Κάηκες; Πάτησες αχινό;

23.07.2015
Υπάρχουν πολλοί και διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

«Αν πάθεις έγκαυμα, βάλε γιαούρτι ή βούτυρο»

Μύθος: Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το βούτυρο και κάθε άλλη λιπαρή ουσία, όπως η βαζελίνη, «παγιδεύει» τη θερμότητα μέσα στο δέρμα και επιδεινώνει το έγκαυμα. Όσο για το γιαούρτι, μπορεί μόνο να ανακουφίσει ένα απλό επιφανειακό έγκαυμα, αλλά όχι να το θεραπεύσει.

Να θυμάσαι: Το έγκαυμα πρώτου βαθμού μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε δευτέρου ή ακόμα και σε τρίτου. Γι’ αυτό αν ο ερεθισμός δεν υποχωρεί και επιπλέον το δέρμα παρουσιάσει και φουσκάλες, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μπορεί να σας συστήσει κάποια ειδική καταπραϋντική κρέμα κατά των εγκαυμάτων.


«Πάτησες αχινό; Βάλε λάδι...»

Mύθος: Είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως – το ίδιο και η χρήση καταπλάσματος από κρεμμύδι, για να αποβάλει το δέρμα μόνο του τα αγκάθια.

Να θυμάσαι: O καλύτερος τρόπος είναι να βγάλεις όσα αγκάθια µπορείς µε ένα τσιµπιδάκι. Στη συνέχεια, να περάσεις την περιοχή µε ιώδιο και, αν υποψιάζεσαι ότι κάποια αγκάθια έχουν µπει βαθιά, να πάρεις προληπτικά αντιβίωση για µία εβδομάδα για να αποτρέψεις το ενδεχόμενο φλεγμονής. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιμένει, µπορείς να πάρεις ένα παυσίπονο.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141

Επιακιροποίηση: Ιούλιος 2015.