεμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές και οι αποτριχωτικές συσκευές αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση στο ξυράφι.
  • Μέθοδοι όπως η χαλάουα, το θερμό κερί, το τσιμπιδάκι και η κλωστή απομακρύνουν τις τρίχες για διάστημα από 3 έως 5 εβδομάδες. Χρειάζονται όμως επιδεξιότητα στη χρήση, ώστε οι τρίχες να ξεριζωθούν και όχι απλώς να κοπούν.
  • Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης αποτριχωτικές κρέμες και σπρέι που αποδομούν την τρίχα, με αποτελέσματα που διαρκούν λίγες μέρες.

...και οι μόνιμες

Η οριστική απαλλαγή από την υπερβολική τριχοφυΐα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν σημαντικά στη μείωση των τριχών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην πλήρη απομάκρυνσή τους.

  • Ριζική αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση. Πρόκειται για μια αξιόπιστη μέθοδο με πολύ καλά αποτελέσματα, αρκεί να γίνεται από καλά εκπαιδευμένο ειδικό, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί και σημάδια. Γίνεται με τη χρήση πολύ λεπτής αποστειρωμένης βελόνας μιας χρήσεως, η οποία εισάγεται απαλά στην υποδοχή του δέρματος σε όλο το μήκος του θύλακα, χωρίς να τρυπήσει το δέρμα. Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι γίνεται στοχευμένα, σε συγκεκριμένες τρίχες, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν άλλοι θύλακες που θα μετατρέψουν το χνούδι σε... μουστάκι!
  • Λέιζερ: Ανώδυνη μέθοδος που αδρανοποιεί τα αναγεννητικά κύτταρα των τριχών, με πολύ καλά αποτελέσματα, αρκεί να γίνεται από εκπαιδευμένο ειδικό. Χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις, καθώς οι τρίχες μπορεί να επανεμφανιστούν, λιγότερες και αποδυναμωμένες βέβαια, ακόμα και ένα χρόνο μετά την τελευταία συνεδρία λέιζερ, οπότε ίσως χρειαστούν μία-δύο επαναλήψεις ακόμα για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα στα σκουρόχρωμα δέρματα και στις μαλακές και ανοιχτόχρωμες τρίχες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία πριν ή αμέσως μετά τη θεραπεία, για να μην προκληθούν υπερχρώσεις.
  • Παλμικό φως ή φωτόλυση: Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η φωτόλυση μοιάζει με αυτήν του λέιζερ. Με τη χρήση φωτός επιτυγχάνεται αποτελεσματική και μακροχρόνια εξασθένηση της τρίχας, με τα ίδια μειονεκτήματα με αυτά του λέιζερ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 126.

Επικαιροποίηση: Μάιος 2015.