Αναποδιές; Έχουμε τις λύσεις

11.08.2015
Για κάθε αναποδιά που συμβαίνει στις διακοπές υπάρχει λύση. Ενημερώσου λοιπόν και απόλαυσε με την οικογένειά σου ασφαλείς διακοπές.

Στο ταξίδι παθαίνω ναυτία...

ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ...

Αυτοκίνητο: Κάθισε στα μπροστινά καθίσματα και άνοιξε το παράθυρο για να παίρνεις αέρα. Επίσης απόφυγε το διάβασμα ή το να κοιτάς αριστερά-δεξιά, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ζαλάδα. Αντίθετα προσπάθησε να κρατάς το βλέμμα σου σταθερό προς μία κατεύθυνση.

Πλοίο: Προτίμησε το κατάστρωμα για να σε φυσάει το αεράκι και να γλιτώσεις από πιθανά συμπτώματα.

Λεωφορείο: Προτίμησε τα μπροστινά και τα μεσαία καθίσματα κι όχι αυτά που βρίσκονται κοντά στους τροχούς, όπου νιώθεις περισσότερο την κίνηση. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι συμβουλές του οδικού ταξιδιού, δηλαδή το βλέμμα σου να κοιτάζει στον ορίζοντα και να μην κοιτάς αριστερά-δεξιά.

Τρένο: Εκτός των παραπάνω, στο τρένο πρέπει να προσέξεις ακόμη μία λεπτομέρεια. Η θέση που θα έχεις καλό θα είναι να μην είναι αντίθετα της κατεύθυνσης του τρένου.

Να θυμάσαι:

  • Ένα χάπι κατά της ναυτίας από το φαρμακείο θα βοηθήσει να έχεις ένα ταξίδι δίχως απρόοπτα.
  • Μερικές φορές το φαγητό βοηθάει κι άλλες ακριβώς το αντίθετο. Δες τι λειτουργεί καλύτερα σε εσένα και πράξε ανάλογα!

Και με τα έντομα τι γίνεται;

KΟΥΝΟΥΠΙΑ

Πού βρίσκονται: Κοντά σε πισίνες, ποτάμια, λίμνες, λιμνάζοντα νερά, αλλά είναι και οι πιο συνηθισμένοι επισκέπτες τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Έλκονται επίσης από τα έντονα χρώματα, τις ευχάριστες μυρωδιές αλλά και τον ιδρώτα.

Πρώτες βοήθειες: Το τσίμπημα του κουνουπιού αφήνει μια μικρή αίσθηση φαγούρας ή και τσουξίματος στο δέρμα, ενώ το «επίμαχο» σημείο γρήγορα κοκκινίζει και ελαφρώς διογκώνεται. Για να περιορίσεις τη φαγούρα μπορείς να κάνεις επαλείψεις με σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η επάλειψη με κάποια κορτιζονούχα αλοιφή συνιστάται μόνο εάν παρουσιαστεί ασυνήθιστο πρήξιμο μετά το τσίμπημα. Όταν τα τσιμπήματα είναι πολλά, μπορεί να χρειαστεί και η λήψη αντιισταμινικών από το στόμα.

Πώς θα τα αποφύγεις: Οι ειδικές απωθητικές λοσιόν και τα γαλακτώματα απλώνονται στο δέρμα και απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια. Οι συσκευές με τα πλακίδια είναι χρήσιμες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με κάποιες προφυλάξεις (όχι σε κλειστό δωμάτιο και πάντα κοντά σε ανοιχτό παράθυρο). Τέλος το σπιράλ είναι αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους .

MΕΛΙΣΣΕΣ - ΣΦΗΚΕΣ

Πού βρίσκονται: Γενικά όπου ευδοκιμούν θάμνοι και λουλούδια αλλά και στις παραλίες.

Πρώτες βοήθειες: Το τσίμπημά τους προκαλεί αμέσως πόνο και πρήξιμο (αποτέλεσμα της δηλητηριώδους ουσίας που εισχωρεί στον οργανισμό με το κεντρί του εντόμου), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις: Αν έχει μείνει μέσα το κεντρί, αφαίρεσέ το αμέσως με ένα τσιμπιδάκι ή μια βελόνα. Έπειτα τοποθέτησε στο πρησμένο σημείο κομπρέσα με κρύο νερό, αν πρόκειται για μέλισσα, ή αμμωνία, αν πρόκειται για σφήκα. Ο γιατρός ίσως υποδείξει και επάλειψη με κάποιο κορτιζονούχο σκεύασμα ή και λήψη αντιισταμινικού χαπιού για ταχεία υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Πώς θα τις αποφύγεις: Να μην κάθεσαι και να μην αφήνεις τα παιδιά να κάθονται κοντά σε κορμούς δένδρων ή σε σωρούς ξύλων (γιατί οι σφήκες κάνουν εκεί τις φωλιές τους). Να αποφεύγεις και το περπάτημα με γυμνά πόδια στο χορτάρι (γιατί πολλά έντομα, ακόμα και σμήνη μελισσών, βρίσκονται στο έδαφος). Επίσης όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο, κλείσε τα παράθυρα.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Πού βρίσκονται: Αρκεί ένα άδειο μπουκάλι από αναψυκτικό δίπλα σου για να τα κάνει να σε πλησιάσουν, είτε βρίσκεσαι στον κήπο είτε στην παραλία.

Πρώτες βοήθειες: Όλα τα μυρμήγκια όταν έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα εκλύουν το μυρμηκικό οξύ, το οποίο προκαλεί μικρούς δερματικούς ερεθισμούς, απολύτως ακίνδυνους. Με λίγη αμμωνία ή το πολύ με μια κορτιζονούχα κρέμα το πρόβλημα θα υποχωρήσει σε ελάχιστο χρόνο.

Πώς θα τα αποφύγεις: Επειδή τα μυρμήγκια έλκονται σαν μαγνήτης από καθετί λιπαρό ή ζαχαρώδες, απόφυγε μπισκότα, γλυκά κ.ά. στην παραλία.

Να θυμάσαι:

Oλα τα έντομα έλκονται από τα χρώματα και τις έντονες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα που αφήνουν έντονο το άρωμά τους, διότι θα γίνεις ευκολότερα θύμα των εντόμων.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 162

Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.