Όσα σκοτώνουν το σπέρμα του

12.02.2017
Ο καλός σου φοράει στενά παντελόνια, είναι λάτρης της σόγια σος και έχει συνέχεια το λαπτοπ στα πόδια; Όλα τα παραπάνω είναι απειλή για την γονιμότητά του.

Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος. Δεδομένου μάλιστα πως ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει δυσκολία στο να συλλάβει παιδάκι, το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση. Μέχρι και το μπέικον ή η ποδηλασία έχει αποδειχτεί πως μπορεί να ευθύνονται για την μείωση του αριθμού των σπεραματοζωαρίων.

1. Τα στενά παντελόνια & σφιχτά εσώρουχα μειώνουν τη γονιμότητά του

Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδάκι πες στον καλό σου να ξεχάσει για λίγο τα στενά παντελόνια και τα σφιχτά εσώρουχα και να προτιμήσει πιο φαρδιά παντελόνια και άνετα μποξεράκια. Σύμφωνα με έρευνες, τα στενά ρούχα ανεβάζουν τη θερμοκρασία στους όρχεις σκοτώνοντας τα σπερματοζωάρια και προκαλώντας υπογονιμότητα. Κι αν φορά ήδη στενά παντελόνια; Έχει γίνει το κακό; Σύμφωνα με μελέτες μετά από 73 ημέρες η ισορροπία αποκαθίσταται.

2. Το αντιηλιακό του κάνει κακό

Μπορεί το αντιηλιακό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι απαραίτητο αξεσουάρ γυναικών κι ανδρών, όπως έχει όμως παρατηρηθεί συμβάλλει κι αυτό στην μείωση της ανδρικής γονιμότητας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι χημικές ουσίες που συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα αντιηλιακής προστασίας και μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα.

Σε καμία βέβαια περίπτωση δε συνίσταται να μην βάζει αντιηλιακό ένας άνδρας μιας και η υπεριώδεις ακτινοβολία εγκυμονεί κινδύνους. Η καλύτερη και συνιστώμενη πρακτική είναι απλά ο καλός σου να κάνει ένα ντουσάκι με το που επιστρέφει σπίτι ώστε ν΄απομακρύνεται το αντιηλιακό αλλά και να μειώνει την ώρα παραμονής του κάτω από τον ήλιο μιας και η ηλιοθεραπεία σκοτώνει το σπέρμα. Μελέτες έχουν δείξει πως το κρύο ευνοεί την ποιότητα του σπέρματος κι ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται χειμώνα και όλο και περισσότερα παιδάκια γεννιούνται φθινόπωρο

3. Τα παραπανίσια κιλά σκοτώνουν το σπέρμα

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα του σπέρματος είναι το βάρος. Όπως και στη γυναίκα, έτσι και στην περίπτωση των ανδρών τα κιλά είναι ένας από τους συνήθεις υπόπτους που μπορεί να ευθύνονται για υπογονιμότητα. Το αυξημένο σωματικό βάρος επηρεάζει τόσο τις αντρικές ορμόνες όπως για παράδειγμα την τεστοστερόνη όσο και την στυτική λειτουργία.

Όπως έχει αποδειχτεί, παχουλοί άντρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους πιο αδύνατους, παρουσιάζουν μειωμένη libido και διατρέχουν μεγαλύτερι κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Εκτός των παραπάνω, το βάρος φαίνεται πως... σκοτώνει το σπέρμα μιας και οι παχύσαρκοι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων του φυσιολογικού. Και σε αυτή την περίπτωση υπαίτια είναι η θερμοκρασία στους όρχεις μιας και το αυξημένο λίπος στην κοιλιά προκαλεί αύξηση θερμοκρασίας.

4. Το τζακούζι "χαλαρώνει" το σπέρμα

Το τζακούζι και η σάουνα μπορεί να ειναι χαλαρωτικά αλλά δεν είναι τόσο θεραπευτικά για το σπέρμα. Σύμφωνα με μελέτες, το καυτό αφρόλουτρο, η σάουνα και το τζακούζι μπορούν να ελαττώσουν την ανδρική γονιμότητα κι αυτό γιατρί η σπερματογέννεση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη κι επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση της θερμοκρασίας στους όρχεις. Η παραμονή γι΄αρκετή ώρα και με συχνότητα μέσα σε ζεστό νερό ή θάλαμο συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων, στη μειωμένη κινητικότητά τους αλλά και τη δημιουργία ανωμαλιών στη μορφολογία τους. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί και με άλλες πηγές θερμότητας, όπως για παράδειγμα η χρήση θερμαινόμενης κουβέρτας το χειμώνα.

5. Τα κινητά τηλέφωνα & το τάμπλετ ή το λαπτοπ: Ποτέ στους μηρούς

Ο αγαπημένος σου έχει το κινητό του τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού; Ήρθε η ώρα ν΄αλλάξει συνήθειες. Μελέτες έχουν δείξει πως τα κινητά τηλέφωνα όταν τοποθετούνται κοντά στα γεννητικά όργανα μειώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κατά 8% κάνοντάς τα πιο αδύναμα.

Ακόμη χειρότερη είναι η συνήθεια να βάζει ο καλός σου το λαπτοπ ή το τάμπλετ πάνω στους μηρούς. Η θερμότητα αλλά και η ακτινοβολία του Wi-Fi επηρεάζουν κι αυτά με τη σειρά τους την ανδρική γονιμότητα σε μεγάλο βαθμό.

6. Η αποχή από το σεξ δε συνίσταται

Αν και κάποιοι θεωρούν πως "αποταμιεύουν" σπέρμα κάνοντας διάλειμμα από το σεξ στην πραγματικότητα η αποχή για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος. Όπως λένε οι επιστήμονες, η αποχή και γ μη εκσπερμάτωση μειώνουν σημαντικά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων κι αυτό γιατί η παραμονή τους μετά την παραγωγή στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα επιδρά αρνητικά στην ικανότητά τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο κι αυτό γιατί αφενός αυξάνεται η πιθανότητα μορφολογικών ανωμαλιών κι αφετέρου επηρεάζεται η κινητικότητά τους. Συνεπώς, σημασία δεν έχει η ποσότητα του σπέρματος αλλά η ποιότητα.

Ο χρυσός κανόνας: αν θέλετε να κάνετε παιδάκι μην αφήσετε να περάσουν περισσότερη από μια εβδομάδα χωρίς σεξ.

7. Οι κονσέρβες & το εμφιαλωμένο σε πλαστικά μπουκάλια νερό διαταρράσουν τις ορμόνες

Πώς μπορεί μια κονσέρβα ή το νερό να βλάψει το σπέρμα του συντρόφου σου; Γι΄αυτό ευθύνεται μια ουσία, η χημική οργανική ένωση δισφαινόλη Α (BPA) που βρίσκεται σε πλαστικά δοχεία, μπουκάλια και κονσέρβες. Η ουσία μιμείται τη λειτουργία των ορμονών και τις διαταράσσει, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το χημικό εμποδίζει τις ευαίσθητες διεργασίες του DNA που απαιτούνται για την παραγωγή του σπέρματος.

8. Επεξεργασμένο κρέας: βλάπτει κι αυτό το σπέρμα

Το μπέικον, το ζαμπόν, το σαλάμι, τα αλλαντικά κι όλα τα επεξεργασμένα κρέατα μειώνουν τη γονιμότητα βλάπτοντας την ποιότητα του σπέρματος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Τα χημικά αλλά και οι τεχνικές καπνίσματος των αλλαντικών μπορεί να αυξάνουν την αντοχή τους και να βελτιώνουν το χρώμα και τη γεύση τους, ωστόσο, βλάπτουν το σπέρμα.

9. Το ποτό και το κάπνισμα κλείνουν τα καλύτερα τα σπίτια

Ο σύντροφός σου συχνάζει σε μπαρ, καπνίχει και πίνει; Εδω κολλάει γάντι το λαικό άσμα που σοφά τονίζει πως "τα τσιγάραμ τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια" κι αυτό διότι οι συνήθειές του αυτές μπορεί να μπλοκάρουν την απόκτηση παιδιού. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει κι αυτό την ποιότητα του σπέρματος ενώ το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες των σπερματοζωαρίων, επηρεάζοντας το γενετικό τους υλικό.

10. Χορτοφαγία & σόγια μειώνουν την παραγωγή

Μπορέι η χορτοφαγία να βλάψει το σπέρμα; Αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνες, οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερη παραγωγή σπέρματος αλλά και μικρότερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων σε σχέση με όσους καταναλώνουν κρέας. Πιθανή εξήγηση είναι η έλλιψη βιταμινών ή μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας που εξαιτάις των ισοβλαβονών που περιέχει διαρατάσσεις τις ορμόνες και βλάπτει την παραγωγή του σπέρματος.

11. Τηλεόραση & καναπές: η οκνηρία δε βοηθάει

Ο καλός σου κάθεται ώρες με το τηλεκοντρόλ ανά χείρας; Κινητοποίησέ τον λίγο. Η τηλεόραση και η καθιοστική ζωή δεν ευνοούν τη γονιμότητά του αλλά τη βλάπτουν. Μελέτη έχει δείξει πως άντρες που βλέπουν πολλή τηλεόραση (περισσότερες από 20 ώρες σε εβδομαδιαία βάση) έχουν λιγότερο σπέρμα κατά 44%.