Πώς θα αποφύγω τη γαστρεντερίτιδα;

22.08.2015
Ταξίδι σε άγνωστα μέρη ή με χαμηλό επίπεδο υγιεινής; Προσοχή, γιατί οι διάρροιες και οι γαστρεντερίτιδες παραμονεύουν!

Για να προστατευτείς:

  1. Πίνε μόνο εμφιαλωμένο νερό, κατά προτίμηση ανθρακούχο. Χρησιμοποίησε επίσης εμφιαλωμένο νερό για το καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματά σου που χρειάζονται νερό αλλά και για το πλύσιμο των δοντιών. Να ελέγχεις τη φιάλη πριν τη χρήση, βεβαιώσου ότι δεν είναι αποσφραγισμένη.
  2. Μην βάζεις στο νερό, στα ποτά ή στους χυμούς σου παγάκια από κοινό νερό βρύσης.
  3. Ακολούθησε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Ειδικά όταν πλένεις τα χέρια σου πριν το φαγητό, να τα σκουπίζεις και να τα στεγνώνεις πολύ καλά, κατά προτίμηση με θερμό αέρα, εάν φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  4. Μην καταναλώνεις ποτέ τρόφιμα αγορασμένα από πλανόδιους πωλητές.
  5. Μην πίνεις γάλα και μην τρως γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι επώνυμα, παστεριωμένα και συσκευασμένα.
  6. Επιδίωξε να γευματίζεις κυρίως στο ξενοδοχείο που διαμένεις ή σε γνωστά εστιατόρια που δείχνουν καθαρά και χαίρουν καλής φήμης.
  7. Απόφυγε να τρως από μπουφέ, ιδίως εάν τα τρόφιμα φαίνονται εκτεθειμένα και δεν είναι κατάλληλα προστατευμένα.
  8. Μην τρως «κρύα πιάτα» και γενικά τρόφιμα που έχουν αφεθεί να κρυώσουν για πολύ χρόνο.
  9. Απόφυγε τις σαλάτες με ωμά λαχανικά, προτίμησε τα καλά ψημένα ή βρασμένα.
  10. Μην καταναλώνεις ωμά θαλασσινά ή ψάρια και κρέατα που είναι μισοψημένα –όλες τα ζωικά τρόφιμα πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένα!
  11. Απόφυγε φαγητά που είναι περιχυμένα με σάλτσες ή μαγιονέζα, όπως επίσης και τα τοπικά εδέσματα που περιέχουν ωμά υλικά, δεν είναι καλά ψημένα ή δεν γνωρίζεις τι ακριβώς περιέχουν.
  12. Επίλεξε φρούτα με χοντρή φλούδα. Η φλούδα πρέπει να καθαρίζεται πάντα και μάλιστα πολύ βαθιά!

Κι αν μου τύχει;

Εάν τελικά δεν αποφύγεις την γαστρεντερίτιδα, συμβουλεύσου αμέσως ιατρό και μείνε κλινήρεις. Προσπάθησε να μην φας τίποτα για 24-48 ώρες. Φρόντισε όμως να καταναλώνεις πολλά υγρά (εμφιαλωμένο νερό καλής ποιότητας, αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη κι απλές σούπες καλά βρασμένες), ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Μετά τις 48 ώρες μπορείς να αρχίσεις σιγά-σιγά να λαμβάνεις στερεά τροφή, κυρίως υδατάνθρακες χωρίς πολλές φυτικές ίνες και χωρίς καθόλου σάλτσες («λαπάς», μανέστρα, κριθαράκι, φρυγανιές κ.ά.).

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 121

Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.