Ανακουφίσου με παυσίπονα από τη φύση

23.06.2015
Απαλλάξου από τον πόνο με τη βοήθεια της φυτοθεραπευτικής. Γνώρισε τις αναλγητικές ιδιότητες των φυτών και εκμεταλλεύσου τες ακολουθώντας τις συμβουλές της φαρμακοποιού, κ. Γιάννας Περγαντά.

Η σύγχρονη φυτοθεραπευτική έχει στη διαθεσή της πολλά όπλα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς οι οποίες και πιστοποιούν την αποτελεσματικότητά των φυτικών παυσίπονων. Ωστόσο, πριν ακολουθήσεις οποιαδήποτε φυτοθεραπευτική αγωγή συμβουλεύσου το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ανακουφίσου φυσικά!

Βάμμα άρνικας & κρέμα καψαϊκίνης

Τα αιθέρια έλαια, το βάμμα άρνικας αλλά και άλλες φυτικές ουσίες που εφαρμόζονται τοπικά στην περιοχή που πάσχει μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο. Η συστηματική εφαρμογή της καψαϊκίνης (κάψικουμ, capsaicin), μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς ουσίας που βρίσκεται στις πιπεριές, καταστέλλει την αίσθηση του πόνου, καθώς μειώνεται η δημιουργία ενώσεων στον οργανισμό που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονές. Έτσι έχουμε αισθητή μείωση της έντασης του πόνου, ιδιαίτερα στις νευρολογικές και μυϊκές παθήσεις.

Συμβουλή: Προμηθεύσου από τα φαρμακεία, κρέμα ή βάμμα άρνικας για ανακούφιση από τους πόνους, καθώς και κρέμα με κάψικουμ (capsaicin), για την αντιμετώπιση των αρθρίτιδων, των πόνων πλάτης, του κοινού κρυολογήματος. Προσοχή! Δεν πρέπει να γίνεται εφαρμογή σε πληγές και ευαίσθητα δέρματα.


Αιθέριο έλαιο μέντας

Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ισάξιο σε δράση με την παρακεταμόλη (την ασπιρίνη) – χωρίς βέβαια να έχει τις παρενέργειες της. Έχει αποδειχθεί ότι η εντριβή με το έλαιο αυτό οδηγεί σε ουσιαστική μείωση της έντασης του πόνου των μυών. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι εντριβές στο μέτωπο και τους κροτάφους.

Συμβουλή: Σε 5ml αμυγδαλέλαιο, πρόσθεσε 1ml αιθέριου ελαίου μέντας και χρησιμοποίησέ το για εντριβές τοπικά!


Εκχύλισμα ιτιάς

Σε διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς έχει διαπιστωθεί ότι φυτικά εκχυλίσματα όπως π.χ. το εκχύλισμα του φλοιού της ιτιάς (Salix Alba) διαθέτουν ισχυρή αναλγητική δράση – και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. Έτσι όλο και περισσότεροι θεραπευτές στα κέντρα πόνου του εξωτερικού προτείνουν τη φυτοθεραπευτική ως εναλλακτική λύση ή τη συνδυάζουν με άλλες μεθόδους θεραπείας για την αντιμετώπιση του πόνου.

Η ευρέως σήμερα διαδεδομένη ως παυσίπονο ασπιρίνη, ξεκινά την ιστορία της τον 5ο αιώνα π.Χ. την εποχή που ο Ιπποκράτης συνιστούσε το εκχύλισμα από τη φλούδα της ιτιάς ως αντιπυρετικό και παυσίπονο. Η θεραπευτική ιδιότητα του εκχυλίσματος οφείλεται στη δραστική ουσία, τη σαλικίνη. Θεωρείται μάλιστα ότι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν τη δράση της: Ο βασιλιάς των Αιγυπτίων Ραμσής ο ΙΙ που έπασχε από επίμονους πόνους στις αρθρώσεις, συνήθιζε να απαλύνει τους πόνους του με ροφήματα που είχαν σαν βάση τη σαλικίνη

Συμβουλή: Η ιτιά, μπορεί να ληφθεί είτε σε μορφή βάμματος (30 σταγόνες, τρεις φορές την ημέρα), είτε σε μορφή κάψουλας (μία κάψουλα των 300mg, τρεις φορές την ημέρα).

Προσοχή! Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από όσους λαμβάνουν αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα.


Λιβάνι το αναλγητικό

Μία άλλη φυτική ουσία με αναλγητικές ιδιότητες είναι το λιβάνι (Boswellia Serrata). Η ρητινώδης αυτή ουσία θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα «φάρμακα» της αγιουρβέδα και οι Βαβυλώνιοι τη χρησιμοποιούσαν ευρέως ως γιατρικό για να καταπραΰνουν τις φλεγμονές και να απαλύνουν τον πόνο. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε προβλήματα αρθρώσεων.

Συμβουλή: Το λιβάνι κυκλοφορεί με τη μορφή αιθέριου ελαίου (χρήση: αραιωμένο σε λάδι για εφαρμογή τοπικά) αλλά και ως κάψουλα.

Προσοχή! Όπως και η ιτιά, δε πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτούς που λαμβάνουν αντιπηκτικά.


Βοήθεια και από φυτικά ένζυμα

Τέλος υπάρχουν και κάποια ένζυμα που επίσης δεν πρέπει να λείπουν από το φαρμακείο όσων πάσχουν από χρόνιο ή οξύ πόνο. Βοηθούν το σώμα να περιορίσει την εξέλιξη των φλεγμονών στις αρθρώσεις, τα όργανα και τους ιστούς, με αποτέλεσμα να καταπραΰνεται ο πόνος. Προτίμησε φυτικά ένζυμα, όπως σκευάσματα από παπάγια, ανανά ή ακτινίδιο, τα οποία είναι ιδανικά για τα χρόνια νοσήματα.

Συμβουλή: Στα φαρμακεία, κυκλοφορούν ένζυμα με τη μορφή ταμπλέτων. Για τη χρήση τους διάβασε τις οδηγίες που περικλείονται στο σκεύασμα.

*Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν υποκαθιστούν την αξιολόγηση & τις προσωπικές συμβουλές των ειδικών. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.