Τι κρύβουν τα προβλήματα στα πόδια;

29.08.2015
Τι μπορεί να κρύβουν τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα μικροπροβλήματα των ποδιών;

Η δρ Κατερίνα Μαλούχου, δερματολόγος, επιμελήτρια Β’ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μας αποκαλύπτει ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις των ποδιών και τι μπορεί να σημαίνουν!

«Κρύα πόδια, ζεστή καρδιά», λέει η παροιμία, όμως τις περισσότερες φορές είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει, αν όχι, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Ιδρωμένα πόδια: Απόλυτα φυσιολογικό, καθώς στα πέλματα υπάρχουν πάνω από 125.000 ιδρωτοποιοί αδένες. Αν όμως ιδρώνουν υπερβολικά, ίσως πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου, γιατί πιθανόν να ανήκεις στο 1-1,5% του πληθυσμού που πάσχει από υπεριδρωσία. Η συχνή αλλαγή καλτσών και η χρήση ειδικών αποσμητικών προϊόντων θα κρατήσουν τα πόδια πιο στεγνά.

Μύκητες νυχιών: Παραμονεύουν σε κάθε σου βήμα, ειδικά αν τα πόδια είναι ιδρωμένα και «ασφυκτιούν» σε κλειστά παπούτσια. Δύσκολο να απαλλαγείς, αλλά όχι αδύνατο. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα σε πείσει.

Μυρίζουν: ...και φυσικά όχι ευχάριστα! Ενδεχομένως φοράς συχνά το ίδιο ζευγάρι παπούτσια. Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά για 2-3 μέρες πριν τα ξαναφορέσεις. Λίγη σόδα (φαγητού σε σκόνη) ή κάποια ειδική πούδρα θα βοηθήσουν. Συνήθως, όμως, οφείλεται σε μυκητιάσεις (ονυχομυκητιάσεις ή δερματοφυτικές).

Το δέρμα ξεφλουδίζει: Επειδή μάλλον οι μύκητες χτυπούν! Είναι το γνωστό «πόδι του αθλητή». Προσεκτικό στέγνωμα συνιστούν οι δερματολόγοι, ιδιαίτερα μάλιστα ανάμεσα στα δάχτυλα και επάλειψη με κάποιο ειδικό προϊόν που θα σου συστήσει ο γιατρός.


Λατρεύουν να τα λατρεύεις!

Όλη την ημέρα σε κυκλοφορούν παντού και σε πηγαίνουν... στα καλύτερα, δεν αξίζουν λίγη φροντίδα; Ακολούθησε λοιπόν τις οδηγίες της κ. Μαλούχου.

Ποδόλουτρο αξιώσεων! Ανακούφισε τα πρησμένα από τη ζέστη και κουρασμένα πόδια σου σε μια λεκάνη με δροσερό νερό, στο οποίο έχεις ρίξει αφέψημα και φύλλα μέντας ή χυμό και φέτες λεμονιού. Η μέντα βοηθά στην αποσυμφόρηση των ιστών και το λεμόνι δημιουργεί ήπια απολύμανση!

Βελούδινο σκούπισμα! Πάρε μια απαλή καθαρή πετσέτα και σκούπισε τα πόδια σου ταμπονάροντάς τα με μαλακές κινήσεις, χωρίς να τα τρίβεις, επιμένοντας στην περιοχή ανάμεσα και κάτω από τα δάχτυλα. Στη συνέχεια άπλωσε λίγο ταλκ ή πούδρα.

Απαλότητα και ενυδάτωση! Πατούσες κίτρινες και σκληρές; Τα νεκρά κύτταρα κάνουν... πάρτι! Απομάκρυνέ τα με κάποιο ειδικό προϊόν απολέπισης ποδιών με καλλυντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Αν έχεις κάλους και σκληρύνσεις, μαλάκωσε την περιοχή με ποδόλουτρο, τρίψε τα ελαφρά με μια ελαφρόπετρα ή άλλο ειδικό αξεσουάρ. Προσοχή όμως, αμέσως μετά πρέπει να απλώσεις κάποια ειδική ενυδατική κρέμα, πλούσια σε κερατολυτικές ουσίες.

Μοναδική προστασία! Κακά τα ψέματα. Τα μικρόβια υπάρχουν παντού και λατρεύουν την υγρασία και τη ζέστη. Μπορούν να παραμείνουν σε υγρές επιφάνειες για ώρες ή ακόμα και για μέρες! Απόφυγε, λοιπόν, να περπατάς ξυπόλυτη σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και στο γκαζόν ή στον κήπο.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.