Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζω;

25.07.2015
Όλα τα μυστικά πριν βγεις στον ήλιο είναι εδώ! Μάθε για τα αντηλιακά αλλά και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρεις για να κρατήσεις τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου μακριά.

Γνωρίζεις πώς να προστατεύεις το δέρμα σου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου; Διάβασε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα αντηλιακά, προκειμένου να απολαμβάνεις τον ήλιο με ασφάλεια.

Μάθε τι σημαίνει η ένδειξη SPF

Ο Sun Protection Factor (SPF) είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση ώρα θα χρειαστεί η UVB ακτινοβολία μέχρι να προκαλέσει ερύθημα στην επιδερμίδα σου όταν χρησιμοποιείς αντηλιακό, σε σχέση με το χρόνο που θα σου προκαλούσε το ίδιο ερύθημα αν δεν είχες φορέσει αντηλιακό. Συνεπώς ο δείκτης SPF δίνει μια ιδέα του πόση ώρα μπορείς να εκτεθείς στον ήλιο πριν καείς.

Διάλεξε σωστά το αντηλιακό σου

Προστάτευε πάντα το δέρμα σου με κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα που ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας σου και στις συνθήκες έκθεσής σου στον ήλιο (παραλία, βουνό κ.λπ.).

Στον ήλιο ξέχασε το άρωμα

Μην φοράς άρωμα, γιατί το αλκοόλ που περιέχεται στη σύνθεσή του μπορεί να αντιδράσει στον ήλιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κηλίδων ή φωτοευαισθησίας.

Η ποσότητα μετράει

Άπλωσε ομοιόμορφα γενναιόδωρη ποσότητα του αντηλιακού: ένας ενήλικας πρέπει να χρησιμοποιεί ποσότητα αντηλιακού αντίστοιχη με ένα μπαλάκι του γκολφ.

Εφάρμοσε σωστά

Άπλωσε το αντηλιακό σε όλο το σώμα και κυρίως στις ευαίσθητες περιοχές (μύτη, ώμοι, αυτιά, αυχένας, πόδια). Μην ξεχνάς να προστατεύειςτις ουλές ή/και τα τατουάζ σου με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Να επιμένεις στη συχνότητα

Μην ξεχνάς να ξαναβάζεις αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ακόμη κι αν δεν έχεις μπει στο νερό – και πιο συχνά, εάν κάνεις σπορ ή κολυμπάς. Χρησιμοποίησε αντηλιακό ακόμη κι όταν έχεις μαυρίσει, καθώς οι ακτίνες UVA εξακολουθούν να διεισδύουν στην επιδερμίδα.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιείς αντηλιακό που αγόρασες την περασμένη χρονιά, εφόσον δεν διατηρείται σε κατάλληλες συνθήκες. Έλεγξε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και το χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα (PAO) που το αντηλιακό διατηρεί τις προστατευτικές του ιδιότητες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170.

Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.